Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ AGENT ORANGE: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ


Αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν ορφανά που υποφέρουν από τις τρομερές συνέπειες της Αμερικανικής  χρήσης χημικών όπλων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.




Τα παιδιά γεννήθηκαν δεκαετίες μετά αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις ψέκασαν το ζιζανιοκτόνο, Agent Orange, σε μεγάλες περιοχές της ζούγκλας στη δεκαετία του 1960.
Αλλά εξακολουθούν να μάχονται από τις επιπτώσεις της χημικής ουσίας και σήμερα - συμπεριλαμβανομένων φυσικές παραμορφώσεις και ψυχικές διαταραχές. 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: ΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ


Τρομακτικό: Αυτή η φωτογραφία δείχνει ένα νεαρό ορφανό που υποφέρει από τις επιπτώσεις της διοξίνης του ζιζανιοκτόνου Agent Orange



















Υποφέροντας: Τα παιδιά γεννήθηκαν δεκαετίες αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις ψέκασαν με χημικα  στο Βιετνάμ τη δεκαετία του 1960




























Εγκαταλελειμμένα: Ωστόσο, εξακολουθούν να μάχονται από τις επιπτώσεις της χημικής ουσίας, όπως οι φυσικές και ψυχικές διαταραχές

Οι συγκλονιστικές εικόνες ελήφθησαν από τον αμερικανό φωτογράφο Matt Lief Anderson σε ένα ορφανοτροφείο έξω από το Ho Chi Minh City στο Βιετνάμ.

Εγκαταλειμμένα από τους γονείς τους, 20 παιδιά συνυπάρχουν σε ένα δωμάτιο, το καθένα περιορίζεται σε ένα μικρό μεταλλικό κρεβάτι με μόνο μια κουβέρτα να καλύπτει τις ράβδους.

Πάσχουν από μια σειρά παραμορφώσεων που προκάλεσε το Agent Orange, συμπεριλαμβανομένων να λείπουν ή να έχουν υπανάπτυκτα άκρα και εξαιρετικά κυρτή ράχη. Μερικά είναι κωφά, τυφλά και βουβά.
























Το Agent Orange έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει τη βλάστηση, αλλά έχει και τρομερές βλάβες στην υγεία του ανθρώπου.
















Μεταλλικό κρεβάτι: Οι συγκλονιστικές εικόνες που ελήφθησαν από τον αμερικανό φωτογράφο Matt Lief Anderson σε ένα ορφανοτροφείο έξω από το Ho Chi Minh City στο Βιετνάμ. Δύο μικρά παιδιά βρίσκονται σε ένα μεταλλικό κρεβάτι με μόνο μια κουβέρτα.





















Προσπαθώντας να κοιμηθούν: Τα 20 παιδιά που συνυπάρχουν σε ένα δωμάτιο, το καθένα περιορίζεται σε ένα μικρό κρεβάτι.

Κατά την παραμονή του στο ορφανοτροφείο, ο κ. Anderson συνάντησε και πήρε φωτογραφίες των παιδιών από την ηλικία των 18 μηνών.

«Τα παιδιά ζουν σε άθλιες συνθήκες και πάσχουν από μια γκάμα δεινών που προκαλούνται από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται από τη χώρα μου εναντίον τους», είπε.

«Οι Αμερικανοί είναι υπεύθυνοι, αλλά εμείς δεν δίνουμε καμία ενίσχυση για τη χώρα. Ένιωσα απαίσια από τη φωτογράφηση αυτών των φτωχών παιδιών ».
















Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, μεταξύ του 1962 και του 1971 , ο στρατός των ΗΠΑ εκτόξευσε σχεδόν 20 εκατομμύρια γαλόνια υλικού που περιείχαν χημικά και ζιζανιοκτόνα ανακατεμένα με τα καύσιμα αεριωθουμένων (σας θυμίζει κάτι αυτό από το σήμερα;) στις περιοχές του Βιετνάμ, το ανατολικό Λάος και την Καμπότζη.

Το Agent Orange είναι ο συνδυασμός των κωδικοποιημένων ονομάτων για το ζιζανιοκτόνο Agent Orange και LNX - ένα από τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται ως μέρος του προγράμματος του χημικού πολέμου.

Στόχος του προγράμματος ήταν να καταστρέψουν δασικές και αγροτικές εκτάσεις - στερώντας από τους αντάρτες την κάλυψη, ενώ ταυτόχρονα έκοβαν και την παροχή τροφής τους.


































Χημική προσβολή: Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, μεταξύ 1962 και 1971, ο στρατός των ΗΠΑ ψέκασε περίπου 20 εκατομμύρια γαλόνια υλικού που περιείχε χημικά και ζιζανιοκτόνα ανακατεμένα με τα καύσιμα αεριωθουμένων σε διάφορα σημεία του Βιετνάμ, το ανατολικό Λάος και την Καμπότζη. Πάνω, ένα αεροπλάνο των ΗΠΑ ψεκάζει την τοξική χημική ουσία σε μια ζούγκλα του Νοτίου Βιετνάμ.























Αλλά οι καταστροφικές συνέπειες του συνεχίζονται μέχρι σήμερα - με πολλά παραμορφωμένα παιδιά να αναγκάζονται να ζήσουν μια εξαθλιωμένη ζωή στους δρόμους ή σε συνθήκες χαμηλού επιπέδου που χρηματοδοτούνται από τα ορφανοτροφεία. 

Ο κ. Anderson, από το Ιλινόις, είπε ότι ήταν συγκλονισμένος επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει προσφέρει καμία βοήθεια »στα θύματα της χημικής επίθεσης.

«Η επίσημη θέση είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνδέουν τα προβλήματα υγείας με τους Αμερικανούς και τη χρήση των χημικών ουσιών, όπως το Agent Orange», είπε.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Βιετνάμ, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από το Agent Orange, συμπεριλαμβανομένων 150.000 παιδιά που υπέφεραν από εκ γενετής ανωμαλίες.


























Λυπηρό Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει 150.000 παιδιά που υποφέρουν από γενετικές ανωμαλίες, όπως ο 5-χρονος Xuan Μινχ  (απεικονίζεται δεξιά)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο, απέρριψε τα στοιχεία αυτά ως αναξιόπιστα και υπερβολικά.

Μεταξύ των ασθενειών που συνάπτονται από τους ανθρώπους που εκτίθενται σε διοξίνες είναι το λέμφωμα, καρκίνος, διαβήτης τύπου 2, σάρκωμα μαλακών μορίων, γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά, δισχιδή ράχη και αναπαραγωγικές ανωμαλίες.

Πέρυσι, ο Σύνδεσμος για τα θύματα του Agent Orange στο Ho Chi Minh City κατέθεσε την τέταρτη αγωγή της ενάντια στις αμερικανικές εταιρείες χημικών προϊόντων που παράγουν το Agent Orange.

Το ορφανοτροφείο συλλέγει δωρεές μέσω της ιστοσελίδας του: www.orphansfuturesalliance.org



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου