Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Τί μπορούμε να καλλιεργήσουμε στη σκιά


Ας δούμε ποιά φυτά και λαχανικά που μπορούν να καλλιεργηθούν στη σκιά. Τα περισσότερα λαχανικά απαιτούν πλήρες ηλιακό φως για να αναπτυχθούν και να παράγουν υγιή φυτά και καρπούς, αλλά εάν ο κήπος σας δεν έχει φως όλη την ημέρα, μπορείτε ακόμα να φυτέψετε ένα λαχανόκηπο αν επιλέξετε προσεκτικά τα λαχανικά που θα καλλιεργείστε.




Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά καλλιεργούνται για το πράσινο φύλλωμα τους και είναι ιδανικά για κατανάλωση σε σαλάτες , σούπες και βραστά . Αυτοί οι τύποι των φυτών είναι παραδοσιακά δροσερής εποχής λαχανικά , που σημαίνει ότι μεγαλώνουν το φθινόπωρο ή την άνοιξη , όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο δροσερές. Λόγο αυτού, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλά για καλλιέργεια σε μερική σκιά.

Λαχανικά που περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία είναι:
Μαρούλια, κατσαρά λάχανα , σπανάκια , σέσκλα, λάπατα, ραβέντι, σινάπια, ραδίκια (κιχώριο), αντίδια, ρόκα, σπαράγγια και άλλα φαγώσιμα χόρτα για σαλάτα.

Ριζώδη λαχανικά
Τα ριζώδη λαχανικά παράγουν και αυτά φύλλωμα πάνω από το έδαφος , αλλά το φαγώσιμο μέρος τους είναι η ρίζα που βρίσκεται κάτω από το έδαφος. Τα ριζώδη λαχανικά είναι επίσης ανεκτικά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και ως εκ τούτου , είναι ιδανικά στον κήπο με σκιά και λιγότερο ήλιο.

Ριζώδη λαχανικά είναι:
Πατάτες , γλυκοπατάτες , καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, γογγύλια, παστινάκες (ελαφόβοσκο), κρεμμύδια, σκόρδα, πράσα, αγκινάρες Ιερουσαλήμ.

Λαχανικά ανθέων
Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο (μάπα) και τα λαχανάκια Βρυξελλών που καλλιεργούνται για τα «κεφάλια» τους, είναι δροσερής εποχής λαχανικά. Είναι ανθεκτικά σε μερική σκιά και κάποιες ποικιλίες τους είναι ανεκτικές σχεδόν σε πλήρη σκιά.

Λαχανικά φρούτων
Βατόμουρα, φραγκοστάφυλα, λαγοκερασιά, μύρτιλλα, άγριες φράουλες.

Όσπρια
Μπιζέλια, φασόλια θάμνοι.

Βότανα και αρωματικά φυτά
Μαϊντανός, μέντα, μάραθος, άνηθος, κάρδαμο, σαμπούκος, μπόρανγκο, χαμομήλι, κόλιανδρο, ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι.

Να θυμάστε ωστόσο, ότι ενώ αυτά τα λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν και να παράγουν σε μερική σκιά, δεν θα παράγουν τόσο πολύ όπως θα έκαναν σε περισσότερο ήλιο.

Λαχανικά που πρέπει να αποφεύγεται για καλλιέργεια στη σκιά
Ορισμένα λαχανικά δεν ανέχονται τη μερική σκιά ή καθόλου ήλιο. Αυτά τα λαχανικά, δεν θα παράγουν κάτω από αυτές τις συνθήκες και ίσως τελικά πεθαίνουν όταν καλλιεργούνται με ακατάλληλο φως . Απαιτούν ηλιόλουστες και ζεστές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσουν. Τα λαχανικά σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνουν κυρίως τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες. Καλλιεργείστε αυτά τα λαχανικά μόνο σε ηλιόλουστα σημεία στον κήπο σας.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου