Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Το μεγάλο πορτοφόλι ισλαμο-τρομοκρατών άλλαξε… γιατί όμως;


Από τις πιο μικρές λεπτομέρειες, μπορεί ένας αναλυτής να οδηγηθεί στα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα…




Ας δούμε όμως σε τι αναφερόμαστε: Το Κουβέιτ είναι ο βασικός χρηματοδότης όλων των συνδεδεμένων με την αλ Κάιντα οργανώσεων φανατικών ισλαμιστών που μάχονται κατά του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία, όπως αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα Washington Post.

Των Παντελή Καρύκα & Μιχαήλ Βασιλείου

Το ποσό που έχει διατεθεί από το Κουβέιτ στους ισλαμιστές αντάρτες, ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ειδικούς του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι πρόσφατα όλοι θεωρούσαν ως βασικό χρηματοδότη των ανταρτών στην Σαουδική Αραβία. Φαίνεται όμως πως τα δεδομένα αλλάζουν.

Και οι Αμερικανοί τα δημοσιοποίησαν με τον λιγότερο διπλωματικό τρόπο, καθώς ο υπεύθυνος με την πάταξη της χρηματοδότησης προς τρομοκρατικές οργανώσεις, διευθυντής του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντέιβιντ Κοέν, χαρακτήριζε το Κουβέιτ «ως το κέντρο από όπου εξευρίσκονται πόροι για την χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία». Μεταξύ δε των οργανώσεων αυτών είναι και το χαϊδεμένο παιδί της Τουρκίας, το Μέτωπο αλ Νούσρα.

Στην πραγματικότητα η χρηματοδότηση των ισλαμιστών ανταρτών δεν γίνεται από την κυβέρνηση του Κουβέιτ, αλλά μέσω ΜΚΟ, εταιρειών και «φιλάνθρωπων» επιχειρηματιών, οι οποίοι υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν την οργανώσεις που ασχολούνται με την ανακούφιση των θυμάτων του πολέμου. Πίσω όμως από τη βιτρίνα αυτή κρύβονται συνήθως φανατικές σουνιτικές οργανώσεις και φυσικά ούτε δεκάρα από τα χρήματα αυτά δεν διατίθεται υπέρ της ανακούφισης των αμάχων, αλλά καταλήγουν στα παρακλάδια της αλ Κάιντα.

Τι συμβαίνει στην περιοχή;

Οι ΗΠΑ, πριν προβούν στη δημόσια διαπόμπευση του συμμάχου τους Κουβέιτ, έχουν επιχειρήσει δεκάδες φορές να πείσουν την κυβέρνηση να ελέγξει το που καταλήγουν τα εν λόγω κεφάλαια, αλλά δεν έχουν καταφέρει το παραμικρό. Η κυβέρνηση πάντως του Κουβέιτ εξέφρασε την οργή της για τις αμερικανικές κατηγορίες και δήλωσε ότι τα χρήματα διατίθενται μόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Κάτι μας φαίνεται περίεργο σε αυτή την υπόθεση και έχουμε εξηγήσει σε άλλο δημοσίευμα την υποψία μας, ότι η κατάσταση στο γειτονικό Ιράκ και η αμερικανική αποχώρηση έχει οδηγήσει σεΐχηδες και εμίρηδες εκεί σε νευρική κρίση, που βλέπουν απέναντι το Ιράν… αν μάλιστα ελεγχθεί από την Τεχεράνη το σιιτικό νότιο τμήμα του Ιράκ που με δυσκολία στέκεται πλέον, Κουβέιτ και Ιράν θα μπορούσαν ξαφνικά να γίνου αγαπημένοι γείτονες… ένα τσιγάρο δρόμος που λένε…

Το Κουβέιτ, όπως την πλήρωσε με την επίθεση που δέχθηκε από τον Σαντάμ Χουσεΐν και έγινε αφορμή να αλλάξει η πορεία της Ιστορίας στην περιοχή, έτσι θα μπορούσε να δώσει την αφορμή εκ νέου, αφού όπως φαίνεται στον χάρτη παραείναι μικρό σαν… μαξιλάρι για να απορροφήσει τους κραδασμούς που θα προκληθούν, εάν Ριάντ και Τεχεράνη δεν κατορθώσουν να βρουν ένα στρατηγικό modus vivendi…

Κάτι δεν πάει καλά και η στοχοποίηση του Κουβέιτ από τις ΗΠΑ, σα να μην πείθει ότι γίνεται για τους λόγους που προβάλλονται. Και όσοι θεωρούν εαυτούς απειλούμενους δεν μένουν με τα χέρια σταυρωμένα. Κάποτε, οι Κουβεϊτιανοί αισθάνονταν ασφαλεία με τους Αμερικανούς, οι οποίοι όμως πλέον φλερτάρουν ανοιχτά με την Τεχεράνη και αποχωρούν από την περιοχή, παρότι δυνάμεις στρατιωτικές θα παραμείνουν.

Το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει ξανά, είναι καταφανές.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου