Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Μπορούμε να αισθανθούμε Μελλοντικά Γεγονότα...(;)


Δεν θα ήταν ωραίο να προβλέπουμε μελλοντικά γεγονότα, ακόμα και αν είναι μόλις δέκα δευτερόλεπτα μπροστά; Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern, μπορούμε.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη ότι το υποσυνείδητο μυαλό μας ξέρει μερικές φορές περισσότερα από ό, τι συνειδητό μυαλό μας....

Φυσιολογικά μέτρα της υποσυνείδητης εγρήγορσης, για παράδειγμα, τείνει να εμφανίζονται πριν από συνειδητή επίγνωση ότι η τράπουλα είναι εναντίον μας.

Παραψυχολόγοι έχουν κάνει εξωπραγματικούς ισχυρισμούς για τη πρόγνωση - γνώση των απρόβλεπτων μελλοντικών γεγονότων - για χρόνια. Αλλά το περιθωριακό φαινόμενο πήρε πρόσφατα μια επικρατούσα τάση μετά από ένα χαρτί που παρέχει αποδείξεις για την ύπαρξή του φενομενου, αφοτου έγινε δεκτή δημοσίευση από κορυφαίο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας.

Επιπλέον, επιφυλακτικοί ψυχολόγοι που έχουν πάνω από ένα αντιγραφο του χαρτιού και λένε ότι δεν μπορούμε να βρούμε σημαντικές, ατέλειες. "Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό είναι γελοίο και δεν μπορεί να είναι αλήθεια», λέει ο Joachim Krueger του Πανεπιστημίου Brown στο Providence, Rhode Island, ο οποίος έχει δημοσιευσει σε blog σχετικά με το έργο στο δικτυακό τόπο Psychology Today. "Η μεθοδολογία και ο σχεδιασμός του πειράματος είναι στη πρώτη γραμμή της επίθεσης. Αλλά ειλικρινά, δεν είδα τίποτα. Όλα φαίνονταν να είναι σε καλή κατάσταση."

«Αυτό που δεν ήταν σαφές είναι εάν οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν τις μελλοντικά σημαντικά γεγονότα, ακόμη και χωρίς ενδείξεις ως προς το τι μπορεί να συμβεί», δήλωσε η Τζούλια Mossbridge, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιστημονικός συνεργάτης στην Οπτική Αντίληψη, Νόηση και Νευροεπιστήμες Εργαστήριο στο Northwestern.

 Ένα άτομο που παίζει ένα video game στο χώρο εργασίας φορώντας ακουστικά, για παράδειγμα, δεν μποροεί να ακούσει το αφεντικό του που έρχεται από τη γωνία.

 "Αλλά η ανάλυσή μας δείχνει ότι αν ήταν συντονισμένο το σώμα σας, ίσως να είναι σε θέση να ανιχνεύσει αυτές τις προληπτικές αλλαγές μεταξύ δύο και 10 δευτερόλεπτα εκ των προτέρων και να κλείσετε video game σας», είπε ο Mossbridge. "Μπορεί να έχετε ακόμα μια ευκαιρία για να ανοίξετε το φύλλο που υποτίθεται ότι πρέπει να εργάζεσται. Και αν ήσασταν τυχεροί, θα μπορούσατε να κάνετε όλα αυτά πριν από το αφεντικό σου μπήκε στο δωμάτιο. 

"Το να προβλεπεις το εγγύς μέλλον είναι ζωτικής σημασίας για την καθοδήγηση της συμπεριφοράς και αποτελεί βασικό συστατικό των θεωριών της αντίληψης, της επεξεργασίας και της εκμάθησης γλωσσών, λέει ο Jeffrey M. Zacks, PhD, WUSTL αναπληρωτής καθηγητής της ψυχολογίας στο Arts & Sciences.

 «Είναι πολύτιμο να είσαι σε θέση να τρέξεις μακριά απο το λιοντάρι, αλλά είναι υπερ-πολύτιμο να είσαι σε θέση να φυγεις από το δρόμο του λιονταριουπριν εκεινο πηδηξει πανω σου," λέει ο Zacks. "Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα το να μπορουμε να δούμε ακριβώς λίγο πάνω από τον ορίζοντα.

"Ο Zacks και οι συνεργάτες του κατασκεύασαν μια θεωρία για το πώς λειτουργεί η αντίληψη πρόβλεψης. Στον πυρήνα της θεωρίας είναι η πεποίθηση ότι ένα μεγάλο μέρος της πρόβλεψης του μέλλοντος είναι η διατήρηση του ψυχικού μοντέλου για το τι συμβαίνει τώρα. Τώρα και στη συνέχεια, το μοντέλο αυτό χρειάζεται ενημέρωση, ιδιαίτερα όταν αλλάζει το περιβάλλον απρόβλεπτα.

 "Όταν βλέπουμε την καθημερινή δραστηριότητα ξεδιπλώνεται γύρω μας, το να κάνουμε προβλέψεις για το τι θα συμβεί λίγα δευτερόλεπτα " λέει ο Zacks. «τις περισσότερες φορές, οι προβλέψεις μας είναι σωστές.

 "Οι Επιτυχείες προβλέψεις σχετίζονται με την υποκειμενική εμπειρία της ομαλής ροής της συνείδησης. Αλλά μερικές φορές, οι προβλέψεις βγαινουν λάθος και τότε αντιλαμβανόμαστε ένα διάλειμμα στη ροή της συνείδησης, η οποία συνοδεύεται από την άνοδο της δραστηριότητας στις πρωτόγονες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται και ρυθμίζουν την προσοχή και την προσαρμογή στις απρόβλεπτες αλλαγές. 

"Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται μερικές φορές "προαίσθημα", όπως και  "αίσθηση του μέλλοντος," αλλά ο Mossbridge είπε ότι και άλλοι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι αν οι άνθρωποι είναι πραγματικά αισθητήρια  του μέλλοντος.

Σε προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι η προσχολική εκπαίδευση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση συμπεριφοράς, κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, όπως ακριβώς και την οικοδόμηση ακαδημαϊκών δεξιοτητών. Απαλλαγμένοι από απόσπαση της προσοχής, η διαίσθησή σας θα παρεμβαίνει και θα σας καθοδηγήσει αβίαστα μέσα από τη ζωή.

Αυτή είναι η συσσώρευση γνώσης που συνοψίζουν τα συναισθήματα μας, για μας, η οποία μας επιτρέπει να κάνουμε καλύτερες προβλέψεις. Κατά μία έννοια, τα συναισθήματά μας, μας δίνουν πρόσβαση σε ενα προνομιακό παράθυρο της γνώσης και της πληροφορίας, "ένα παράθυρο ότι μια πιο αναλυτική μορφή μπλοκ λογικής μας από."


enalaktikimatia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου