Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

ΔΝΤ: Σε καλύτερη κατάσταση η Αλβανία συγκριτικά με την Ελλάδα


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απορρίπτει την ύπαρξη ελληνικού σεναρίου για την Αλβανία. Οι δηλώσεις έγιναν από τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Nadeem Ilahi, ο οποίος είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για αυτά τα καυτά θέματα .



«Έχουμε ακούσει πολλά για ένα ελληνικό σενάριο στην Αλβανία. Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά τη σύγκριση των δύο χωρών και παρεμπιπτόντως τώρα η ελληνική οικονομία αναδύεται από την κρίση.»

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δυο χώρες. Οι οικονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας είναι μεγαλύτερες από την οικονομία της Αλβανίας . Έχετε ένα χρέος πολύ χαμηλότερο από ότι στην Ελλάδα και κατά συνέπεια, η δημοσιονομική εξυγίανση που χρειάζεται είναι πολύ μικρότερη. Και μην ξεχνάτε ότι η οικονομία έχει μεγάλες δυνατότητες να ανανεωθεί. Υπάρχει μια πολύ ευέλικτη αγορά εργασίας, χαμηλή τιμή, υπάρχει ένας μικρός δημόσιος τομέας και δεν έχετε περιορισμούς που έχει η ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Ilahi. Περαιτέρω τονίζει ότι, δεδομένων των πρόσφατων στοιχείων του ΔΝΤ, η οικονομία στην Αλβανία έχει αρχίσει να αποκαθίσταται, όπως αποδεικνύεται από μια σειρά δεικτών.

«Βλέπουμε καλά σημάδια στην απόδοση των εσόδων. Ειδικά για το ΦΠΑ. Αυτή είναι η αρχή μιας θετικής κατάστασης. Παρουσιάζετε βελτίωση στο εμπόριο εξαγωγών και εισαγωγών. Επίσης, ορισμένοι τομείς όπως η κλωστοϋφαντουργία επιταχύνθηκε. Βελτιώνεται ο εξωτερικός παράγοντας της οικονομίας καθώς και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και εγχώριων επενδυτών και αυτό οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις του επιχειρηματικού κλίματος στην χώρα», δήλωσε ο Ilahi .


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου