Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Φράγκος Φραγκούλης: «η Τουρκία θα διαλυθεί» - ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ


«Είναι καιρός να αποβάλουμε το φοβικό μας σύνδρομο έναντι της Τουρκίας» υποστήριξε ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλης Φράγκος, παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;» του εκδοτικού Οίκου Λιβάνη, ενώ, επικαλούμενος Αμερικανούς διπλωμάτες και αναλυτές, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η Τουρκία θα διαλυθεί».




Ο συγγραφέας αναφέρθηκε σε έγγραφα, αρχεία και βιβλιογραφίες που... αποτυπώνουν και αποκαλύπτουν σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μίλησε για γεγονότα που συνέβησαν σε περιοχές όπου ζούσε και δημιουργούσε το ελληνικό στοιχείο, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη μετάλλαξη ντόπιων χριστιανών σε «Τούρκους» και «μουσουλμάνους», αλλά και μαρτυρίες που καταγράφουν τον αγώνα «κρυπτοελλήνων» και «κρυπτοχριστιανών», ακόμη και σήμερα, για να κρατήσουν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για τα δεινά του Ελληνισμού σε Πόντο και Μικρά Ασία, όπως και των υπολοίπων εθνικοτήτων της Τουρκίας, κάνοντας αναφορά σε μαρτυρίες για τους «κρυπτοχριστιανούς» και προβάλλοντας ταινία μικρού μήκους. Επίσης, σημείωσε το «χριστιανικό παρελθόν» των Μωάμεθ Πορθητή, Κεμάλ Ατατούρκ και Ταγίπ Ερντογάν (μορφές που απεικονίζονται στο εξώφυλλο του βιβλίου).

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε: «Δεν γίνεται να έχουμε φιλικές σχέσεις και να μας απειλούν[...]. Δεν μπορούμε να αγνοούμε την αλήθεια». Πρόσθεσε, δε, πως οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να βασίζονται στον «αμοιβαίο σεβασμό» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για την κατάσταση στη γειτονική χώρα αναφέρθηκε σε απόψεις που κάνουν λόγο για «αποσταθεροποίηση και διάλυση» της Τουρκίας, με σοβαρές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, όπως τη δημιουργία κουρδικού κράτους. Ο στρατηγός Φράγκος επισήμανε τα όσα έχει υποστηρίξει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Μόρτον Αμπράμοβιτς, σε περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις ήταν πολύ καλές, δηλώνοντας τότε ότι «η Τουρκία θα διασπαστεί».

Μιλώντας για το πώς ξεκίνησε η προσωπική διαδρομή του στην Τουρκία και η συγγραφή του βιβλίου, σημείωσε: «Ήταν μια χειμωνιάτικη μέρα του Νοεμβρίου του 1991, όταν, νεαρός αντισυνταγματάρχης, έφτασα στην Άγκυρα με την ιδιότητα του στρατιωτικού ακολούθου της Ελληνικής Πρεσβείας. Ο πατέρας μου, Στέργιος, γεννημένος το 1914 στη Χαριούπολη της Ανατολικής Θράκης, από πατέρα Σφακιανό και μάνα Ανατολικοθρακιώτισσα, μου περιέγραφε στα παραμύθια του έναν τόπο λατρευτό και ευλογημένο. Αλλά, έξω από τον κόσμο του παιδικού ονείρου, αιωρούνταν ερωτηματικά εάν θα πρέπει να συνεχίσω κι εγώ να τον αγαπώ. Ήθελα να διαπιστώσω ο ίδιος αν, μετά τον ξεριζωμό της Μικρασιατικής Καταστροφής, υπήρχαν ακόμα ψήγματα των Ελλήνων και των λαών της Μικράς Ασίας ή αν είχαν απομείνει μόνο τα σπασμένα μάρμαρα».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι έμεινε στην Άγκυρα τρία χρόνια και το καλοκαίρι του 1998, επανήλθε στην τουρκική πρωτεύουσα ως ακόλουθος Άμυνας.

«Έχοντας πλέον στις αποσκευές μου, όχι τα παιδικά μου παραμύθια, αλλά γνώση της σύγχρονης Τουρκίας και τη βεβαιότητα ότι γύρω μου υπήρχαν και υπάρχουν όλοι οι λαοί που κατοικούν για πολλές χιλιάδες χρόνια αυτό τον τόπο» είπε και συμπληρώνοντας: «Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να προσεγγίσω το θέμα πιο αναλυτικά, ξεκινώντας από τη μάχη του Ματζικέρτ (1071) μέχρι και σήμερα και να ενδυναμώσω την αγάπη μου για τον κάτοικο της σημερινής Τουρκίας, αλλά με ερωτηματικά για τον ανερχόμενο νεο-οθωμανισμό, που διακατέχει αυτούς που συνεχίζουν να αμφισβητούν φιλίες, αξίες και γειτνίαση».

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, στην Αστόρια. Τον στρατηγό προλόγισε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, ο οποίος επισήμανε ότι πρόκειται για έναν από τους πλέον ειδικούς, που διαθέτει η Ελλάδα σε θέματα Τουρκίας και ελληνοτουρκικών σχέσεων, και οι αναλύσεις του είναι από κάθε άποψη βαρύνουσες.

Για το περιεχόμενο του βιβλίου μίλησε ο στρατηγικός αναλυτής και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Μάριος Ευθυμιόπουλος. «Δεν είναι μόνο ένα ιστορικό βιβλίο, αλλά και στρατηγικό» είπε ο ομιλητής, διευκρινίζοντας ότι ο συγγραφέας αναλύει σε βάθος την κατάσταση της σημερινής Τουρκίας και παραθέτει τις παραμέτρους του σημερινού πολιτικού γίγνεσθαι, προσεγγίζοντας με ισχυρά στοιχεία και ντοκουμέντα τις πιθανές εξελίξεις.

Στην εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του κ. Φραγκούλη παρέστη ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Μάνος Κουμπαράκης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, Νίκος Παπακωνσταντίνου, και αρκετά στελέχη και μέλη ομογενειακών φορέων. Ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας, συμμετείχε στους εορτασμούς της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου, με αποκορύφωμα την ελληνική παρέλαση της περασμένης Κυριακής, στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου