Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Η άλλη πλευρά της γιορτής της γυναίκας



Την ογδόη Μαρτίου κάθε χρόνο γιορτάζουμε, όπως έχει καθιερωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, την γιορτή της γυναίκας. Το βράδυ εκείνης της ημέρας λοιπόν, τα μαγαζιά γεμίζουν από γυναίκες που δίνουν το παρόν σε διάφορες εκδηλώσεις και events των μαγαζιών που έχουν κανονιστεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Αλλά δυστυχώς αυτή η μέρα δεν είναι ακριβώς γιορτή, διότι όχι μόνο θεσπίστηκε για εντελώς διαφορετικό λόγο, αλλά και γιατί σε άλλες γωνιές της γης οι γυναίκες δεν έχουν πλήρη δικαιώματα. Για την ακρίβεια έχουν πολύ λιγότερα δικαιώματα από όσα είχαν πολύ παλαιότερα!!!



Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ηταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες. Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και το 1911 υιοθετήθηκε και από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Στη Ρωσία μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση ο Λένιν πείστηκε από τη φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι και καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία στη χώρα, ωστόσο σύντομα το πολιτικό υπόβαθρο της γιορτής ξεθώριασε και πλέον η μέρα της γυναίκας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως έκφραση αγάπης και εκτίμησης προς το ωραίο φύλο. Από το 1975 η μέρα της γυναίκας διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Ερχόμενοι στο σήμερα όμως τα πράγματα είναι δυστυχώς πολύ διαφορετικά. Αυτή τη στιγμή, σήμερα στο 2013, 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή (φωτό), όσο ήταν ακόμα ανήλικες, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα θλιβερά πρωτεία κατέχει η Αφρική. Εκεί σε ολόκληρη την ήπειρο, υπολογίζεται ότι 101 εκατομμύρια κοριτσάκια έχουν ακρωτηριαστεί βίαια. Σκεφτείτε το 101.000.000 κοριτσάκια. Όσο 10 Ελλάδες μαζί!!!  Έκθεση της Unicef αναφέρει, ότι οι χώρες της Αφρικής με τα μεγαλύτερα ποσοστά ακρωτηριασμού των γυναικών είναι η Σομαλία (98%), η Γουινέα (96%), το Τζιμπουτί (93%) και η Αίγυπτος (91%). Στην Κένυα με τις 42 φυλές, 3 στις 10 γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή προκειμένου όταν παντρευτούν να είναι αμόλυντες και καθαρές απέναντι στον άνδρα τους. Να μην έχουν ορμές και να μην ευχαριστιούνται το σεξ, απλά γιατί δεν είναι αυτό το καθήκον τους.

Σε άλλες χώρες, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, τα δικαιώματα των γυναικών είναι πάλι πολύ περιορισμένα.  Ολόκληρες χώρες εν έτη 2013 δεν επιτρέπουν στις γυναίκες ούτε καν μία αξιοπρεπή ενδυμασία και τις αναγκάζουν να κυκλοφορούν με την γνωστή σε όλες μας «μπούργκα». Φυσικά την ενδυμασία συνοδεύουν και τα μειωμένα δικαιώματα των γυναικών καθώς και η κοινωνική θέση η οποία είναι μηδενική!! Ένας μεσαίωνας δηλαδή την ώρα που άλλες χώρες είναι πολύ «μπροστά» σε όλα τα κοινωνικά θέματα. Άλλη μία αδικία του 21ου αιώνα.

Κάποιες θεωρούν χρέος να «γιορτάσουν» βγαίνοντας από το σπίτι και διασκεδάζοντας και κάποιες άλλες οφείλουν να διαδώσουν τις παραπάνω πληροφορίες ώστε να διορθωθεί (όσο γίνεται περισσότερο) ο κόσμος μας. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν γωνιές του κόσμου που συμβαίνουν ακόμη οπισθοδρομικά γεγονότα. Η «φρικιαστική» φωτό του παρόντος άρθρου είναι αληθινή και διαδώθηκε (πολύ σωστά) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ημέρα της γυναίκας για να μας υπενθυμίσει ποιο πραγματικά είναι το χρέος μας ως νοήμονες άνθρωποι.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου