Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

Επιδόματα, τριετίες, μείωση επικουρικών και σωρεία θεμάτων στα ψιλά γράμματα


Δεκάδες ρυθμίσεις μέσω των οποίων περικόπτονται μισθοί, επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές ανοίγουν παράθυρα για σοβαρές ανατροπές στη λειτουργία των καταστημάτων και την είσοδο ισχυρών ομίλων σε δραστηριότητες όπως τα περίπτερα κ.λπ. έκρυψε η κυβέρνηση μέσα στη σκόνη που σήκωσε η πολυήμερη διαμάχη για το γάλα. 
Σχεδόν πίσω από κάθε ρύθμιση που εμφανίζεται ως θετική κρύβεται και μια λεπτομέρεια που οδηγεί σε απώλεια εισοδημάτων ή κοινωνικών παροχών ή στο άνοιγμα αγορών προς όφελος ισχυρών ομίλων. Μάλιστα, η διαβούλευση των τελευταίων εβδομάδων περιορίστηκε στο γάλα, με αποτέλεσμα να μη συζητηθούν καθόλου ή να ασχοληθούν οι πολίτες ελάχιστα με τις άλλες προβλέψεις του σχεδίου νόμου. Με τις ρυθμίσεις:

*Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (2,9 μονάδες για εργοδότες, 1 μονάδα εργαζόμενοι). Με τις μειώσεις αυτές καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, ενώ κινδυνεύουν και οι παροχές μητρότητας.

*Μένει ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο να καταργηθούν πλήρως οι τριετίες για όλους τους εργαζομένους από 1/1/17 και μετά, καθώς στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι ο κατώτατος μισθός θα θεωρείται «μοναδική αξία». Σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύει και το επίδομα γάμου.

*Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις μέσω της εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού τους.

*Καταργούνται 24 κοινωνικοί πόροι από 1/1/15 και μετά, στερώντας έτσι από πολύτιμα έσοδα, τα επικουρικά ταμεία. Υπολογίζεται ότι οι απώλειες θα φτάσουν έως και το 1,7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με κίνδυνο να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση επικουρικών συντάξεων.

Δίνεται η δυνατότητα σε ενοικιαζόμενους εργαζομένους-εργατοτεχνίτες οικοδόμους να δουλεύουν στο εξής σε δημόσια οδικά έργα προϋπολογισμού άνω των 10.000.000 ευρώ.

*Μεταφέρονται στον ΟΑΕΕ από το ΙΚΑ όσοι εργαζόμενοι έχουν παράλληλη απασχόληση, αλλά στη μισθωτή τους εργασία ο εργοδότης τούς βάζει λιγότερα από 25 ένσημα.

*Οι πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ θα πραγματοποιούνται στο εξής κάθε μήνα και όχι κάθε δίμηνο, όπως ίσχυε έως τώρα.

*Ανοίγει η πόρτα για λειτουργία όλων των καταστημάτων, ανεξαρτήτου μεγέθους, και τις 52 Κυριακές του χρόνου.

*Απελευθερώνεται η πώληση καπνικών προϊόντων, τα οποία θα μπορούν να διατίθενται από όλα τα σημεία πώλησης.

*Ανοίγει ο δρόμος για τον έλεγχο των περιπτέρων από μεγάλες αλυσίδες, μέσω αλλαγών στους όρους μίσθωσης που ίσχυαν εδώ και δεκαετίες.

*Συμψηφίζονται αυτόματα επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος με των ληξιπρόθεσμα οφειλές στο Δημόσιο.

*Καταργείται η δυνατότητα αυτοπεραίωσης φορολογικών χρήσεων και, ως εκ τούτου, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν με εκτεταμένους έλεγχους από την Εφορία.

*Περισσότερη γραφειοκρατεία στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το έντυπο Ε9 θα πρέπει να επικαιροποιείται με τυχόν μεταβολές εντός 30 ημερών από κάθε αλλαγή ιδιοκτησίας ακινήτων. Για το 2014, οι δηλώσεις μεταβολών στοιχείων θα πρέπει να γίνουν έως τις 30 Μαΐου 2014.

*Επισπεύδονται ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες κατασχέσεων καταθέσεων σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, καθώς προβλέπεται ότι οι τράπεζες οφείλουν να γνωστοποιούν στο υπουργείο Οικονομικών την ύπαρξη υπολοίπων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών εντός 8 ημερών από τη λήψη των κατασχετηρίων.

*Γλιτώνουν το χαράτσι οι offshore εταιρίες! Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από τον ειδικό φόρο ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρίες οι ανώνυμες εταιρίες με ανώνυμες μετοχές, εφόσον το σύνολο των μετοχών τους καταλήγει σε εταιρίες, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου