Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Φόβοι για μακελειό απόψε στην Ουκρανία. Οι ρωσόφονοι παίρνουν τα όπλα


«Με τις ευλογίες της CIA» λέει η Μόσχα για την αναμενόμενη επιχείρηση 
 

Η Νοτιοανατολική Ουκρανία φλέγεται καθώς όλο το Σαββατοκύριακο το ένα μετά το άλλο κυβερνητικά κτίρια σε πολλές πόλεις της περιοχής καταλαμβάνονταν από διαδηλωτές, ενώ πριν από λίγο ο προεδρεύων στο Κίεβο Τουρτσίνοφ απηύθυνε τελεσίγραφο στους «αυτονομιστές», ζητώντας να παραδώσουν τα όπλα τους ως το πρωί της Δευτέρας ώστε να μην αντιμετωπίσουν συνέπειες.

Σε επίκεντρο της εξέγερσης των ρωσόφωνων πληθυσμών έχει εξελιχθεί η πόλη του Σλαβιάνσκ, όπου η πολιτοφυλακή έχει αποκλείσει τις εισόδους της πόλης και δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί το έδαφός της από όποιον επιχειρήσει να εισέλθει σε αυτήν προερχόμενος από το Κίεβο.

Παρόμοιο είναι το κλίμα σε πολλές γειτονικές πόλεις της περιφέρειας του Ντονιέτσκ, που οι ρωσόφωνοι ακτιβιστές ονομάζουν πλέον Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ, αλλά και στην Περιφέρεια του Λουγκάνσκ, που συνορεύει με τη Ρωσία.
slav
Όπλα και πολεμοφόδια από τα αστυνομικά τμήματα και τις υπηρεσίες ασφαλείας μοιράζονται σε πολίτες, όπως συνέβη στο Κραματόρσκ, το Ντονιέτσκ αλλά και άλλες μικρότερες πόλεις.
«Ακούστε το λαό του Ντονμπάς», λένε οι κάτοικοι αναφερόμενοι στην ευρύτερη περιοχή, που ενώνει το γειτονικό Λουγκάνσκ με το Ντιεπροπετρόφσκ, ακόμη και το ρωσικό Ροστόφ και φημίζεται για τα ανθρακωρυχεία και τη μεταλλουργία της, αλλά και για τη «σιδερένια» και σκληραγωγημένη βούληση των κατοίκων της.

Διαδηλώσεις, που υποστηρίζουν το αίτημα των εξεγερμένων συνεχίζονται τόσο στο Χάρκοβο, όπου ως αργά γίνονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δημάρχου και τους καταληψίες του κτιρίουόσο και στην Οδησσό, όπου οι πολίτες ζήτησαν επίσης Δημοψήφισμα ώστε οι ίδιοι οι πολίτες να προσδιορίσουν την τύχη των περιφερειών τους.
slav2
Οι διαδηλωτές στο Χάρκοβο πριν από λίγο ετοίμαζαν επίθεση στις φυλακές για να απελευθερώσουν συλληφθέντες ακτιβιστές.

Στην είσοδο του Σλαβιάνσκ σημειώθηκε η πρώτη σύγκρουσημεταξύ μαχητών του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα» και πολιτών της περιοχής, οι οποίοι μάλιστα σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες αυτοπτώνήταν απλώς ψαράδες και δεν είχαν σχέση με τις δυνάμεις αυτοάμυνας.
Αυτό ήταν και το μόνο «θερμό επεισόδιο» στην ως τώρα εξέλιξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης κατά των αυτονομιστών», που έχει διακηρύξει από το πρωί και μάλιστα μέσω Facebook, ο υπουργός Εσωτερικών του Κιέβου Αρσέν Αβάκοφ. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και μέχρι στιγμής λόγος γίνεται για 3 νεκρούς και 9 τραυματίες. Το Κίεβο ανακοινώνει ότι ένας εκ των νεκρών είναι αξιωματικός της Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Ολόκληρη την ημέρα ελικόπτερα απροσδιόριστης ταυτότηταςπετούσαν πάνω από το Σλαβιάνσκ, που εξελίσσεται σε κομβικό σημείο για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Είναι προφανές ότι το Κίεβο συγκεντρώνει με πολλή δυσκολία τους άνδρες γι' αυτήν την επιχείρηση και φαίνεται πως θα πρωταγωνιστήσουν σε αυτήν όταν ξεκινήσει οι μαχητές του «Δεξιού Τομέα», που συγκεντρώνονται από ολόκληρη την Ουκρανία.
slav3

Πολίτες στα μπλόκα γύρω από το Σλαβιάνσκ έχουν σταματήσει επανειλημμένως στρατιωτικά λεωφορεία υποχρεώνοντας Ουκρανούς στρατιώτες να παραδώσουν όπλα και πολεμοφόδια στις δυνάμεις αυτοάμυνας. Παρά τις φημολογίες για άφιξη τεθωρακισμένων στην ευρύτερη περιοχή και για 1000 περίπου άνδρες από την πλευρά της ηγεσίας του Κιέβου, κανείς δεν έχει με βεβαιότητα καταγράψει τέτοιες κινήσεις.

Αντιθέτως δυνάμεις της αστυνομίας και ειδικών σωμάτων ασφαλείας περνούν συνεχώς με το μέρος των φιλορώσων διαδηλωτών και ορκίζονται πίστη στο λαό της περιοχής, που ζητά δημοψήφισμα και αυτονομία. Το Κίεβο καταγγέλλει ρωσική εισβολή, ενώ η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή της, ζητώντας να της προσκομίσουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς αυτούς, όπως προτίθεται να κάνει η ουκρανική πλευρά στις επικείμενες τετραμερείς διαβουλεύσεις την επόμενη εβδομάδα, που είναι πλέον πολύ αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν.
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ στο Κίεβο βρέθηκε χθες ο επικεφαλής της ΣΙΑ Τζον Μπρέναν και συμμετείχε σε σύσκεψη με Ουκρανούς επιτελείς ασφαλείας. Κατά το πρακτορείο «Ιντερφάξ» ο κ. Μπρένανταξίδεψε με ψευδώνυμο στο Κίεβο και είχε σειρά συναντήσεων στην ουκρανική πρωτεύουσα, πριν «ευλογήσει» την αναμενόμενη επιχείρηση, στην οποία κατά το Κίεβο θα συμμετάσχει και η νεοσύστατη εθνοφυλακή από εθελοντές, που εκπαιδεύτηκαν ταχύτατα τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ εργαζόμενοι κατέγραψαν σε βίντεο άνδρες με ξένες στρατιωτικές στολές να καταφθάνουν και εν συνεχεία να πετούν προς άγνωστη κατεύθυνση, πληροφορία, που φαίνεται να επιβεβαιώνει την ύπαρξη ξένων μισθοφόρων στην περιοχή, όπως καταγγέλλει η ρωσική πλευρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου