Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014
Νέες ελπίδες για τη θεραπεία της παράλυσης
Στον δρόμο για τη θεραπεία της παράλυσης πιστεύουν ότι βρίσκονται επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι σε πείραμα που πραγματοποίησαν σε πιθήκους κατάφεραν να ελέγξουν τις κινήσεις του ενός χρησιμοποιώντας τη σκέψη του άλλου!
Η επαναστατική μέθοδος αναπτύχθηκε από ερευνητές του Χάρβαρντ, οι οποίοι πιστεύουν ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και στον άνθρωπο, ώστε τα άτομα με παράλυση να αποκτήσουν ξανά τον έλεγχο των κινήσεών τους.
Κατά τη μελέτη τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν πίθηκο στον οποίο θα επιχειρούσαν να ελέγξουν τη σκέψη και έναν δεύτερο που είχε τον ρόλο του «άβαταρ» και θα δεχόταν τις εντολές από τον εγκέφαλο του πρώτου. Οι επιστήμονες τοποθέτησαν στον πρώτο ένα εμφύτευμα που είχε τον έλεγχο 100 νευρώνων, ενώ στον δεύτερο εμφυτεύθηκαν 36 ηλεκτρόδια στη σπονδυλική στήλη, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο οι διαφορετικοί συνδυασμοί των ηλεκτροδίων θα επηρέαζαν την κίνηση.
Στη συνέχεια, συνέδεσαν τους δύο πιθήκους και έδωσαν στον δεύτερο έναν μοχλό, τον οποίο διαπίστωσαν ότι κινούσε ανάλογα με τις σκέψεις που έκανε ο πρώτος. Οπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications», ο πρώτος πίθηκος έλεγχε με τη σκέψη του τις κινήσεις του «άβαταρ» στο 98% των τεστ.
Οπως είπε στο BBC ο δρ Ziv Williams, στόχος των επιστημόνων είναι να βοηθήσουν τα άτομα με παράλυση να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση. Η παράλυση εμφανίζεται επειδή η βλάβη στη σπονδυλική στήλη διακόπτει τη ροή των πληροφοριών από τον εγκέφαλο προς το σώμα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να περπατήσει ή να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να φάει και να κάνει διάφορες κινήσεις. Στόχος των επιστημόνων είναι να γεφυρώσουν αυτό το κενό που αφήνει η βλάβη, με τη χρήση ειδικής τεχνολογίας.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να αναπτύξουν τη νέα μέθοδο ώστε μια μέρα τα άτομα με παράλυση να αποκτήσουν απολύτως φυσική κίνηση.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου