Τρίτη 8 Απριλίου 2014


Στην επικαιρότητα, αλλά όχι για την τελετή αφής των κεριών, βρίσκεται το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων




Λόγω των ημερών το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα βρεθεί πάλι στην επικαιρότητα με την τελετή αφής των κεριών, αλλά τούτο θα συνοδεύεται και από σκιές για ορισμένα γεγονότα στα οποία δεν δόθηκαν οι επαρκείς εξηγήσεις. Το θέμα φέρον στην επιφάνεια με ερώτησή τους βουλευτές, αλλά και με καταγγελία Αγιοταφίτη μοναχού.
Με θέμα: «Σε απομόνωση ο έκπτωτος Πατριάρχης Ειρηναίος», οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης ρωτούν τον ΥΠΕΞ:

Κύριε Υπουργέ,

Κατά τη διάρκεια της εκκλησιαστικής κρίσης που ξέσπασε στους κόλπους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, από το Μάιο του 2005 μέχρι και τα τέλη του 2007, γίναμε μάρτυρες μιας αλλαγής Πατριάρχου σε αντίθεση με όλους τους ισχύοντες νόμους.

Η εκθρόνιση του Πατριάρχου Ειρηναίου και η εκλογή ενός νέου σε αντικατάστασή του έγινε χωρίς να πληρούνται οι όροι των εκκλησιαστικών και πολιτειακών νόμων.

Οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν δεν έχουν αποδειχθεί μέχρι σήμερα, αφού το πόρισμα της νομικής υπηρεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και το πόρισμα του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδος αθώωσε και δεν καταλόγισε καμιά παράνομη οικονομική συναλλαγή ή υπεξαίρεση χρημάτων από τον Πατριάρχη Ειρηναίο.

Σήμερα, ο Πατριάρχης Ειρηναίος, έξι χρόνια μετά βρίσκεται ακούσια έγκλειστος - φυλακισμένος σε κελί στο Πατριαρχείο, δεν μπορεί να βγει ποτέ έξω, ενώ δεν επιτρέπουν σε κανέναν να τον επισκεφθεί ακόμα δε και σε γιατρούς, τους οποίους κατά καιρούς χρειάζεται. Σημειωτέον ότι η τροφή του μεταφέρεται στο κελί του με καλαθάκι.

Ερωτάστε:

1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση για να άρει τις ολέθριες για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και απάνθρωπες για τον Πατριάρχη Ειρηναίο συνέπειες;

2. Γιατί ενώ τα κατηγορητήρια κατέπεσαν και ενώ θεωρήθηκε αθώος και απαλλαγμένος από κάθε κατηγορία οδηγήθηκε σε αυτή τη δυσχερή θέση;

3. Γνωρίζετε για τις αγοραπωλησίες, στα λεγόμενα φιλέτα στην περιοχή των Παλαιστινίων, που έχουν γίνει εις βάρος του Πατριαρχείου και της χώρας μας, μετά τη διαδοχή του «έκπτωτου» Ειρηναίου;

Τα ερωτηματικά των δυο βουλευτών έρχεται να ενισχύσει καταγγελία του Αγιοταφίτη μοναχού Σωφρονίου, ο οποίος σε σκληρότατη επιστολή του (που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα "Σαμιακή Γνώμη") εξομολογείται, πως σήμερα ντρέπεται που είναι Αγιοταφίτης τονίζοντας ότι, «όσα δικαιώματα απέκτησε το Πατριαρχείο επί των Προσκυνημάτων στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη και την Ιορδανία, τα χάνει τώρα με τις άστοχες ενέργειες του καταληψία του πατριαρχικού θρόνου που δίνει τα πάντα σε Οργανισμούς και σε Κράτη προκειμένου να εξασφαλίσει ισορροπίες, που θα τον κρατήσουν στην εξουσία».

Ο νέος Πατριάρχης κ. Θεόφιλος, που αντικατέστησε τον κ. Ειρηναίο με τις κατηγορίες ότι ξεπούλησε ακίνητα στους Ισραηλινούς, κατηγορείται τώρα για τα ίδια και χειρότερα. Με μια διαφορά: Τότε είχε σηκωθεί μεγάλος κορνιαχτός, ενώ τώρα υπάρχει σιωπή. Να υποθέσω, πως κάποιοι ήθελαν την αλλαγή Πατριάρχη για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντά τους; Ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σκανδαλάκης, πολλά θα μπορούσε να πει, αλλά αμφιβάλλω αν θα μιλήσει.

Το θέμα δεν θα το αφήσω (για να πάει χαμένος και ο ογκωδέστατος φάκελος με στοιχεία που είχα συγκεντρώσει τότε). Αρκούμαι σήμερα στην παράθεση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που υπολογίζεται σε 50 περίπου δισ. δολ. και φυσικά, η πορεία του Πατριαρχείου ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, όσο καιρό τουλάχιστον κυματίζει εκεί η ελληνική σημαία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ισραηλινών αρχών το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο είναι ο δεύτερος μετά το ισραηλινό κράτος ιδιοκτήτης ακινήτων και γης, κατέχων το 30% περίπου των ακινήτων περιουσιών της Παλαιάς Πόλης των Ιεροσολύμων και συνολικά το 1/5 της χώρας του Ισραήλ.
Επίσης διαθέτει ακίνητη περιουσία σε Ιορδανία, στην Παλαιστινιακή Αρχή (στην Δ. Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας), την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Μόνο στην Αθήνα διαθέτει 143 ακίνητα, μεταξύ αυτών τα θέατρα «Αμιράλ», «Διάνα», «Διονύσια», «Ορφέας» κ.α.
Το  Ισραήλ, ενδεικτικά έχει κτίσει σε Πατριαρχική έκταση (νοικιάζοντάς την ) στα Ιεροσόλυμα, το Πάρκο της  Ανεξαρτησίας, το Ισραηλινό Μουσείο, τη Μεγάλη Συναγωγή, τη Συναγωγή Χεισάλ Σλόμο, την Κνεσέτ (το Ισραηλινό Κοινοβούλιο), το Προεδρικό Μέγαρο, την οικία του Πρωθυπουργού και πολλά άλλα, καθώς και σε άλλες περιοχές.

Εδώ να τονίσουμε ότι στο Ισραήλ, που δεν έχει  ακόμη Σύνταγμα, ισχύει το Αγγλοσαξονικό Δίκαιο, όπου η γη δεν πωλείται, αλλά νοικιάζεται για 49 ή 99 χρόνια.

Ο Μακεδών


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου