Το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα συναρπάζει και συνάμα προκαλεί αμηχανία στους εμπειρογνώμονες επί αιώνες.
Τώρα, όμως, ο Γουίλιαμ Βάρβελ υποστηρίζει ότι έλυσε αυτό το μυστήριο.
Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός υποστηρίζει ότι η μούσα του Ντα Βίντσι ήταν μια φεμινίστρια του 16ου αιώνα η οποία, μάλιστα, διεκδίκησε για τις γυναίκες έναν ενεργητικότερο ρόλο στην Καθολική εκκλησία.
Μέχρι τώρα, είναι γενικά αποδεκτό ότι η Μόνα Λίζα ήταν ευγενής, έμενε στη Φλωρεντία και ήταν παντρεμένη με τον έμπορο μεταξιού, ο οποίος και ανέθεσε στον Ντα Βίντσι να της φτιάξει το πορτραίτο.
Στο βιβλίο «Η Παναγία μιλάει: Να ανακαλύψουμε τα μυστικά της Μόνα Λίζα» ο Aμερικανός ακαδημαϊκός γράφει: «Η Τζοκόντα θα μπορούσε να είναι από μόνη της μια δήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών».
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο μεγάλος Ιταλός ζωγράφος είχε ζωγραφίσει κάθε κεφάλαιο της Παλαιάς Διαθήκης, στην οποία περιγράφεται μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, προσθέτει στο βιβλίο του ο Βάρβελ και εξηγεί:
«Προκειμένου να δηλώσει οι θα πρέπει να δοθεί και στις γυναίκες δικαίωμα στην ιεροσύνη ζωγράφισε την Τζοκόντα. Αυτό το μυστικό αντανακλά το χαμόγελό της».
Πάντως, μερικά από τα σύμβολα που βρίσκονται στο παρασκήνιο του πορτραίτου της Μόνα Λίζα φαίνονται να στηρίζουν τη θεωρία του Αμερικανού ακαδημαϊκού: o Γολγοθάς, ο τόπος όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς απεικονίζεται πίσω από το δεξιό ώμο της Μόνα Λίζα, ενώ από την άλλη πλευρά απεικονίζεται το Όρος των Ελαιών.
Επίσης, ο ακαδημαϊκός υποστηρίζει ότι τη θεωρία του ενισχύει το γεγονός ότι τα χέρια της Μόνα Λίζα σχηματίζουν ένα ζυγό, το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως αναφορά στην καταπίεση των γυναικών.
Σύμφωνα πάντως με άλλους ιστορικούς η Μόνα Λίζα χαμογελά γιατί είχε γεννήσει πρόσφατα.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο κ. Βαρβέλ δεν έχει δει το διάσημο πίνακα του Ντα Βίντσι ποτέ από κοντά. «Εγώ μαζί με το πλήθος δεν θέλω να την δω. Αν μου επιτρέψει το Λούβρο να την δω μόνος μου, τότε και μόνο θα πάω».
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου