Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Αίμα, τιμή... Σαμαράς


Η πλήρης ταύτιση του πρωθυπουργού με το δόγμα της Χρυσής Αυγής, περί αίματος και τιμής, αποδεικνύεται από μια παλαιότερη συνέντευξή του στην "Ημερησία", όπου ο Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι "το να είσαι Έλληνας δεν είναι μόνο επιταγή αίματος. Είναι και τιμή". 




Ο Αντώνης Σαμαράς, έδειχνε έτσι τις ακροδεξιές καταβολές του, εκφράζοντας ουσιαστικά την άποψη, ακριβώς όπως κάνει η Χρυσή Αυγή, της φυλετικής καθαρότητας, εκείνης που θέλει ένα έθνος, να καθορίζεται από το αίμα. 

Ο κ. Σαμαράς φρόντισε με τη δήλωσή του να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα που δημιουργείται: Όμοιες φράσεις κρύβουν όμοιες σκέψεις; Πρόκειται για μια φράση που εύκολα θα ξεστόμιζε πχ ο Νίκος Μιχαλολιάκος, δηλωμένος εθνικιστής και ακροδεξιός, όμως προήλθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. 

Την αποκάλυψη έκανε στο twitter ο γνωστός blogger Γερο-γκρινιάρης, ενώ πρόκειται για απάντηση του Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην "Ημερησία", το 1999. Στα τέλη του τότε Μαΐου, ο αρχηγός της "Πολιτικής Άνοιξης" είχε απαντήσει στην ερώτηση "Ποιος είναι αλήθεια ο ρόλος του πολιτικού σήμερα;" με αυτή τη φράση. Και η υπόλοιπη απάντηση, όμως, είναι άξια αναφοράς. Διαβάστε την: 

Το να είσαι Έλληνας δεν είναι μόνο επιταγή αίματος. Είναι και τιμή. Επομένως, το να είσαι Έλληνας πολιτικός σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να σου αρκεί να κάθεσαι απλώς στο τιμόνι. Θα πρέπει κυρίως να σε νοιάζει πρός τα πού πηγαίνεις το σκάφος της χώρας όταν κρατάς το τιμόνι στα χέρια σου. Ο πλανήτης σήμερα τρέχει στην πιο κρίσιμη στροφή του. Μέσα σε ένα παγκόσμιο κενό άξιας πολιτικής ηγεσίας. Ο κόσμος, δυστυχώς, εκτροχιάστηκε από ανίκανους ηγέτες που αποσταθεροποιούν, κατεδαφίζουν, παρανομούν ασυγχώρητα, προσβάλουν μνήμες και πρωταγωνιστούν σε μια γελοιοποίηση αρχών για τις οποίες κάποτε χύθηκαν ποταμοί αίματος. Μέσα σε αυτό το σκηνικό ο ρόλος του πολιτικού είναι κρίσιμος. Πρέπει οι Έλληνες πολιτικοί να είναι έτοιμοι για τις ραγδαίες εξελίξεις που μας επιφυλάσσει το μέλλον. Αυτό απαιτεί προετοιμασία, πολύ καλά αντανακλαστικά και προνοητικότητα. Ρόλος λοιπόν των πολιτικών είναι να προετοιμάσουν λαό και χώρα για όσα έρχονται και τους αφορούν. Ρόλος τους επίσης είναι να τους προστατεύσουν από εκείνες τις αλλαγές που θα είναι επιζήμιες. Πιστεύω ότι ο πολιτικός του μέλλοντος θα πρέπει να σκέφτεται δέκα βήματα μπροστά πριν πάρει την απόφαση για ένα βήμα εμπρός. Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει να φροντίζει οι όποιες αποφάσεις να μην θεοποιούν το μέλλον και να μην αφανίζουν το παρελθόν. Η συνέχεια είναι βασικός παράγοντας για κάθε Κράτος και κάθε λαό που οραματίζεται το μέλλον. 

Φαίνεται πως ο κ. Σαμαράς, εκτός από την ακροδεξιά τοποθέτησή του, είχε την διορατικότητα να περιγράψει ακριβέστατα το μελλοντικό πολιτικό σκηνικό. Δεν είχε προβλέψει, όμως, πως θα είχε σήμερα δημιουργήσει την ίδια κατάσταση την οποία κατακεραύνωνε στο παρελθόν.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου