Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Αποκάλυψη!!! Πάνε να καταργήσουν την απλή αναλογική των ευρωεκλογών; Σενάρια για 4 εκλογικές περιφέρειες

Οι εκλογομάγειροι του Μαξίμου σχεδιάζουν να αλλοιώσουν την καθιερωμένη απλή αναλογική στις ευρωεκλογές για να χτυπήσουν τα μικρά κόμματα, που οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι εκεί θα στραφεί μια σεβαστή ομάδα των πολιτών για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τα παλαιά κόμματα, αλλά και τη θέλησή της για ανανέωση του πολιτικού σκηνικού! 



Τι σκέπτονται όμως οι φωστήρες στο Μαξίμου για να περιορίσουν αυτή τη δυναμική και να κλέψουν τις έδρες μικρών κομμάτων; Mετά την εφαρμογή για πρώτη φορά σταυρού προτίμησης για τους ευρωβουλευτές η εφημερίδα Καθημερινή αποκαλύπτει ότι θέλουν να σπάσουν τη χώρα σε περιφέρειες όπου εκεί κάθε κόμμα θα εκλέγει ευρωβουλευτές ανάλογα με τα ποσοστά του.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι πχ η περιφέρεια Αττικής και Στερεάς Ελλάδος ακόμα κι αν συμπεριλάβει τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη θα βγάζει πχ 10 έδρες άρα το εκλογικό μέτρο θα είναι 10% για κάθε έδρα. Ακόμη και υπόλοιπα να υπάρχουν θα είναι δύσκολο πχ ένα μικρό κόμμα με 3,5% ή και 4% να πάρει έδρα στη δεύτερη κατανομή ενώ κάτι τέτοιο είναι σχεδόν σίγουρο με το σημερινό σύστημα καθώς το μέτρο είναι 4,76% και πρακτικά όποιος ξεπεράσει το 3% πανελλαδικά είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκλέγει ευρωβουλευτή.(πχ στις εκλογές του 2009 οι Οικολόγοι εξέλεξαν ευρωβουλευτή με 3,49%)

Τα όσα γράφουμε δεν είναι δικές μας αυθαίρετες σκέψεις αλλά προκύπτουν ευθέως από την ανάλυση όσων γράφει η εφημερίδα Καθημερινή.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η αιφνίδια απόφαση των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου στις ευρωεκλογές να εισαχθεί για πρώτη φορά ο σταυρός προτίμησης ενδέχεται να συνοδευθεί και με ευρύτερες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το κυβερνητικό επιτελείο μελετά την κατάτμηση της χώρας σε τέσσερις ή και τρεις μείζονες εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου οι ευρωβουλευτές να μην εκλεγούν με ενιαίο τρόπο από το σύνολο της Επικράτειας.

Συγκεκριμένα το σχέδιο-πρόταση που επεξεργάζονται εκλογολόγοι και έχει ήδη προωθηθεί στο Μαξίμου προβλέπει τη συγκρότηση μιας ενιαίας περιφέρειας της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας (πλην Αιτωλοακαρνανίας), άλλη μία που θα περιλάβει τη Βόρειο Ελλάδα, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, μια τρίτη που θα ονομαστεί Δυτικής και Νοτίου Ελλάδας και θα εντάξει την Ηπειρο, τα Ιόνια την Αιτωλοακαρνανία και την Πελοπόννησο, και μια τέταρτη που θα συγκροτηθεί με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Στην εν λόγω πρόταση έχουν προϋπολογισθεί και οι έδρες αναλόγως του πληθυσμού κάθε περιφέρειας. Προβλέπεται συγκεκριμένα η Αττική με τη Στερεά Ελλάδα να εκλέξουν 8 ευρωβουλευτές, η Βόρειος Ελλάδα με τη Θεσσαλία 7, η Νοτιοδυτική Ελλάδα 4, και τα νησιά με την Κρήτη 2 (το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών είναι για πρώτη φορά 21).

Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ο λόγος είναι απλός. Σε όσες περισσότερες περιφέρειες χωρίζεται η επικράτεια, τόσο χάνεται η αναλογικότητα ενός εκλογικού συστήματος. Αν για παράδειγμα η χώρα «έσπαγε» στις 13 γνωστές μας εκλογικές περιφέρειες είναι αυτονόητο ότι θα αδικούνταν κατάφωρα τα μικρότερα κόμματα. Και τούτο διότι δεν θα μπορούσαν ίσως να εκλέξουν κανέναν ευρωβουλευτή, καθώς και οι 13 περιφέρειες θα γίνονταν, βέβαια, δυεδρικές ή μονοεδρικές και επομένως θα τις κέρδιζαν οι δύο πρώτοι (δηλαδή η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ).

Επιπλέον σε μια τέτοια περίπτωση θα αδικείτο ίσως και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει αποδειχθεί από το 2012 ότι συγκεντρώνει τις κύριες δυνάμεις του στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Επομένως η Ν.Δ. θα «έκλεβε» ίσως αρκετές έδρες στις υπόλοιπες περιφέρειες που προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του συνολικού ποσοστού της στην Επικράτεια.

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο μια εναλλακτική πρόταση των εκλογολόγων που έχει επίσης προωθηθεί στο Μαξίμου είναι η χώρα να σπάσει σε ακόμη λιγότερες περιφέρειες. Δηλαδή σε τρεις κι όχι σε τέσσερις. Να ενταχθούν δηλαδή στην περιφέρεια της Αττικής/Στερεάς και τα νησιά του Αιγαίου μαζί με την Κρήτη και να δημιουργηθεί έτσι μια 10εδρική περιφέρεια. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι δημιουργείται ένα απολύτως δίκαιο εκλογικό σύστημα δεδομένου ότι και τα μικρότερα κόμματα θα μπορούν στην εν λόγω περιφέρεια να διεκδικήσουν τις έδρες που αναλογικώς θα κέρδιζαν σε όλη την επικράτεια.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου σύστηματος είναι προφανή. Πρώτον θα εκλείψει ο υπαρκτός κίνδυνος να εκλεγούν στην ευρωβουλή μόνον «Αθηναίοι» πολιτικοί οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα κανάλια. Δεύτερον θα υποχρεώσει για πρώτη φορά τα κόμματα να επιλέξουν πρόσωπα που έχουν απήχηση και σε άλλες περιφέρειες (π.χ. στη Θεσσαλονίκη ή τη Δυτική Ελλάδα), με συνέπεια η χώρα να εκπροσωπηθεί και γεωγραφικώς αντιπροσωπευτικότερα στην ευρωβουλή. Και τρίτον θα απαλλάξει τους υποψηφίους από την υποχρέωσή τους να πραγματοποιήσουν μια πανελλαδική προεκλογική εκστρατεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πιθανή διασύνδεσή τους με «μαύρο» πολιτικό χρήμα.

Ολα τούτα, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε βρίσκονται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας και βέβαια για να προωθηθούν σε νόμο πρέπει να τύχουν της έγκρισης και του ΠΑΣΟΚ.


triklopodia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου