Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ο επαναπατρισμός των ρωσικών κεφαλαίων πλήττει την Κύπρο


Η προσπάθεια του προέδρου της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν για επαναπατρισμό κεφαλαίων που βρίσκονται σε διεθνείς προορισμούς φαίνεται πως αρχίζει να αποδίδει. 




Πέρασε ένας χρόνος (από τον Μάρτιο του 2013), όταν το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές Τράπεζες αποτέλεσε μεγάλο χτύπημα στα κεφάλαια Ρώσων επιχειρηματιών, που δεν είδαν μόνον να χάνονται οι καταθέσεις τους, αλλ’ αυτό ήταν κι ένα μεγάλο εμπόδιο για την περαιτέρω επιχειρηματικότητά τους. 

Ήταν απλώς το πρώτο κτύπημα, με την επιβολή φόρου 10% επί των καταθέσεων, και αυτό είχε οδηγήσει τον διευθυντής της μεγάλης ρωσικής λογιστικής εταιρείας FBK, κ. Ιγκόρ Νικολάεβ να θεωρήσει δεδομένη την φυγή των κεφαλαίων από την Κύπρο: «Τα πρόσωπα, που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες του νησιού, θα φύγουν οπωσδήποτε. Το 10% φόρος επί των καταθέσεων δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις», είχε πει. 

Στη συνέχεια ακολούθησαν κι οι άλλες γνωστές δραματικές περικοπές στις καταθέσεις, και ο πρόεδρος της Ρωσίας απηύθυνε έκκληση προς τους Ρώσους καταθέτες να μεταφέρουν τα χρήματά τους στις ρωσικές Τράπεζες, που παρείχαν απόλυτη ασφάλεια. Κατά τις περσινές εκτιμήσεις, τα χρήματα από την Κύπρο δεν θα επέστρεφαν στην Ρωσία, αλλά θα πήγαιναν σε Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Ελβετία. 

Οι ρωσικές αρχές εμφανίζονταν αισιόδοξες, όσον αφορά την επιστροφή των κεφαλαίων στην χώρα τους, καθώς, όπως είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Δούμα, κ. Ανατόλι Αξιάκοφ, «οι περισσότεροι επιχειρηματίες θα προτιμήσουν τώρα τις νόμιμες δραστηριότητες μακριά από offshore εταιρείες. Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο συνέπεσε με την προσπάθεια καταπολέμησης των υπεράκτιων εταιρειών, που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα η Ρωσία». 

Η εκτίμηση αυτή είχε συνδεθεί με την τότε απόφαση της Μόσχας να αποκαλυφθούν τα ονόματα των επιχειρηματιών που έχουν καταθέσει τα χρήματά τους στις κυπριακές τράπεζες, προτείνοντας μάλιστα ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την παροχή σχετικών πληροφοριών από τις κυπριακές αρχές. 

Αυτά πέρσι. Προχθές, υπήρξαν ανησυχητικές πληροφορίες, που κατέγραψε η εφημερίδα της Λευκωσίας «Σημερινή», με τον εύγλωττο τίτλο «Πρώτο θύμα του de-offshorization η Κύπρος». Αφορμή ήταν η ανακοίνωση του κ. Vadim Shvetsov, ο οποίος κατέχει το 53.8% της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας Sollers, και ο οποίος μετέφερε τη συμμετοχή του από την κυπριακή Newdeal Investments Ltd, στην ρωσική OJSC Erfiks. 

H Sollers, που συνεργάζεται με Ford και Mazda, είχε έσοδα 1.7 δισ. δολάρια το 2013, καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Όπως δε, μεταδίδει το Reuters, εκπρόσωπος της Sollers αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη, ενώ σημειώνει πως ο Shvetsov δεν θεωρείται από τους γνωστούς συμμάχους του Πούτιν. 

Πρόκειται για την πρώτη συγκεκριμένη πράξη που βλέπει το φως της δημοσιότητας στη λεγόμενη de-offshorization προσπάθεια του κ. Πούτιν για επαναπατρισμό κεφαλαίων, ειδικά μετά τις τριβές με την ΕΕ και τις ΗΠΑ λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία. Η προσπάθεια πάντως για de-offshorization από την Ελλάδα δεν προχώρησε, που σημαίνει πως δεν θέλει κανείς να στενοχωρήσει τους εθνικούς προμηθευτές. 

Όπως έγραψε η «Σημερινή», πηγές από τον τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο σχολιάζουν πως είναι αναμενόμενο κάποιοι ολιγάρχες που προσδοκούν στην εύνοια Πούτιν να ακολουθήσουν αυτήν την οδό, ωστόσο, θεωρούν πως ακόμα δεν υπάρχουν έντονα σημάδια φυγής κεφαλαίων. Αυτό όμως το αντικρούουν Ρώσοι οικονομικοί αναλυτές, που θεωρούν αναπόφευκτη την φυγή των ρωσικών κεφαλαίων όχι μόνον από την Κύπρο, αλλά και από άλλες χώρες. 

Να σημειώσω, πως σ’ αυτό συντελεί και η πρόσφατη απόφαση των Δυτικών να δεσμεύσουν καταθέσεις δεκάδων Ρώσων ολιγαρχών (με ταυτόχρονη μη θεώρηση των διαβατηρίων τους) που θεωρούνται προσκείμενοι στον κ. Πούτιν. 

Ο Μακεδών


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου