Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ - Δεκατρείς νεκροί σε δύο μήνες προσπαθώντας να ζεστάνουν τα σπίτια τους


Δύο με τρία διαμερίσματα την ημέρα καίγονταν τον χειμώνα που πριν από λίγες ημέρες τελείωσε, τουλάχιστον ημερολογιακά, αφού οι καιρικές συνθήκες δείχνουν


ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας αρκετές κρύες ημέρες.

Η πλειοψηφία των πυρκαγιών είχαν ως αιτία τον τρόπο με τον οποίο οι ένοικοι προσπαθούσαν να ζεσταθούν.

Τα τζάκια και οι ξυλόσομπες έκαναν το κακό και από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε σε 42 περιστατικά πυρκαγιάς σε σπίτια.

Τραγικός απολογισμός:
δεκατρείς νεκροί!

«Έχει καταγραφεί φέτος, όπως και πέρσι, αλματώδης αύξηση σε φωτιές από τζάκια και σόμπες, ειδικά τώρα επειδή ο κόσμος έχει ξεσυνηθίσει να χρησιμοποιεί αυτού του είδους τα θερμαντικά σώματα», λέει στο newpost ο αρχιπυροσβέστης Ιωάννης Τσιλίκας.

Ο κ. Τσιλίκας επισημαίνει ότι «από τη μάχιμη υπηρεσία, το συμπέρασμα που έχουμε βγάλει είναι ότι ο κόσμος έχει "ξεσυνηθίσει" τη χρήση αυτής της μορφής θέρμανσης, αλλά και πως "καίει ό,τι βρει"».

Τί εννοεί ο κ. Τσιλίκας: «Οι παππούδες μας χρησιμοποιούσαν καθημερινά τζάκια και ξυλόσομπες, ήξεραν να τα χρησιμοποιήσουν, γνώριζαν τους κινδύνους και ήξεραν να προφυλαχτούν. Σήμερα ο κόσμος δεν ξέρει ούτε πως να "στήσει" τα ξύλα στο τζάκι για να ανάψει τη φωτιά. Συχνά ρίχνουν οινόπνευμα ή άλλα εύφλεκτα υγρά, και μια μικρή απροσεξία μπορεί να αποβεί μοιραία».

H πυροσβεστική υπηρεσία στην επίσημη ιστοσελίδα της, σε μια προσπάθεια να προλάβει το κακό, έχει αναρτήσει λίστα με τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για εναλλακτικές πηγές θέρμανσης. Απαγορευτική είναι, για τζάκι ή ξυλόσομπες, η χρήση εύφλεκτων υγρών και πλαστικού σκουπιδοτενεκέ για το άδειασμα της στάχτης.

Μάλιστα, σημαντικό είναι οι σόμπες να τοποθετούνται πάνω σε μεταλλική βάση και όχι στο χαλί, ώστε οι σπίθες που πετάγονται να μην προκαλέσουν πυρκαγιά. Οι ηλεκτρικές σόμπες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς το προστατευτικό μεταλλικό πλέγμα ή να τοποθετούνται πάνω σε χαλιά, κοντά σε κουρτίνες ή άλλα υφάσματα.

Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση σόμπας με αντίσταση που είναι ορατή, καθώς αυτές, αν και είναι πιο φθηνές, θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες. Από την άλλη, για τις σόμπες υγραερίου, η προσοχή των χρηστών πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Να μην τις αφήνουν αναμμένες κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ κοιμούνται, να ελέγχουν συχνά αν υπάρχει διαρροή, κατά το σβήσιμο να κλείνουν και τη στρόφιγγα της φιάλης, να μην τη χρησιμοποιούν στο μπάνιο, να μην τη μεταφέρουν από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη κ φυσικά να μην καπνίζουν.

Υπάρχει όμως μια ακόμη, ανατριχιαστική διάσταση που δίνει ο κ. Τσιλίκας:

«Σε πολλές από τις περιπτώσεις που τα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και στις περισσότερες όπου είχαμε ανθρώπινα θύματα, θα είχαμε προλάβει το κακό αν στο τζάκι ή την σόμπα καίγονταν απλά καυσόξυλα και όχι ξύλα με μπογιές και άλλα υλικά, όπως π.χ. από παλιά έπιπλα. Ο καπνός από τα ξύλα αυτά προκαλεί δηλητηρίαση και οι ένοικοι χάνουν γρήγορα τις αισθήσεις τους, πριν η φωτιά εξαπλωθεί στο χώρο. Αν δεν καίγονταν τέτοια υλικά, τους περισσότερους θα τους είχαμε σώσει»!


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου