Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Η λεκτική βία είναι ίδια με την σωματική βία

Οι προσβολές και οι φωνές με υποτιμητικά λόγια από τους γονείς προς τα παιδιά τους έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τη σωματική βία, σύμφωνα με έρευνα από τα Πανεπιστήμια του Πίτσμπουργκ και του Μίσιγκαν. με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Μινγκ Γουάνγκ.




Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λεκτική βία λειτουργεί όπως η σωματική βία και τα παιδιά που υπέστησαν τέτοιου είδους βία, στην εφηβική ηλικία να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς ή να εμφανίσουν κατάθλιψη.
Τα λόγια απαξίωσης προς τα παιδιά, όπως «είσαι ανόητος, δεν καταλαβαίνεις τίποτα πια;», «είσαι τεμπέλης και ανίκανος» και παρόμοιες εκφράσεις είναι σαν τη χειροδικία.
Οι επιστήμονες για δύο χρόνια μελέτησαν 1.000 οικογένειες με παιδιά ηλικίας 13-14 ετών, οι μισές από τις οποίες παραδέχτηκαν ότι καταφεύγουν στη λεκτική βία. Όσο συχνότερες και πιο έντονες ήταν οι φωνές των γονιών προς το παιδί, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα συμπεριφορά είχε το παιδί στην εφηβεία. Και τα προβλήματα συμπεριφοράς εστιάζονταν σε σωματική βία στο σχολείο, κακές επιδόσεις, ενώ υπήρχαν και παραβατικές συμπεριφορές.
Ο επικεφαλής της έρευνας Μινγκ Γουάνγκ δήλωσε: «Οι γονείς που θέλουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους, θα ήταν καλύτερο να επικοινωνήσουν μαζί τους σε ισότιμο επίπεδο και να εξηγήσουν το σκεπτικό τους και τις ανησυχίες τους, παρά να επιβάλλονται δια της φωνής τους»


onmed.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου