Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Η εμπορευματοποίηση και η σκοτεινή πλευρά της εξωσωματικής γονιμοποίησης


Η εμπορευματοποίηση της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνεχίζεται, δυστυχώς, με ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς. Νέα αναλυτική έκθεση αποκάλυψε πρόσφατα το μέγεθος της επέκτασης της «αγοράς της εξωσωματικής γονιμοποίησης», αλλά και κατά πόσο αναμένεται αυτή να επεκταθεί περαιτέρω στα επόμενα έτη.



Η έκθεση που καταρτίσθηκε από την Allied Analytics LLP αναφέρει ότι η καθαρή οικονομική αξία των συναλλαγών για την διεξαγωγή εξωσωματικών γονιμοποιήσεων στο τέλος του έτους 2012 ανήλθε σε 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί στα 21,6 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020.
Η καθυστερημένη εγκυμοσύνη αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες που αυξάνει συνεχώς την καταφυγή στην πρακτική της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα αυξανόμενα ποσοστά υπογονιμότητας οφειλόμενα κυρίως στην αύξηση των επιπέδων άγχους, στην αλλαγή του καθημερινού τρόπου ζωής και σε παθήσεις που συνδέονται με τη γονιμότητα έχουν συνεισφέρει εξίσου στην αυξανόμενη δημοτικότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Οι ερευνητές κατέδειξαν ότι υπήρξε μία σχετιζόμενη αύξηση και στις δωρεές ωαρίων. Για παράδειγμα, μόνο στις Η.Π.Α, ο αριθμός των κύκλων δωρεάς ωαρίων αυξήθηκε από 11.000 το έτος 2000 σε 18.000 το 2010.
Ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί ακόμη μία σημαντική αιτία για την ανάπτυξη της αγοράς της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το κόστος για μία εξωσωματική γονιμοποίηση στη Νέα Υόρκη ανέρχεται σε περίπου 10.000-15.000 δολάρια, ενώ για την ίδια διαδικασία στην Ταϋλάνδη ένα ζευγάρι επιβαρύνεται με 6.000 δολάρια. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναδύονται ως ο προτιμητέος προορισμός για θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Παράγοντες αυτής της προτίμησης αποτελούν: η εστίαση σε εξελιγμένες τεχνολογίες, οι ολοένα και βελτιούμενες υποδομές υγειονομικής φροντίδας και η χαμηλότερη οικονομική επιβάρυνση.
Υπάρχει, όμως, μία πολύ σκοτεινή πλευρά στην υπόθεση των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων. Στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας της Βρετανίας νωρίτερα στην εβδομάδα που διανύουμε αποκάλυψαν ότι πάνω από 3000 έμβρυα που γεννιούνται μέσω εξωσωματικών γονιμοποιήσεων θανατώνονται στις βρετανικές κλινικές κάθε εβδομάδα.. Μία ακόμη απάνθρωπη και αδιάφορη στάση από την πλευρά των βρετανικών κλινικών εξωσωματικών γονιμοποιήσεων, που πολύ πιθανόν «υιοθετείται» και από αντίστοιχες κλινικές έτερων χωρών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου