Του Γιώργου Κράλογλου
Βγείτε στους δρόμους... Χτυπήστε καμπάνες... Μετά από 300 και πλέον φορολογικά νομοσχέδια, και 700 ερμηνευτικές εγκυκλίους κατάλαβαν ότι όποιος χρωστάει πρόστιμο στο κράτος από 1 μέχρι 30 ευρώ γιατί δεν έκοψε εισιτήριο... μπορεί να συμψηφίσει το «χρέος» με επιστροφή φόρου και να πάρει φορολογική ενημερότητα.
Και όσο αν σας φαίνεται απίστευτο η φορολογική ενημερότητα μπορεί να σταλεί και με fax!!!
Τι δεν είχαν καταλάβει εδώ και μισό αιώνα φορολογικής πολιτικής;
Ότι μπορούν να κρατάνε από τις επιστροφές φόρων ό,τι χρωστάει κάθε νόμιμος φορολογούμενος και να του δίνουν τα ρέστα.
Ότι από τον προηγούμενο αιώνα που ανακαλύφθηκε το fax μπορούσαν ήδη να το χρησιμοποιούν για να στέλνουν και την φορολογική ενημερότητα στον φορολογούμενο που τον έχουν στημένο στις ουρές.
Πότε το κατάλαβαν;
Μόλις προχθές. Kαι το τακτοποίησαν με μια απλή απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του κ. Σπ. Δημητρέλη στο χθεσινό Capital).
Τι είχαν καταλάβει μέχρι σήμερα;
Ότι o συμψηφισμός χρεών μπορεί να γίνεται σε επιστροφές φόρων άνω των 1.500 ευρώ.
Oτι ο φορολογούμενος που πληρώνει τους ίδιους, και τα fax και τα γραμματόσημα για τις ταχυδρομήσεις του κράτους δικαιούται να έχει έστω και με το ταχυδρομείο το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.
Βέβαια για να φθάσουμε στην εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω e-mail θα χρειαστούμε άλλο μισό αιώνα...
Τώρα μάλιστα που κόπηκαν τα επιδόματα χρήσης fax που είχαν επιτύχει ως κεκτημένα!! οι κρατικοί εργατοπατέρες για τους κρατικούς υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και τα διεκδικούσαν στα υπουργεία τρέχα γύρευε...
Υπερήφανοι λοιπόν σήμερα για το κυβερνητικό κατόρθωμα να καταλάβουν την χρήση του fax, (έστω και τώρα που μπαίνει στο μουσείο), μας ανακοινώνουν με καμάρι την σωτηρία μας.
Ότι αντί να πηγαίνουμε στην Εφορία για φορολογική ενημερότητα μπορούμε, ακόμη και αν χρωστάμε το πρόστιμο για το εισιτήριο..., να το περιμένουμε σπίτι μας ή στην δουλειά μας με fax ή με το ταχυδρομείο...
Ναι... ακριβώς έτσι όπως το διαβάσατε.
Έμαθαν ότι στην χώρα οι ιθαγενείς ξέρουν να παίρνουν γράμματα από το ταχυδρομείο!!
Πρόθεσή μου δεν είναι να σχολιάσω μια απολύτως θετική απόφαση έστω και αν αποδεικνύει την οπισθοδρόμηση της χώρας.
Μπράβο για την απόφαση έστω και μετά από μισό αιώνα προσπάθειας.
Τι να πω όμως όταν το ίδιο το κράτος αποκαλύπτει τον αναχρονισμό του διορθώνοντας όχι μόνο απλά πράγματα όπως είναι ο συμψηφισμός χρεών με επιστροφές φόρων αλλά και οι διαδικασίες επικοινωνίας με τους φορολογούμενους στην εφαρμογή υποχρεώσεων ( όπως η φορολογική ενημερότητα) που έχει επιβάλλει το ίδιο το κράτος!!!
Αυτά όλα βέβαια σε ό,τι αφορά το χρέος της Πολιτείας και στην διευκόλυνση των φορολογουμένων πολιτών της.
Γιατί αν μιλάμε για διαδικασίες φοροείσπραξης η τεχνολογία και οι λύσεις έχουν κάνει φτερά και αντιγράφουν ήδη και την προχωρημένη στον τομέα αυτόν Δανία.
Να ένα παράδειγμα για να δούμε την μεγάλη διαφορά μεταξύ της αδιαφορίας της Πολιτείας στην διευκόλυνση των φορολογούμενων και την «τεχνική» για εξυπηρέτηση μόνο των φοροεισπράξεών.
Οι οικονομικές υπηρεσίες δύο μεγάλων επιχειρήσεων παρέλαβαν πολύ πρόσφατα έγγραφα των Εφοριών τους με τα οποία τους ειδοποιούν ότι έχουν κατασχεθεί τα δικαιώματα είσπραξης τυχόν οφειλών τους σε συγκεκριμένους προμηθευτές (κατονομάζονται) λόγω χρεών τους προς το Δημόσιο. Και αυτό σημαίνει ότι κάθε οφειλή τους προς τους προμηθευτές τους πρέπει να καταβληθεί στα Ταμεία του Δημοσίου.
Έως εδώ όλα πολύ καλά και μπράβο στο υπουργείο Οικονομικών που δεν αφήνει να πέσει τίποτε χάμω και το μαζεύει με αποτελεσματικούς τρόπους.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η Εταιρία –πελάτης του προμηθευτή έχει εξοφλήσει τον λογαριασμό της και δεν έχει υπόλοιπο;
Φυσιολογικά και για οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος μάλλον θα έφτανε μια ειδοποίηση ή άντε και ενυπόγραφη διαβεβαίωση προς την Εφορία (από τις οικονομικές υπηρεσίες της Εταιρίας) ότι δεν υπάρχει υπόλοιπο προς τον προμηθευτή.
Στην Ελλάδα όμως της υπερβολής που το κράτος έχει συνηθίσει να βασανίζει τον φορολογούμενο η τελευταία νομοθεσία υποχρεώνει να κάνεις ενημέρωση μόνο με δικαστικό επιμελητή!!!
Η επιχείρηση δηλαδή, που δεν έχει κανένα λόγο να γίνεται υπηρέτης των Εφοριών και του δημοσίου, υποχρεώνεται να επωμιστεί με την αμοιβή του δικαστικού υπαλλήλου προκειμένου να αποφύγει συνέπειες κατασχέσεων περιουσιακών του στοιχείων για να καλυφθούν οφειλές προς τον προμηθευτή. Γιατί έτσι «απειλεί» η συγκεκριμένη ειδοποίηση.
Ότι θα κατασχεθούν πάγια της Εταιρίας αν δεν εξοφληθούν (προς το δημόσιο) τα τυχόν χρέη προς τον προμηθευτή.
Πόσο σοβαρή πρέπει να είναι μια χώρα για να μην εκτίθεται το κράτος με αυτόν τον τρόπο; Η Ελλάδα πάντως πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για να βρει κατά αρχήν την σοβαρότητά της και στην συνέχεια τον βηματισμό της έστω και στα Βαλκάνια αν όχι στην Ευρώπη...
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου