Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Φτιάχνουν καταφύγια για έκτακτη ανάγκη



 Νέους χώρους για την προστασία του πληθυσμού σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, οι οποίες γίνονται συχνότερες και ισχυρότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, προβλέπει σχέδιο νόμου που έδωσε για διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος. 



 
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν Κατασκευές Δημοσίου Ενδιαφέροντος Προστασίας Ανθρώπων και Πραγμάτων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών» αφορά νέες κτηριακές κατασκευές και υπαίθριους χώρους και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών. Οι αντίστοιχες στρατιωτικές δομές δεν περιλαμβάνονται.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, το νομοσχέδιο κλείνει ένα χρονίζον «θεσμικό κενό».  Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, «οι υπάρχοντες χώροι προστασίας έχουν ηλικία άνω των 60 ετών και θεωρούνται ανεπαρκείς και ακατάλληλοι για να παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια βάσει των απαιτήσεων που δημιουργήθηκαν με την επιδείνωση των ακραίων φυσικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής». 
 
Το νομοσχέδιο προβλέπει εναλλακτικές χρήσεις για την αξιοποίηση των υποδομών προστασίας σε «περιόδους ομαλότητας» για την εξυπηρέτηση αναγκών δημόσιου και ιδιωτικού ενδιαφέροντος. 
Επιπλέον, το σχέδιο νόμου προωθεί τη σταδιακή υλοποίηση «Εθνικού Χάρτη Χωρικής Επικινδυνότητας» για το σύνολο της επικράτειας, εναρμονίζοντας το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας με τα αντίστοιχα άλλων χωρών της ΕΕ. 

Το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο του υπουργείου για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 23 Μαΐου.



oparlapipas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου