Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Τ. Μάιερ: «Οι Έλληνες δεν κάνουν αυτά που ζητάμε - Χάσαμε τα λεφτά μας να τους αφήσουμε στην τύχη τους»


Κόντρα στο τεχνητό κλίμα ευφορίας των τελευταίων εβδομάδων πηγαίνει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της DEUTSCHE BANK, ο οποίος μιλώντας στο Focus online υποστηρίζει λίγο ως πολύ ότι η Αθήνα θα κάνει πλέον του... "κεφαλιού" της από την στιγμή που οι δανειστές της δεν μπορούν να την πιέσουν κι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει τα λεφτά που έχουν δώσει στην Ελλάδα!




«Ο συσχετισμός δυνάμεων έχει αλλάξει. Με το που θα λάβει την τελευταία δόση, η κυβέρνηση στην Αθήνα θα πάψει να συνεργάζεται», υποστηρίζει ο Τόμας Μάιερ, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι ποτέ δεν ήταν μεγάλος ο ζήλος των Ελλήνων να εφαρμόσουν τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και ότι «στο μέλλον θα δούμε ότι αυτές δεν θα εφαρμοσθούν σχεδόν καθόλου».

«Περάσαμε το ''σημείο χωρίς επιστροφή'' στην υπόθεση της Ελλάδας», λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να αφήσουμε τους Έλληνες στην τύχη τους όταν κατέστη πλέον σαφές πως το πρόγραμμα βοήθειας δεν έχει επίδραση».

Ωστόσο, επισημαίνει ο Τόμας Μάιερ, «οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν το αντίθετο. Τώρα μπορούμε να ελπίζουμε μόνο σε ένα θαύμα. Οι χώρες της κρίσης θα είναι για πολλά χρόνια εξαρτημένες από την βοήθεια της ΕΚΤ».

Λίγο πριν από την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την EUROSTAT, που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας για την περαιτέρω μείωση του Χρέους, ο Γερμανός οικονομολόγος βάζει "φωτιές", υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι το Χρέος δεν είναι βιώσιμο.

«Το ελληνικό Χρέος είναι υπερβολικά υψηλό. Θα πρέπει να γίνει κάτι, αλλά οι χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν το θάρρος να πουν κατά πρόσωπο στους φορολογούμενους τους ότι χάθηκαν τα λεφτά που δόθηκαν στην Ελλάδα.

Αντ' αυτού θα μηδενίσουν τα επιτόκια των δανείων και θα παρατείνουν την αποπληρωμή τους στο άπειρο. Όλα παραπέμπουν σε ένα κρυμμένο τρίτο πακέτο βοήθειας», υποστηρίζει ο Τόμας Μάιερ, όπως επισημαίνει η DeutscheWelle, για να συμπληρώσει, μάλιστα, ότι η πρόσφατη έξοδος στις αγορές οφείλεται όχι στη τήρηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας αλλά στο ότι η χώρα στηρίζεται από την ΕΚΤ.

«Τα ελληνικά ομόλογα είναι τα μόνα στην Ευρώπη που προσφέρουν κέρδος», συμπεραίνει ο Γερμανός οικονομολόγος. «Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, καθώς σε καμία από τις προβληματικές χώρες τα δημοσιονομικά δεν είναι καθησυχαστικά.

Μάλιστα, το ποσοστό του Χρέους έχει αυξηθεί, η ανάπτυξη είναι αδύναμη και ο αποπληθωρισμός προκαλεί την αύξηση της πραγματικής αξίας του Χρέους», εξηγεί ο Τόμας Μάιερ, επαναλαμβάνοντας ότι η κρίση απλά βρίσκεται σε ύφεση εξαιτίας των παρεμβάσεων της ΕΚΤ.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου