Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Αντί να πας σε ψυχίατρο, πάρε σκύλο (ή γάτα)


Τελικά δεν είναι μύθος, είναι γεγονός: Τα κατοικίδια βοηθούν να έχουμε καλή ψυχική υγεία




Αν δεν έχετε σκύλο, μπορεί να έχετε αναρωτηθεί πως αντέχουν κυνόφιλοι, να συμβιώνουν μαζί τους  τέλεια και να βγαίνουν χειμώνα-καλοκαίρι, βρέξει-χιονίσει την απαραίτητη βόλτα.

Μάλλον δεν θα έχετε σκεφτεί ότι τα κατοικίδια διδάσκουν την πραγματική αγάπη, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία.

Σύμφωνα με την HSUS (Humane Society of the United States), τα ζώα συντροφιάς είναι εξαιρετικοί δάσκαλοι της ζωής. Διδάσκουν στον άνθρωπο την υπευθυνότητα, την πίστη, τη συμπόνια και την ανιδιοτελή αγάπη, στοιχεία τα οποία είναι πολύ σημαντικά για το μεγάλωμα ενός παιδιού.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με κατοικίδια, είναι παγκοσμίως αποδεκτό πως είναι πιο ισορροπημένα από αυτά που έχουν μεγαλώσει χωρίς κατοικίδια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν και άλλους παράλληλους παράγοντες της ζωής που μπορεί να είναι καθοριστικοί για την ολοκλήρωση του χαρακτήρα τους.

Την υπευθυνότητα που διδάσκει ένα ζώο στο παιδί δεν μπορούν να τη διδάξουν με τόση ευκολία οι γονείς χωρίς τη βοήθεια ενός κατοικίδιου, ενώ οι ισχυροί δεσμοί που το δένουν με το παιδί, είναι ένα μάθημα που θα κρατήσει για ολόκληρη τη ζωή του.

Η HSUS υποστηρίζει πως το σωστά εκπαιδευμένο ζώο, παράλληλα όμως πάντα με τους σωστούς γονείς, μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά ως ψυχοθεραπευτής, ενώ οργανώνει θεραπευτικά προγράμματα με τη βοήθεια των ζώων που βοηθούν παιδιά και αρρώστους σε νοσοκομεία ή σε σπίτια. Για να είναι αποτελεσματικό ένα πρόγραμμα, το ζώο πάντα εκπαιδεύεται έτσι ώστε να μπορεί να ανεχτεί ακόμα και κάποια βίαιη κίνηση που μπορεί να δεχτεί χωρίς να αντιδράσει.

Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία!

Με τη φροντίδα που προσφέρει ένας ψυχικά ασθενής σε ένα κατοικίδιο, αποκτά σκοπό η ζωή του, μειώνονται τα συναισθήματα μοναξιάς, η τάση για απομόνωση, ενώ βοηθούν συνήθως στην αποφυγή των κρίσεων πανικού, του στρες και της κατάθλιψης.

Η φροντίδα που χρειάζεται ο σκύλος (και η γάτα), αυξάνει την σωματική δραστηριότητα, ενισχύοντας την καρδιά, βελτιώνοντας την κυκλοφορια του αίματος, ενώ παράλληλα αυξάνονται αισθητά τα ποσοστά της σεροτονίνης στον οργανισμό. Η μειωμένη ποσότητα της ουσίας αυτής, προκαλεί την κατάθλιψη.

Κατοικίδιο και στον παππού.

Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο, ενθαρρύνει τον ηλικιωμένο να βγαίνει από το σπίτι, να είναι υπεύθυνος για άλλη μια ζωή, ενώ τον βοηθά να αποκτήσει νόημα για τη δική του ζωή και να κάνει γνωριμίες. Όλη αυτή η δραστηριότητα, τον βοηθά να παραμείνει υγιής.

Όσοι συγκατοικούν με κατοικίδια, μπορούν να βεβαιώσουν ότι τις δύσκολες καταστάσεις τις περνούν αγκαλιά με τον τετράποδο φίλο τους, ότι σε περιόδους θλίψης, αλλά και σε όλες τις χαρές τους είναι δίπλα τους, ενώ είναι πάντα ένας λόγος για να σκέφτονται θετικά, ειδικά όταν τα βράδυα επιστρέφουν σπίτι από μια δύσκολη ημέρα και τους βοηθούν να χαλαρώσουν ή να γελάσουν.


humanesociety.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου