Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Όλα στην κόψη του ξυραφιού λόγω Τρόϊκας και ΠΑΣΟΚ



Οι φόβοι της πολιτικής αστάθειας λόγω της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ είναι ασφαλώς ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση. 



Και θα ‘πρεπε να απασχολεί όλο τον κόσμο καθώς μια πολιτική κρίση θα μας φέρει χρόνια πίσω. Κάποιες πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου ίσως κάνει κίνηση σύγκρουσης κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις τράπεζες. Αυτό έλειπε δηλαδή, οι Παπανδρεϊκοί να καταψηφίσουν το πιο κρίσιμο νομοσχέδιο, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι Παπανδρεϊκοί και το ΠΑΣΟΚ που απειλούν την πολιτική σταθερότητα. Το χθεσινό τελεσίγραφο της τρόικας στον Γιάννη Στουρνάρα, να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μέχρι την Κυριακή, θέτει πολλά και σοβαρά ερωτήματα για την πορεία της χώρας. 
Ο υπουργός Οικονομικών με το που θα πατήσει το πόδι του στην Αθήνα θα ενημερώσει τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο οι οποίοι πρέπει να πάρουν και τις πολιτικές αποφάσεις για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα. Και γεννάται αμέσως το ερώτημα «πώς θα κλείσει μια συμφωνία σε πέντε ημέρες όταν εδώ και μήνες οι διαφορές είναι αγεφύρωτες;».

Κι ας υποθέσουμε ότι το θέμα των τραπεζών έχει κλείσει και οι τραπεζίτες θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους με αυξήσει κεφαλαίων και πώληση περιουσιακών στοιχείων. Τα αγκάθια για την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ, οι ομαδικές απολύσεις διά νόμου, οι απαιτήσεις για απολύσεις στο δημόσιο και το 2015 καθώς και το νέο «κοσκινάκι» της τρόικας που θέτει θέμα αλλαγών στα εργασιακά, με καταργήσει τριετιών, επομένως με νέες μειώσεις μισθών, πώς θα περάσουν όλα αυτά;

Το θα κάνει δηλαδή η κυβέρνηση με την απελευθέρωση της πώλησης φαρμάκων; Θα υποχωρήσει; Μα τότε θα γίνει χαμός με τους φαρμακοποιούς; Τι θα κάνει με το γάλα; Θα οπισθοχωρήσει; Τότε θα γίνει χαμός με τους κτηνοτρόφους;

Πώς θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτων απολύσεων σε μια χώρα με πάνω από 1,5 εκατ. άνεργους; Πώς θα μπορέσει να σταθεί μια κυβέρνηση αν οι μισθωτοί δουν νέες μειώσεις στους μισθούς τους;

Κι ας πούμε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι συναινούν; Πώς θα περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή; Μια Βουλή η οποία είναι...ημιδιαλυμένη και μια κυβερνητική πλειοψηφία που είναι οριακή; Μην ξεχνάμε ότι η χώρα οδεύει σε διπλές εκλογές με ότι αυτό συνεπάγεται για τις «αντιστάσεις» που μπορούν, θέλουν ή οφείλουν να προβάλουν οι βουλευτές. Οι οποίοι έχουν ήδη διαμηνύσει εδώ και μήνες ότι άλλα μέτρα δεν περνάνε από τη Βουλή.

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμη αδιάλλακτη στάση των δανειστών και σε ένα κολοσσιαίο δίλημμα. Να συγκρουστεί με την τρόικα ή να συμφωνήσει και μέχρι την Κυριακή να υποχωρήσεις στις απαιτήσεις της;

Αν πράγματι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποφασίσουν να διατηρήσουν τις κόκκινες γραμμές διότι πιστεύουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι εύθραυστη τότε πάμε σε σύγκρουση, σε μια συμφωνία και επομένως σε πάγωμα των δόσεων ύψους 10,1 δισ. ευρώ. Και μην πει κανείς ότι δεν τα έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα η Ελλάδα; Για να τα καλύψει θα πρέπει να πάει σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή σε νέες περικοπές. Κομματάκι δύσκολο αυτή την κρίσιμη στιγμή και σε προεκλογική περίοδο.

Η δεύτερη επιλογή είναι η διαπραγμάτευση σ’ αυτήν την κολασμένη εβδομάδα να είναι σκληρή και ότι πάρουμε θα είναι καλό. Δυστυχώς στο παρελθόν τέτοια διλήμματα και τέτοιοι εκβιασμοί της τρόικας κατέληξαν σε σκληρά μέτρα που πέρασαν οριακά από τη Βουλή, με απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και φυσικά με νέα βάρη να επωμίζεται ο ελληνικός λαός. 
Είναι έτοιμη η χώρα να πάει σε σύγκρουση με την τρόικα; Κανείς δεν το ξέρει, όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα δεχθεί η Βουλή και ο ελληνικός λαός μέτρα που θα τον τσακίσουν. Αλλά ακόμη κι αν περάσει από το Κοινοβούλιο το κρίσιμο νομοσχέδιο, φανταστείτε τι έχει να γίνει στις εκλογές του Μαΐου. Θα κάνουν πάρτι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί που βρίσκονται έξω από το χορό.

Γι’ αυτό, λοιπόν, πιστεύουμε ότι τα πάντα κρέμονται σε μια κλωστή. Η συνήθης φράση «στην κόψη του ξυραφιού» είναι λίγη για να περιγράψει την κατάσταση. Ίσως η Ελλάδα να ζήσει σε μια εβδομάδα την «Κόλαση του Δάντη».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου