Θυμάστε τις παλιές νοικοκυρές, που έπλεναν τα άσπρα με αλισίβα; Η αλισίβα ήταν νερό, μέσα στο οποίο είχαν μουλιάσει στάχτη. Η αλισίβα όχι μόνο καθάριζε τα ρούχα, αλλά τα διατηρούσε και μαλακά. Μια καλή ιδέα είναι, να φυλάτε την στάχτη, καλά κλεισμένη σε κάποιο μεταλλικό δοχείο, για να την χρησιμοποιείτε κάθε φορά, που χρειάζεστε λίγη.
Πως φτιάχνουμε λοιπόν την Αλισίβα ;
Απλά βράζουμε 2 με 3 κουταλάκια λευκή στάχτη που έχει περισσέψει από τα καμένα καυσόξυλα σε 1 μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε με ένα φίλτρο του καφέ.
Δείτε μερικές από τις εφαρμογές της:
o Φτιάξτε αλισίβα για το ξέβγαλμα, αλλά και το πλύσιμο των ρούχων. Όχι μόνο θα καθαρίσουν αποτελεσματικά, αλλά τα ρούχα θα βγουν από την πλύση μαλακά και τα λευκά θα γίνουν πιο λευκά.
o Χρησιμοποιήστε λίγη αλισίβα στο λούσιμο. Είναι πολύ αποτελεσματική, ιδιαίτερα για τα λιπαρά μαλλιά.
o Τρίψτε τον σκύλο και την γάτα με λίγη στάχτη και απομακρύνετε με τον τρόπο αυτό την δυσάρεστη μυρωδιά από τα αγαπημένα σας κατοικίδια.
o Προσθέστε λίγη στάχτη στο χώμα του κήπου και στις γλάστρες για να κρατήσετε μακριά τα ζωύφια και τα σαλιγκάρια, από τα φύλλα των φυτών σας.
o Βάλτε μια μικρή ποσότητα στάχτης στην βάση της ρίζας, όταν φυτεύετε τις ντοματιές σας. Το ασβέστιο θα τις βοηθήσει να μεγαλώσουν καλύτερα .
o Ρίξτε στάχτη στον παγωμένο από το χιόνι ή τον πάγο διάδρομο του parking, δίπλα και κοντά στις ρόδες του αυτοκινήτου και θα ξεκινήσετε το Ι.Χ. σχεδόν όπως σε στεγνό δρόμο.
o Βάλτε λίγη στάχτη πάνω σ' ένα υγρό σφουγγάρι και καθαρίστε τις σκουρόχρωμες κηλίδες στο τζάμι του προστατευτικού μπροστά στο τζάκι.
o Σβήνουμε εύκολα και γρήγορα τα καυσόξυλα που έχουμε στη φωτιά πετώντας στάχτη πάνω τους.
o Γυαλίστε τα ασημικά. Φτιάξτε μια πάστα με στάχτη και ελάχιστο νερό και τρίψτε με αυτή τα ασημένια αντικείμενα.
o Εμπλουτίστε το οργανικό λίπασμά σας (compost), πριν το χρησιμοποιήσετε στα φυτά, με μια μικρή ποσότητα στάχτης αλλά με προσοχή διότι υπερβολική ποσότητα στάχτης θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένετε.
Προσοχή!
Η στάχτη που περισσεύει από τα ξύλα στο τζάκι σας είναι η πούδρα που περίσσεψε από την καύση τους . Ξύλα εννοούμε μόνο φυσικά καυσόξυλα που δεν περιέχουν βαφές, κόλες ή άλλη επεξεργασία.
Πρέπει να προσέχουμε να μην πετάμε μέσα στην φωτιά πλαστικά, αποτσίγαρα, ή οτιδήποτε άλλο σκουπίδι που μπορεί να μολύνει την στάχτη.
Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και μετά την συλλέγουμε. Από τη στάχτη ξεχωρίζουμε την άσπρη στάχτη που έχει μείνει πάνω-πάνω από τα καρβουνάκια και την αποθηκεύουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου