Η ελληνική ύπαιθρος είναι από τις πλουσιότερες περιοχές της Ευρώπης και παράγει χιλιάδες διαφορετικά είδη, που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του οργανισμού.
Χαρακτηριστικό, άλλωστε παράδειγμα αποτελεί το ότι ερευνητές έχουν μελετήσει την μεσογειακή διατροφή και κατ' επέκταση την ζωή σε ελληνικά νησιά, όπως στην Ικαρία, για να βρουν το ελιξήριο νεότητας.
Ιδού οι τροφές που μας προφυλάσσουν από ασθένειες και μας προσφέρουν μακροζωία, σύμφωνα με το lifezone:
Μαστίχα
Πρόκειται για ένα κόσμημα της ελληνικής γης, που καλλιεργείται αποκλειστικά στην Χίο, καθώς μόνο εκεί μπορεί να επιβιώσει.
Τα οφέλη που προσφέρει η μαστίχα στον οργανισμό είναι:
Αντιβακτηριακή και αντιμικροβιακή δράση
Καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, το οποίο ευθύνεται για την πρόκληση γαστρικού και δωδεκαδακτυλικού έλκους
Αντικαρκινική δράση, αφού περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την Νόσο Crohn (φλεγμονώδης νόσος του εντέρου), μετά από έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, παρατηρήθηκε πως ασθενείς με την νόσο εμφάνισαν βελτιωμένη κλινική εικόνα.
Κρόκος Κοζάνης
Ο γνωστός κρόκος ή αλλιώς σαφράν είναι το μπαχαρικό που ευθύνεται για την νοστιμιά αλλά και το εξαιρετικό αποτέλεσμα στην εικόνα του φαγητού. Παρόλα αυτά οι ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης δεν περιορίζονται σε μαγειρικές συνταγές, αλλά και σε συνταγές μακροζωίας και καλής υγείας.
Το μπαχαρικό αυτό προσφέρει:
Τονωτικές, χαλαρωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, ενώ λειτουργεί και ως αφροδισιακό μπαχαρικό
Αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ικανότητες
Ανακούφιση στομαχόπονου και πεπτικών προβλημάτων
Αντιμετώπιση της ήπιας μορφής κατάθλιψης
Ρετσίνα και Ούζο
Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του αλκοόλ με μέτρο προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα ποτήρι κρασί κάνει καλό στην καρδιά, πόσο μάλλον αν είναι κρασί ελληνικής παραγωγής, όπως η ρετσίνα
Αντίστοιχα η κατανάλωση ούζου :
Βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές, αφού περιέχει γλυκάνισο
«Ανοίγει» την όρεξη, λόγω της ανηθόλης,το αιθέριο έλαιο που περιέχει ο γλυκάνισος
Ελληνικός Καφές
Σύμφωνα με έρευνα της Α' Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών παρατηρήθηκε πως οι υπερτασικοί ασθενείς, με μέτρια κατανάλωση ελληνικού καφέ (1-2 φλιτζάνια καφέ) είχαν μεγαλύτερη ελαστικότητα στις αρτηρίες από ασθενείς που έπιναν μικρότερες ποσότητες.
Η έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στην Στοκχόλμη, πραγματοποιήθηκε στην Ικαρία, καθώς φημίζεται για την υψηλό δείκτη μακροζωίας και συμμετείχαν 485 άτομα, ηλικίας 65-100 ετών.
Τα οφέλη:
Αντιοξειδωτικές ουσίες, λόγω των φλαβονοειδών, που περιέχονται στους κόκκους καφέ
Βοηθάει στον περιορισμό της καφεΐνης. Ο ελληνικός καφές πίνεται σε μικρό φλιτζάνι και δεν περιέχει υψηλή ποσότητα καφεΐνης, ενώ το μεγαλύτερη ποσότητα μένει στο κάτω μέρος του φλιτζανιού
Καταπραΰνει τους στομαχόπονους
προστατεύει τις αρτηρίες των ηλικιωμένων ατόμων, οι οποίοι πάσχουν από υπέρταση
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου