Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Μήνυμα δυσαρέσκειας

Από τον Σταμάτη Ζαχαρό

Όσες διαφορετικές ερμηνείες και αν προσπαθήσει να δώσει κανείς, το αποτέλεσμα της κάλπης είναι αναμφίβολα ένα ηχηρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση. 







Στην πραγματικότητα, η Κυβέρνηση παρατηρεί αμήχανα την καταγραφή της δυσαρέσκειας απέναντι στις πολιτικές και τις επιλογές της. Ακόμη και ο συμβολισμός της αποτυχίας των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος να «περάσουν» στο δεύτερο γύρο σε Δήμο Αθηναίων και περιφέρεια Αττικής,  καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στο γόητρο της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος στον Πειραιά, αν και περνά στην επόμενη Κυριακή, υπολείπεται θεαματικά από το δίδυμο Μαρινάκη-Μώραλη.

Όπως όλα δείχνουν, η μάχη για τις ευρωεκλογές θα είναι πιο σκληρή απ΄ ό,τι αναμενόταν αρχικά και η πόλωση θα συνεχιστεί καθώς εκατέρωθεν επιχειρήθηκε να δοθεί χαρακτήρας δημοψηφίσματος στην ευρωκάλπη αλλά τώρα μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει αναπόφευκτη. Στην ΝΔ πόνταραν σημαντικά στον αέρα που θα έδινε στο ευρωψηφοδέλτιό της μια σχετική νίκη στις αυτοδιοικητικές κάλπες. Πόνταραν πολύ στις λανθασμένες επιλογές προσώπων της Κουμουνδούρου. Η οργή του κόσμου όμως είναι τόσο μεγάλη που δεν απέτρεψε την κακή εικόνα που μεταφέρουν τα exit polls.

Το διακύβευμα είναι πλέον σαφές. Θα κατορθώσει η Κυβέρνηση να αναστρέψει τις εντυπώσεις με μια καλύτερη επίδοση στις ευρωεκλογές ή ο ΣΥΡΙΖΑ με «αέρα» νίκης θα βελτιώσει τα ποσοστά του την επόμενη Κυριακή;

Κάτι τέτοιο, το έχει ανάγκη και η αξιωματική αντιπολίτευση. Κέρδισε μεν τις εντυπώσεις των exit polls αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει σαφής στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά βίας φτάνει τα ποσοστά του 2012 στις περισσότερες περιπτώσεις ενώ σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη (δήμο και περιφέρεια) αλλά και την Πάτρα, αποτυγχάνει να «περάσει» τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο. Ουσιαστικά παγιώνει τα ποσοστά του 2012 στο λεκανοπέδιο και τα αυξάνει ενδεχομένως οριακά, επίδοση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απολύτως επιτυχής αν αναλογιστεί κανείς την δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στα σκληρά μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση.

Θεωρείται βέβαιο ότι η τελευταία προεκλογική εβδομάδα που ξεκινά αύριο θα χαρακτηρισθεί από το δίλημμα περί πολιτικής-κυβερνητικής σταθερότητας που θα τεθεί με αμείλικτο τρόπο. Οι χειρισμοί των επικοινωνιακών επιτελείων εκατέρωθεν, μπορεί και να αλλάξουν τους συσχετισμούς αν οι πολίτες διαπιστώσουν ότι υπάρχει καπηλεία της ετυμηγορίας τους. 

Προς το παρόν, αμφότερες οι πλευρές δείχνουν συγκρατημένες. Δεδομένου ότι το Λεκανοπέδιο Αττικής αντιστοιχεί στο εν τρίτο του εκλογικού σώματος, στην Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι το μήνυμα εστάλη με ηχηρό τρόπο. Σε αντιστάθμισμα, στη ΝΔ επικαλούνται τον άξονα της βορείου Ελλάδας, όπου οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται εκτός δεύτερου γύρου -σε δυτική, κεντρική και ανατολική Μακεδονία.

Ηχηρή είναι και η Παρουσία της Χρυσής Αυγής που μοιάζει να διατηρεί τα ποσοστά της παρά το γεγονός ότι πολλά από τα στελέχη της βρίσκονται προφυλακισμένα. Δεν υπάρχει ωστόσο στα exit polls κάποια ένδειξη για «κύμα» μετανάστευσης των ψηφοφόρων προς το ναζιστικό κόμμα. Μεγάλο κέρδος και για το ΚΚΕ που κερδίζει με διαφορά τη μάχη του πρώτου γύρου στην Πάτρα ενώ Ελιά μοιάζει να κερδίζει τις εντυπώσεις στο παραδοσιακό πράσινο προπύργιο της Περιφέρειας Κρήτης.

Ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα, όπως είναι φυσικό, δεν μπορούν να εξαχθούν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μηνύματα ωστόσο στάλθηκαν προς πάσα κατεύθυνση και αναμένεται η αντίδραση των… παραληπτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου