Η Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να προχωρήσει, παρά τις έντονες αντιδράσεις, στην έγκριση της γέννησης παιδιών από τρείς γονείς επιτρέποντας ουσιαστικά τη δημιουργία εμβρύων «τριών γονέων» (σ.σ. pentapostagma.gr– three-parent embryos) με σκοπό την «καταπολέμηση θανατηφόρων γενετικών παθήσεων». Αυτή η κίνηση έρχεται να προστεθεί στην παράλληλη διαβούλευση που πραγματοποιείται στις Η.Π.Α για το ίδιο ζήτημα από τον Οργανισμό Ελέγχου Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων.
Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 200 παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από κάποιας μορφής μιτοχονδριακή πάθηση. Οι συγκεκριμένες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των παθήσεων του ήπατος, της απώλειας του συντονισμού των μυών και έτερων σοβαρών παθήσεων μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θανατηφόρο αντίκτυπο στους ανθρώπους που τις κληρονομούν.
Πάντως, επί του παρόντος, οι τεχνικές μιτοχονδριακής δωρεάς για την πρόληψη της μετάδοσης σοβαρών μιτοχονδριακών παθήσεων είναι απαγορευμένες.
Η ανώτατη σύμβουλος του υπουργείου Υγείας της Κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, Καθηγήτρια Sally Davies δήλωσε: «Επιτρέποντας την δωρεά μιτοχονδρίων θα δώσουμε την δυνατότητα στις γυναίκες που πάσχουν από σοβαρές μιτοχονδριακές παθήσεις να αποκτήσουν παιδιά δίχως να μεταφέρουν σοβαρότατες γενετικές διαταραχές. Επιπρόσθετα, θα διατηρήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στο προσκήνιο των επιστημονικών εξελίξεων στο συγκεκριμένο πεδίο».
Αν και η συγκεκριμένη περιγραφή της τεχνικής είναι πιο ακριβής, δίχως να την οριοθετεί ως μία διαδικασία που «σώζει ζωές», εντούτοις δημιουργούνται τεράστια ζητήματα βιοηθικής. Μέσω της τεχνικής δημιουργείται ένα «προσχεδιασμένο» έμβρυο με γενετικό υλικό που προέρχεται από δύο ωάρια. Πολύ πιθανόν, τα έμβρυα που δεν θα είναι υγιή μέσω της διαδικασίας θα θανατώνονται..
Ο David King, της οργάνωσης Human Genetics Alert, στάθηκε έντονα κριτικός απέναντι στην απόφαση των βρετανικών κυβερνητικών αρχών:
«Εάν επιτραπεί η διαδικασία, τότε η βρετανική κυβέρνηση θα είναι η πρώτη που θα έχει νομιμοποιήσει την κληρονομήσιμη τροποποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, κάτι που απαγορεύεται σε όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε σχετικά.
«Μια τέτοιας ιστορικής σημασίας απόφαση απαιτεί έναν πολύ πιο εκτεταμένο δημόσιο διάλογο και διαβούλευση».
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου