Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ξανασερβίρουν το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή;»


Γράφει ο Σταύρος Λυγερός
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επικοινωνιακό άθλο. Ο άθλος αυτός, όπως και το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά παραμένει δυνατά στο εκλογικό παιχνίδι, δεν είναι πρωτίστως δικό της επίτευγμα. Οφείλεται κυρίως στην πρωτοφανή υποστήριξη που της παρέχουν οι βαρόνοι του χρήματος και των ΜΜΕ.



Η πανστρατιά που έχουν κηρύξει οι εγχώριες άρχουσες ελίτ δεν οφείλεται τόσο στην ταύτισή τους με τις μνημονιακές πολιτικές, όσο στο παραδοσιακό σύνδρομο εξάρτησής τους. Λόγω αυτού, δεν μπορούν ούτε να διανοηθούν μία αντιπαράθεση με το ευρωιερατείο. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν τα αποθέματα ευρωπαϊσμού στην ελληνική κοινωνία σαν δικό τους πολιτικό καύσιμο και σαν απόδειξη ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος. Η ταύτιση, όμως, αυτή ροκανίζει συνεχώς την ιδεολογική ηγεμονία της ευρωπαϊκής ιδέας και του ευρώ στον ελληνικό λαό.

Οι πρώτες ενδείξεις επιβεβαιώνουν ότι η «παράταξη του μνημονίου» θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών, ξανασερβίροντας το εκβιαστικό δίλημμα που είχε επιβάλει στις εκλογές του 2012: «ευρώ ή δραχμή;». Για να αποσπάσει ψήφους, καλλιεργεί τον φόβο ότι μία ρήξη με το ευρωιερατείο θα προκαλέσει την ασύντακτη έξοδο από την ευρωζώνη, με αποτέλεσμα το χάος. Με άλλα λόγια, πρόκειται για εφαρμογή του δόγματος ότι τις εκλογές κερδίζει όποιος επιβάλει στους ψηφοφόρους το δικό του δίλημμα.

Το δίλημμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν θα συνεχισθούν οι πολιτικές που συσσωρεύουν οικονομικά και κοινωνικά ερείπια και μετατρέπουν την Ελλάδα σε μεταμοντέρνα αποικία. Για να παρακάμψει το πραγματικό αυτό δίλημμα, η κυρίαρχη προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι το μνημόνιο τελειώνει και, ως εκ τούτου, όλα αυτά θα είναι σύντομα παρελθόν. Λες και το πρόβλημα είναι το μνημόνιο ως νομικό κείμενο και όχι η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών.

Για να μεταθέσει το κέντρο βάρους της προεκλογικής αντιπαράθεσης και να επιβάλει το εκβιαστικό δίλημμα «ευρώ ή δραχμή;», η «παράταξη του μνημονίου» έχει ανάγκη από αφορμές. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δηλώνει ότι επιδιώκει την παραμονή στην ευρωζώνη. Γι’ αυτό και το μιντιακό σύστημα υπερπροβάλλει την άποψη και τις παρεμβάσεις της κομματικής μειοψηφίας.

Η Αριστερή Πλατφόρμα διατηρεί ανοικτό το ζήτημα του νομίσματος, επικαλούμενη την απόφαση του Συνεδρίου ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς και θα ακυρώσει τις μνημονιακές πολιτικές. Η πτέρυγα Λαφαζάνη θεωρεί ότι η σύγκρουση με το ευρωιερατείο μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την ευρωζώνη. Γι’ αυτό και ζητάει επισήμως να υπάρξει σχετική προετοιμασία.

Αν και ούτε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ευρωιερατείο επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εάν η διαφωνία προσλάβει διαστάσεις ρήξης, τίποτα δεν αποκλείεται. Η πτέρυγα Τσίπρα, όμως, αποφεύγει επιμελώς να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο, για να μη δώσει λαβές και τροφή στην επιθετική προπαγάνδα της «παράταξης του μνημονίου». Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, με την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία δείχνει να έχει άλλες πολιτικές προτεραιότητες.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει με δημοψήφισμα εάν δεχθεί εκβιασμό από το ευρωιερατείο. Προφανώς, το ερώτημα που θα τεθεί δεν θα είναι «ευρώ ή δραχμή;». Οι ψηφοφόροι θα ερωτηθούν εάν επιθυμούν την αλλαγή ή τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών. Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει πολύ τα πράγματα.

Η πρόκληση κλίματος πανικού στους ψηφοφόρους όταν θα στηθούν εθνικές κάλπες είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Εχει επίγνωση ότι μόνο με την πιο ακραία καλλιέργεια και πολιτική εκμετάλλευση του φόβου μπορεί να εξισορροπήσει την οργή που προκαλεί στη μικρομεσαία θάλασσα η βίαιη ανατροπή των σταθερών του βίου της.

Στη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος θα συμπράξει και το ευρωιερατείο, το οποίο έχει συμφέρον να αποτρέψει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Δεδομένου ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κρίνει αποφασιστικά τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων και του εκλογικού συσχετισμού δυνάμεων, τις επόμενες εβδομάδες θα πάρουμε μία γεύση αυτών που θα ακολουθήσουν.

Εκλογική επίθεση της Αγκυρας στη Θράκη

ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ της δημοσιότητας να είναι στραμμένοι αλλού, αλλά αυτές τις ημέρες εξελίσσεται στη Θράκη η μεγαλύτερη προσπάθεια της Αγκυρας να συσπειρώσει εκλογικά και να ελέγξει πολιτικά τη μουσουλμανική μειονότητα. Θέλει να αποτρέψει την επανάληψη του εκλογικού φιάσκου των αυτόνομων μειονοτικών συνδυασμών στους δήμους της Ξάνθης και της Κομοτηνής το 2010. Λόγω ευκαιριών εκλογής και τοπικών αντιθέσεων, ήταν αδύνατη η συσπείρωση της μειονότητας στις δημοτικές εκλογές. Γι’ αυτό και το τουρκικό προξενείο επέλεξε να κάνει επίδειξη δύναμης στις ευρωεκλογές. Κατέβασε από το ράφι το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Σαδίκ και το ρίχνει στη μάχη, με σύνθημα «Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί».

Δεν πρόκειται για ρητορεία. Με την άσκηση πιέσεων, μουσουλμάνοι βουλευτές, πολιτευτές και άλλοι παράγοντες αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στα ευρωψηφοδέλτια των ελληνικών κομμάτων στα οποία ανήκουν! Σαν να μην έφθανε αυτό, όλοι σχεδόν προσέρχονται ένας-ένας στα γραφεία του εμμέσως αποσχιστικού αυτού κόμματος, για να δηλώσουν ότι το στηρίζουν στις ευρωεκλογές. Το μήνυμά τους είναι ότι όλες οι μουσουλμανικές ψήφοι πρέπει να κατευθυνθούν στον διάδοχο του Σαδίκ.

Η Αγκυρα απέδειξε ότι, σε τελευταία ανάλυση, ασκεί αποφασιστικό έλεγχο στα προβεβλημένα μειονοτικά στελέχη. Εξαίρεση δεν αποτελούν ούτε όσα ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η λυσσασμένη αντίδρασή τους στην υποψηφιότητα της Ρομά κοινωνικής ακτιβίστριας Σαμπιχά Σουλεϊμάν επιβεβαιώνει τις εξαρτήσεις τους από το τουρκικό προξενείο.

Στην υψηλού πολιτικού συμβολισμού αυτή υπόθεση, ο Τσίπρας θα δείξει το πολιτικό μέγεθός του. Αν το τουρκικό προξενείο, μέσω των ανθρώπων του στον ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρει τελικώς να αποκλείσει την εγκεκριμένη από την Κεντρική Επιτροπή υποψήφια ευρωβουλευτή, θα ηχούν σαν ανέκδοτο οι διαβεβαιώσεις του επίδοξου πρωθυπουργού ότι θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη Μέρκελ.
ΛΙΓΟΣ ΚΑΙΡΟΣ έχει περάσει από το σοκ που προκάλεσε το βίντεο Κασιδιάρη, αλλά το κλίμα εκείνων των ημερών μοιάζει μακρινό. Με όπλο την εγγυημένη και πολιτικά πριμοδοτημένη μερική επιστροφή στις αγορές, η «παράταξη του μνημονίου» κατάφερε όχι μόνο να επικαλύψει την υπόθεση Μπαλτάκου, αλλά και να καλλιεργήσει προσδοκίες για σταθεροποίηση της οικονομίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου