Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Τροφές που "σκοτώνουν" τη μνήμη και τη νοημοσύνη!!!!


Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάποια πράγματα που τα θεωρούμε σημαντικά ή μια κινηματογραφική ταινία που είδαμε την περασμένη εβδομάδα . Άλλες φορές πάλι έχουμε κάτι σαν "θολούρα", λες και το μυαλό μας δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. 




Ας εξετάσουμε λοιπόν σε ποιο βαθμό ο τρόπος με τον οποίο τρεφόμαστε μπορεί να παρέμβει στη γνωστική μας ικανότητα και την καλή μας μνήμη. Η τροφή είναι αυτή που τροφοδοτεί τον οργανισμού, ως εκ τούτου καλό είναι να προσέχουμε την ποιότητα και τον τρόπο παρασκευής ώστε να έχουμε τη μικρότερη δυνατή απώλεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές "σκοτώνουν" τη μνήμη και την εξυπνάδα μας αργά, αλλά σταθερά.

1. Τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη. Διαλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ή μαύρο ρύζι. Αποφύγετε τη ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή γιατί σε διάστημα χρόνου μπορεί να προξενήσει προβλήματα νευρολογικής φύσης και μνήμης.

2. Τα προϊόντα που περιέχουν συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, θέλουμε αν είναι δυνατόν αυτό να συμβεί σε μία μέρα. Τι κάνουμε λοιπόν; Αντικαθιστούμε τη ζάχαρη με διάφορες γλυκαντικές ουσίες, που έχουν λιγότερες θερμίδες. Το αποτέλεσμα όμως είναι βλαβερό. Η χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα του εγκεφάλου, ειδικά όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες. 

3. Το αλκοόλ. Είναι γνωστό ότι επιβαρύνει το συκώτι όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες και δημιουργεί διαταραχή στη σκέψη και τη μνήμη. Έχετε παρατηρήσει ότι δεν θυμόμαστε ονόματα ή γεγονότα; Μερικές φορές μάλιστα αμφιταλαντευόμαστε αν είναι αληθινά ή φανταστικά. Ευτυχώς αυτά τα συμπτώματα είναι αναστρέψιμα με την προϋπόθεση ότι σταματάμε να πίνουμε ή περιορίζουμε το ποτό σε περίπου 2 την εβδομάδα.

4. Τα τηγανητά και οι επεξεργασμένες τροφές. Σχεδόν όλες οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν χημικά, χρωστικές, πρόσθετα, συντηρητικά, τεχνητά αρώματα κ.α. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη γνωστική ικανότητα σε παιδιά καθώς και σε ενήλικες. Τα τηγανητά και οι επεξεργασμένες τροφές σιγά σιγά αλλοιώνουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και αυξάνουν την πιθανότητα για εκφυλιστικές ασθένειες.

5. Τα τρόφιμα που περιέχουν πολύ αλάτι μπορεί να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία και τη σκέψη. Με λίγα λόγια επηρεάζουν την εξυπνάδα μας.

6. Η νικοτίνη. Παρ΄ όλο που η νικοτίνη δεν είναι τροφή, την αναφέρω θέλοντας να τονίσω τον αρνητικό ρόλο που παίζει στον εγκέφαλο. Μειώνει τη ροή της γλυκόζης και του οξυγόνου. Επηρεάζει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών σκληραίνοντας τα τριχοειδή αγγεία που είναι πολύ σημαντικά για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Ας επικεντρωθούμε λοιπόν για άλλη μια φορά στα "δώρα της φύσης" τα φρούτα και λαχανικά, την καλή ποιότητα ζωικών πρωτεϊνών, στα ολικής άλεσης δημητριακά, το αναποφλοίωτο ρύζι και τους ανεπεξέργαστους ξηρούς καρπούς, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά να διατηρήσουμε τη μνήμη και την εξυπνάδα μας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου