Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Kατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο -Είναι γεμάτο μέτρα


Δεν αγγίζει μισθούς και συντάξεις, αλλά βάζει σε καθεστώς… αυστηρής δίαιτας το Δημόσιο, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της περιόδου 2015-2018, το οποίο κατατίθεται - εκτός απροόπτου- σήμερα στη βουλή.




Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bankingnews.gr, στο Μεσοπρόθεσμο περιγράφονται οι περιοχές από τις οποίες η κυβέρνηση θα συνεχίζει να μειώνει ελλείμματα και χρέη τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας από την άλλη τα πλεονάσματα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο, που θα διατηρήσει τη χώρα σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας τα επόμενα χρόνια και στο οποίο θα αποκαλύπτονται οι δεσμεύσεις της Αθήνας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 5 Μαΐου.

Στο Γενικό Λογιστήριο έχουν φτιάξει ένα πρώτο σχέδιο με τα δεσμευτικά όρια στα οποία θα κινηθούν οι δαπάνες τα επόμενα χρόνια, αλλά και τις νέες φοροδοτικές «δεξαμενές».

Αυτό προβλέπει περισσότερους φόρους κατά 2,6 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία (κυρίως από τους ΕΦΚ σε καύσιμα και ποτά αλλά και από τον ΦΠΑ) και τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, αλλά και νέες μεγάλες μειώσεις σε όλα τα κονδύλια του κράτους.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο, που η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει ως το νέο «χάρτη εξόδου από το μνημόνιο και την οικονομική κρίση», βάζει σε καθεστώς… αυστηρής δίαιτας το Δημόσιο, ώστε αυτό να συμβάλει με 5,5 δισ. ευρώ στην κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού».

Ουσιαστικά, οι συζητήσεις με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που έχει η κυβέρνηση με τους δανειστές για το νέο Μεσοπρόθεσμο ξεκινούν από τα 8,1 δισ. ευρώ (5,5 δισ. ευρώ +2,6 δισ. ευρώ) που αποτελεί το βασικό σενάριο του προγράμματος.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου