Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Γιατί έρχεται η Μέρκελ στην Αθήνα


Οι ευρωεκλογές, η έξοδος στις αγορές και η μείωση του χρέους.

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί πριν από το Πάσχα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ...


όπως πρώτο αποκάλυψε το Newsbomb.gr.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η στήριξη των μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, βρίσκεται εσωτερικά υπό πολιτική πίεση.

Η φημολογούμενη εδώ και καιρό επίσκεψη Μέρκελ, με τη συγκυρία της ελληνικής προεδρίας, θεωρείται κίνηση στήριξης στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εν όψει και των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την καγκελαρία, η κ. Μέρκελ αναμένεται να προαναγγείλει τις επερχόμενες ελαφρύνσεις στο ελληνικό χρέος, κάτι που φυσικά επιθυμεί διακαώς η Αθήνα. Αυτό θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο για την ελληνική κρίση, καθώς ό,τι συμφωνηθεί θα είναι και το πέρασμα σε μία άλλη εποχή.



Το θέμα βέβαια είναι αν αυτή η νέα εποχή θα περιλαμβάνει νέο Μνημόνιο το οποίο θα προεξοφλεί τη σταδιακή έξοδο στις αγορές.

Αθήνα και Βερολίνο σχεδιάζουν μετά τις ευρωεκλογές να θέσουν επί τάπητος και το θέμα του κουρέματος. Ο κ. Σαμαράς χθες μίλησε ανοιχτά για «κούρεμα» μέρους του ελληνικού χρέους θέτοντας και τον Β. Σόιμπλε προ των ευθυνών του.

Η αλήθεια είναι πως οι κουβέντες γι’ αυτό το ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα δεν έχουν προχωρήσει, ωστόσο στελέχη που κινούνται κοντά στον πρωθυπουργό επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα τοποθετήσει το θέμα ψηλά στην ατζέντα.

Πλέον η Ελλάδα έχει πάρει για λίγο τη «μπάλα» στο γήπεδό της και ετοιμάζεται να κάνει παιχνίδι. Αν καταφέρει να αντεπιτεθεί, ενδεχομένως και να κερδίσει ακόμα και την έξοδο από τα Μνημόνια.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου