Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Ανησυχία στην Αγκυρα. Οι Κούρδοι επιστρέφουν στην Τουρκία και οργανώνονται


Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας σε έκθεσή τους έχουν διατυπώσει τη θέση ότι οι Κούρδες αντάρτες έχουν επιστρέψει από τις βάσεις τους στο Ιράκ και τη Συρία. 




Σε αναφορά δύο τουρκικών διευθύνσεων Πληροφοριών, αναφέρεται ότι η απόσυρση από την Τουρκία των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος – PKK, που είχε αρχίσει το 2013, έχει σταματήσει χωρίς να περατωθεί. 

«Η κουρδική Οργάνωση συντηρεί την παρουσία της αυτή τη στιγμή και οι αποσύρσεις έχουν σταματήσει», αναφέρει το έγγραφο που υπογράφουν ο Οργανισμός Πληροφοριών (MIT) και η υπηρεσία Πληροφοριών της παραστρατιωτικής χωροφυλακής. 

«Οι μαχητές που διέμεναν το χειμώνα στις βάσεις πέρα από τα σύνορα, τώρα μετακινούνται προς το εσωτερικό της χώρας, καθώς ο καιρός γίνεται ολοένα και θερμότερος», αναφέρεται. 

Τμήματα της έκθεσης έχουν διαρρεύσει στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών, περίπου 1.000 μαχητές του PKK, που ανήκουν σε 65 ομάδες, είχαν αποχωρήσει από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013, ως μέρος της συμφωνίας συμφιλίωσης με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Δεν υπάρχει, πια, καμία μετακίνηση στις διόδους που οδηγούν έξω από τα σύνορα», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: «Υπάρχουν μετακινήσεις μικρότερων ομάδων στις εσωτερικές περιοχές [της Τουρκίας]. 

Μέχρις στιγμής, το PKK, έχει παρουσία σε τουλάχιστον επτά επαρχίες, ωστόσο δεν έχει προβεί σε μεγάλες επιχειρήσεις στην Τουρκία. Η έκθεση αναφέρει ότι το PKK αναδομεί τις δυνάμεις του και έχει προσλάβει 2.000 πράκτορες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σε μη μάχιμες θέσεις.

«Πολλοί από αυτούς δεν έχουν ενταχθεί στις ένοπλες ομάδες, αλλά έλαβαν την πολιτική κατάρτιση έχουν επιστρέψει στην Τουρκία στο πλαίσιο του νόμου περί μετανοίας», αναφέρει η έκθεση και θα σημειώσει «Όλοι αυτοί συμμετέχουν σε πολιτικές δραστηριότητες της οργάνωσης στην Τουρκία», σημειώνει το Word Tribune. 


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου