Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

To «πείραμα» πέτυχε αλλά… μία γενιά «χάθηκε»


Δημοσίευμα του βρετανικού BBC κάνει εκτενή αναφορά στην Ελλάδα, στον τρόπο που βίωσαν οι Έλληνες την οικονομική κρίση αλλά και στα αποτελέσματα που έφερε ο τρόπος διαχείρισης της. Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να μιλά για μεγάλα βήματα προόδου προς τη «νέα Ελλάδα», αλλά η χώρα παραμένει στο εργαστήριο της Ευρώπης, αποτελώντας ένα ευρωπαϊκό πείραμα, επισημαίνει το BBC, κάνοντας μία σύντομη ανασκόπηση για την πορεία των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.
Όταν το 2010 η Ελλάδα δεν μπορούσε πλέον να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της, παραβλέφθηκαν οι κανόνες και η χώρα έλαβε δύο πακέτα βοήθειας, με το τίμημα της σκληρής λιτότητας, αναφέρει το άρθρο που φέρει την υπογραφή του Γκάβιν Χιούιτ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις μειώσεις μισθών, στις αντιδράσεις του κόσμου αλλά και στην απεργία της Τετάρτης που εκτιμά πως είναι η 36η γενική από το 2010. Παράλληλα γίνεται σύγκριση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα με την προηγούμενη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ, με αφορμή την άφιξη της Καγκελαρίου στην Αθήνα την Παρασκευή.

«Την προηγούμενη φορά υπήρχαν 4.000 αστυνομικοί για να την προστατεύσουν από τους διαδηλωτές. Αυτή τη φορά, η κατάσταση θα είναι διαφορετική. Η κόπωση και η παραίτηση έχουν εγκατασταθεί πλέον και η ελληνική οικονομία έχει τώρα τους χειροκροτητές της. Η ανταγωνιστικότητα ανέβηκε, το έλλειμμα μειώθηκε, υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. Ανάπτυξη της τάξεως του 0,6% ενδέχεται να προκύψει αργότερα αυτό το χρόνο» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού για τη «νέα Ελλάδα», το άρθρο αναγνωρίζει πως ο κ. Σαμαράς έχει ένα δίκιο, αλλά συμπληρώνει πως «όλα αυτά επιτεύχθηκαν με τη φτώχεια και την ανισότητα να βαθαίνουν».

Σημειώνοντας πως παρότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν σαν να είναι παρελθόν η κρίση, επισημαίνει ότι διαδοχικές αναφορές λένε μία διαφορετική ιστορία. Όπως τα στοιχεία πως το 44% των Ελλήνων είχαν εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας πέρυσι, ενώ η ανεργία επιμένει στο 28%.

«Το ελληνικό πείραμα, για τη διάσωση του νομίσματος, είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία. Τα βελτιούμενα στατιστικά δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ούτε όμως οι νέοι φτωχοί, μία χαμένη γενιά, οι χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν για την Αυστραλία και τον Καναδά. Είναι και αυτό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας» καταλήγει το άρθρο.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου