Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Νεότητα μέσω άσκησης


Η γυμναστική αντιστρέφει τη γήρανση της επιδερμίδας, σύμφωνα με 5 νέες έρευνες

Το νέο «μπότοξ» δεν έχει να κάνει με ενέσεις αλλά με την άσκηση, όπως δείχνουν νέες έρευνες αφού φαίνεται ότι η γυμναστική μπορεί όχι μόνο να κρατήσει το δέρμα μας νεότερο αλλά ακόμη και να αντιστρέψει τη γήρανσή του.




Μετά την ηλικία των 40, η κεράτινη στιβάδα του δέρματος -δηλαδή αυτή που βλέπουμε και αισθανόμαστε- παχαίνει. Αποτελείται κυρίως από νεκρά κύτταρα και κολλαγόνο και όσο μεγαλώνουμε γίνεται όλο και πιο ξηρή.

Ταυτόχρονα, το στρώμα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα, το χόριο, αρχίζει να λεπταίνει και να χάνει την ελαστικότητά του. Οι αλλαγές αυτές είναι ανεξάρτητες από οποιαδήποτε βλάβη του δέρματος από τον ήλιο. Είναι αποκλειστικά το αποτέλεσμα της παρόδου του χρόνου.

Οι επιστήμονες του McMaster University στο Οντάριο πραγματοποίησαν αρχικά έρευνες σε ποντίκια και ανακάλυψαν πως όσα είχαν τροχό άσκησης στο κλουβί τους εμφάνισαν λιγότερα σημάδια γήρανσης, τόσο στα εσωτερικά τους όργανα όσο και εξωτερικά αφού το τρίχωμά τους δεν γκρίζαρε, σε αντίθεση με όσα δεν είχαν τροχό άσκησης. Έτσι πρόσφατα, με τη βοήθεια 29 εθελοντών ηλικίας 20-84, έκαναν ένα ανάλογο πείραμα με ανθρώπους. Η μία ομάδα ασκούνταν επί τρεις ώρες την εβδομάδα. Η άλλη μόνο μία ώρα. Στη συνέχεια πήραν δείγματα από το δέρμα τους και το εξέτασαν στο μικροσκόπιο.

Διαπίστωσαν ότι μετά την ηλικία των 40, οι άντρες και οι γυναίκες που ασκούνταν συχνά είχαν σημαντικά υγιέστερο εξωτερικό στρώμα επιδερμίδας και παχύτερο χόριο στις κατώτερες στιβάδες της. Συγκεκριμένα, η μορφολογία της επιδερμίδας τους ήταν πολύ πιο κοντά σε αυτή που έχουμε στα 20 και στα 30 μας, ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς είχαν περάσει τα 65 έτη ζωής.

Στη συνέχεια εξέτασαν ένα δεύτερο γκρουπ εθελοντών, όλοι άνω των 65 ετών,  που ασκούνταν επί 3 μήνες συστηματικά. Συνέκριναν τα δείγματα του πριν και του μετά και ανακάλυψαν ότι η βελτίωση στο δέρμα τους έκανε τα στρώματα της επιδερμίδας τους να μοιάζουν από 20 μέχρι 40 ετών -δεν μιλάμε φυσικά για τις ρυτίδες.

Ακόμα δεν είναι γνωστό το πώς ακριβώς αντιστρέφεται η γήρανση του δέρματος μέσω της άσκησης. Όμως το «γιατί» είναι μάλλον δευτερεύον. Αυτό που προέχει είναι να ασκούμαστε συστηματικά και τώρα έχουμε ένα λόγο παραπάνω να το κάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου