Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Πώς το "μυαλό του μωρού" μπορεί να συνδέσει τη μητέρα με το παιδί;

Πολλές γυναίκες λένε ότι γίνονται πιο ευαίσθητες συναισθηματικά και ξεχνούν πιο εύκολα κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης. Πλέον οι ερευνητές μπορούν να επιβεβαιώσουν...
ότι υπάρχει ο λεγόμενος “εγκέφαλος του μωρού” και μάλιστα έχει και σκοπό....


Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο μιας εγκύου, έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις νέες μητέρες να προετοιμαστούν για τη “σύνδεση”. Μία μελέτη ανακάλυψε ότι οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις συναισθηματικές δεξιότητες.

Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει ότι οι ορμόνες που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τελειοποιούν την διαίσθηση, που βοηθά μία γυναίκα να κατανοήσει τις ανάγκες του μωρού της, από τη στιγμή που αυτό θα γεννηθεί.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Dr Victoria Bourne από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο οποίος μάλιστα δήλωσε, “Τα ευρήματά μας μάς δίνουν μία σημαντική εικόνα για το φαινόμενο του 'εγκεφάλου του μωρού', που κάνει μία γυναίκα πιο ευαίσθητη κατά τη διάρκεια της τεκνοποίησης”.

“Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κατά την εγκυμοσύνη, υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα συναισθήματα του προσώπου, γεγονός που διασφαλίζει ότι οι μητέρες είναι νευρολογικά έτοιμες να συνδεθούν με τα μωρά τους αμέσως μετά τη γέννησή τους”.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 19 εγκύους και 20 νέες μητέρες, των οποίων τα μωρά ήταν κατά μέσο όρο εννέα εβδομάδων. Οι γυναίκες κοιτούσαν φωτογραφίες ενηλίκων και παιδιών με θετικές ή αρνητικές εκφράσεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έγκυες χρησιμοποιούσαν περισσότερο από τις νέες μητέρες τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου τους, που κατά κανόνα συνδέεται με το συναίσθημα. Αντίθετα, η αριστερή πλευρά συνδέεται με την λογική. Η μελέτη χρησιμοποίησε το τεστ χιμαιρικών όψεων, που βασίζεται σε εικόνες που είναι χωρισμένες στη μέση. Το ένα μέρος έχει το μισό κομμάτι του προσώπου ανέκφραστο και το άλλο μισό με κάποια συγκινησιακή όψη.

Αυτές οι παραποιημένες φωτογραφίες επέτρεπαν στους ερευνητές να καταλάβουν ποια μεριά του εγκεφάλου των συμμετεχόντων λειτουργούσε περισσότερο, για την επεξεργασία των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων.

Πώς το "μυαλό του μωρού" μπορεί να συνδέσει τη μητέρα με το παιδί;
Το συμπέρασμα ήταν ότι οι έγκυες γυναίκες χρησιμοποιούσαν τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου τους περισσότερο από τις νέες μητέρες, ειδικά κατά την επεξεργασία των θετικών συναισθημάτων.

“Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες σε συναισθηματικές εκφράσεις, ειδικά όταν πρόκειται για πρόσωπα μωρών. Επίσης, ξέραμε ότι οι νέες μητέρες, που εμφανίζουν συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης, ερμηνεύουν μερικές εκφράσεις πιο υπερβολικά από ότι είναι στην πραγματικότητα”.

Οι έγκυες παρουσιάστηκαν καλύτερες στο να βρίσκουν τα συναισθήματα των φωτογραφιών από τις μητέρες και ο Dr Bourne εξήγησε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πάνω στο θέμα.

“Φαίνεται ότι η μεγαλύτερη ευαισθησία εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη, έτσι ώστε η γυναίκα να μπορεί να εναρμονιστεί με το παιδί της, όταν αυτό γεννηθεί. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτό γίνεται για να ευαισθητοποιηθεί η μητέρα περισσότερο στις ανάγκες του παιδιού της”.

Ο Dr Bourne υποψιάζεται ότι η ευαισθησία αυτή προκαλείται από τις ορμόνες που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. “Το να ανακαλύψουμε τις νευροψυχολογικές διαδικασίες που μπορούν να υποστηρίξουν τις αλλαγές αυτές είναι το πρώτο βήμα προς την κατανόηση του πώς όλο αυτό μπορεί να επηρεάζει τη σχέση μητέρας-παιδιού”.

pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου