Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ερευνητές έλυσαν το μυστήριο πώς οι Αιγύπτιοι έχτισαν τις πυραμίδες


Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι που έχτισαν τις πυραμίδες μπορεί να ήταν σε θέση να μετακινήσουν ογκόλιθους σε όλη την έρημο, βρέχοντας την άμμο μπροστά από ένα εργαλείο το οποίο κατασκευάστηκε για να τραβά τα βαριά αντικείμενα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. 




Οι φυσικοί στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ διερεύνησαν τις δυνάμεις που απαιτούνταν για να τραβούσαν βαριά αντικείμενα σε ένα γιγαντιαίο έλκηθρο πάνω στην άμμο της ερήμου και ανακάλυψαν ότι νοτίζοντας την άμμο μπροστά από την πρωτόγονη συσκευή μπορούσαν να μειώσουν την τριβή στο έλκηθρο, πράγμα που καθιστά ευκολότερη τη λειτουργία του.
Τα ευρήματα δίνουν μια απάντηση σε ένα από τα πιο ισχυρά ιστορικά μυστήρια: πώς οι Αιγύπτιοι ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν το φαινομενικά ακατόρθωτο έργο της κατασκευής των περίφημων πυραμίδων. Για να κάνουν την ανακάλυψή τους, οι ερευνητές πήραν ενδείξεις από τους αρχαίους Αιγυπτίους. Μια τοιχογραφία που αποκαλύφθηκε στον αρχαίο τάφο του Τζεχουτιχοτέπ, που χρονολογείται περίπου στο 1900 π.Χ., απεικονίζει 172 άνδρες να μεταφέρουν ένα τεράστιο άγαλμα, χρησιμοποιώντας σκοινιά δεμένα σε ένα έλκηθρο. Στο σχέδιο, ένα άτομο φαίνεται να στέκεται στο μπροστινό μέρος του έλκηθρου, ρίχνοντας νερό πάνω στην άμμο, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Daniel Bonn, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
«Οι αιγυπτιολόγοι θεωρούν ότι ήταν μια καθαρά εθιμοτυπική πράξη» δήλωσε ο Bonn. «Το ερώτημα ήταν: γιατί το έκαναν;» Ο Bonn και οι συνεργάτες του κατασκεύασαν μικροσκοπικά έλκηθρα και πειραματίστηκαν, τραβώντας βαριά αντικείμενα μέσα από τους δίσκους άμμου. Όταν οι ερευνητές έσυραν τα έλκηθρα σε στεγνή άμμο, παρατήρησαν ότι δημιουργούνταν μάζες μπροστά από τα κατασκευάσματα, που απαιτούσαν περισσότερη δύναμη για να τα τραβήξουν. Προσθέτοντας νερό στην άμμο, ωστόσο, τα έλκηθρα γλιστρούσαν πιο εύκολα σε όλη την επιφάνεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σταγονίδια του νερού δημιουργούν γέφυρες μεταξύ των κόκκων της άμμου, που τους βοηθούν να μείνουν ενωμένοι, λένε οι επιστήμονες. Είναι το ίδιο με το γεγονός ότι είναι πιο εύκολο να χτίσεις ένα κάστρο με υγρή άμμο, παρά με στεγνή, εξηγεί ο Bonn.
Αλλά, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία, διαπίστωσαν οι ερευνητές. «Αν χρησιμοποιήσετε στεγνή άμμο, δεν θα λειτουργεί τόσο καλά, αλλά και αν η άμμος είναι πολύ υγρή πάλι δεν θα λειτουργήσει», λέει ο Bonn. Η ποσότητα του νερού που είναι αναγκαία εξαρτάται από τον τύπο της άμμου, πρόσθεσε, αλλά τυπικά η βέλτιστη ποσότητα αναλογεί μεταξύ 2 και 5 τοις εκατό στον όγκο της άμμου. Αποδεικνύεται ότι η ύγρανση της αιγυπτιακής άμμου της ερήμου μπορεί να μειώσει την τριβή αρκετά, κάτι που συνεπάγεται ότι χρειάζονται μόνο οι μισοί άνθρωποι για να τραβήξουν ένα έλκηθρο σε υγρή άμμο, σε σύγκριση με τη στεγνή άμμο.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 29 Απριλίου στο περιοδικό Physical Review Letters, μπορεί να εξηγήσει πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατασκεύασαν τις πυραμίδες, αλλά η έρευνα έχει επίσης εφαρμογές και στην σύγχρονη εποχή, λένε οι επιστήμονες. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν τη συμπεριφορά και άλλων υλικών από κόκκους, όπως η άσφαλτος, το σκυρόδεμα ή ο άνθρακας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη μεταφορά αυτών των πόρων.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου