Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αμορφωσιά – Απληστία – Ανέχεια


Δυο φορές μέσα σε τέσσερις μήνες βρέθηκα να μου παρουσιάζουν νέοι μορφωμένοι άνθρωποι το πώς θα πραγματοποιήσω τα πιο άπιαστα όνειρα μου.
«Δεν έχεις βαρεθεί να ζεις δουλεύοντας χωρίς μέλλον;
Δεν έχεις βαρεθεί να ζεις δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες;
Δεν έχεις βαρεθεί να ζεις δουλεύοντας για τρις και εξήντα;
Θες να βγεις από το matrix; Ναι ή Όχι;»




Ποιος θα πει όχι;
«Ναι φίλε μου θέλω!! Θέλω να ελευθερωθώ!!!»

Στο επόμενο στάδιο περνούν από την οθόνη του υπολογιστή ή tablet (ανάλογα με το μέρος που έχει δοθεί το ραντεβού) ατέλειωτες φωτογραφίες με ευτυχισμένους ανθρώπους που κάνουν διακοπές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

«Υou Should Be Here»

«Υou Should Be Here»

«Μηνιαίο εισόδημα μετά από λίγο καιρό χωρίς να κουνήσεις ούτε το μικρό σου δακτυλάκι. Ταξίδια και Πολυτελή αμάξια τα οποία περιμένουν να γίνουν δικά σου. Σου αρέσουν αυτά που βλέπεις; Τα θέλεις; »
«Το ρωτάς; Ασφαλώς!!!»
«Με 300 Ευρώ εγγραφή και φέρνοντας καινούργια μέλη μπορείς να τα έχεις όλα.»
«Ξεκινάμε!!»


Ήταν μια φορά και έναν καιρό ένα Σχήμα Ponzi


Οι εταιρίες πυραμίδες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Πριν αρκετά χρόνια είχα κάνει έρευνα για τη φύση τους αφού την είχαν “πατήσει” πολλοί άνθρωποι.
Μετά την έρευνα είχα καταλήξει πως αποκλείεται να ξανασυμβεί μια τόσο εξόφθαλμη απάτη σ’ ένα κοινό που την έχει ήδη «πάθει» με μικρές και μεγάλες πυραμίδες (βλ. χρηματιστήριο). Αλλά λογάριαζα χωρίς τον ξενοδόχο.

Υπάρχει σήμερα μια ανίερη συμμαχία ανάμεσα στην Αμορφωσιά, την Απληστία και την Ανέχεια που έφερε η οικονομική κρίση.
Δεν κατανοούν, πως όταν εξαντληθεί η δικτύωση η οποία αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο το σύστημα αυτό απλά θα καταρρεύσει και μόνο όσοι ήταν πολύ ψηλά θα είναι εκείνοι που θα έχουν βγάλει χρήματα.
Είμαστε ως πολιτισμός τόσο τυφλωμένοι με τον πλούτο, που τα τρελά ταξίδια σε εξωτικά νησιά και τα θηριώδη τζιπ που υπόσχονται οι επιτήδειοι αντί να εγείρουν ερωτήματα μας βυθίζουν σε λήθαργο ονειροπόλησης.

Υπάρχει σήμερα δυστυχώς και η επιτακτική ανάγκη της επιβίωσης. Ένας απελπισμένος θα γραφτεί οπουδήποτε και θα αποκηρύξει κάθε ορθολογισμό με τη σκέψη μιας πιο άνετης ζωής. Αυτό για εμένα είναι και το πιο χυδαίο σκέλος αυτής της απάτης.

Όσοι ασχολούνται με πυραμίδες δεν έχουν μεγάλες διαφορές από τους κήρυκες των θρησκευτικών αιρέσεων.
Αφού γίνει πλύση εγκεφάλου μέσω των επί πληρωμή(!) σεμιναρίων (βλ. εκκλησιαστική λειτουργία) σε προσεγγίζουν με μια αρρωστημένα θετική διάθεση έτοιμοι να σου αλλάξουν την ζωή.
Αν βέβαια εγείρεις ερωτήματα ή μιλήσεις περί πυραμίδας τότε τα πρόσωπα σκοτεινιάζουν λες και τους έβρισες τα ιερά και τα όσια.
Όταν τελικά σου ζητούν χρήματα για το αόριστο προϊόν που «θα» σου παρέχουν στο μέλλον τότε η διαφορές με τις αιρέσεις / θρησκείες είναι πια ανύπαρκτες.

Χαρακτηριστικό (και αστείο) είναι όταν -αφού τους απορρίψεις- τους λες:
«Φίλε, ελπίζω να επιτύχεις με αυτό που ξεκίνησες.» και εκείνοι σε διακόπτουν με θυμό, λέγοντας σου:
«Η λέξη ‘ελπίζω’ είναι λανθασμένη! Μην την ξαναπείς ποτέ. Τα λεφτά θα βγουν, η επιτυχία είναι σίγουρη.»
Λέξεις όπως το «Ελπίζω» δηλαδή η ύπαρξη πιθανοτήτων στην επιτυχία ή αποτυχία που ισχύουν ακόμα και στις πιο σίγουρες επιχειρηματικές κινήσεις, στις εταιρίες πυραμίδες απαγορεύονται δια ροπάλου.
Θρησκεία με τα όλα της λοιπόν και Θεός τους το χρήμα.

«Τα όνειρα χορταίνουν περισσότερο από τα ψίχουλα»
Είναι ίσως από τα πιο σωστά γνωμικά που έχω διαβάσει.
Δεν εξηγούνται βέβαια μόνο οι εταιρίες πυραμίδες από αυτό άλλα και το γενικότερο σαθρό κοινωνικό μας κατασκεύασμα που προτιμά τα όμορφα λόγια από τις πράξεις.

Ζω για την ημέρα που όλοι οι εκμεταλλευτές του ανθρώπινου πόνου και της ελπίδας θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεων τους.
Δεν ελπίζω πως θα συμβεί, το πιστεύω. Δεν μπορεί να μην συμβεί.



Υ.Γ.
Εδώ αφήνω τους συνδέσμους για την συγκεκριμένη απάτη :


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου