Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK


«Αννα Μ… μαθήτρια Δ’ Δημοτικού… Το απόγευμα θα πάω στο σπίτι της φίλης μου, που βρίσκεται στην πλατεία, για να παίξουμε». Ξαφνικά ένα νέο αίτημα φιλίας έρχεται στο προφίλ. Είναι ο Μάνος Τ. «Είμαι 14 ετών και μένουμε στην ίδια περιοχή. 
Τι κάνεις; Θα ήθελα πολύ να παίζουμε παρέα!» Μόνο που ο Μάνος κρύβει την πραγματική του ηλικία… 




Είναι ενήλικας, 53 ετών και προσπαθεί να «ψαρέψει» τα ανήλικα θύματά του στη… ζούγκλα του Διαδικτύου. Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ένα μικρό παιδί βαδίζει μόνο του στους δαιδαλώδεις και σκοτεινούς διαδρόμους του Ιντερνετ. Στα ίδια απόμερα σημεία όπου θα μπορούσε να απολαμβάνει ξημερώματα τη… βόλτα του ένα 10χρονο παιδί στην καρδιά της Αθήνας. Το θεωρεί εύκολη λεία για να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες σεξουαλικές του ορέξεις και έτσι περνά κατευθείαν στη δράση.
Εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους και έρμαια στις ορέξεις του κάθε επιτήδειου είναι τα ανήλικα παιδιά στη χώρα μας.
Ακόμη και μαθητές της Β’ και Γ’ Τάξης του Δημοτικού μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα σε ιστοσελίδες, διατηρούν προφίλ στο Facebook, ακόμη και ψεύτικα, κάνουν chat και συνομιλούν με αγνώστους, έχοντας άγνοια για τις «παγίδες» που έχουν στηθεί. Οι λιλιπούτειοι της ψηφιακής γενιάς, μαγεμένοι από τον «μαγικό» κόσμο που ανοίγεται μπροστά τους, δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους μεταμφιεσμένους «δράκους» που καραδοκούν.
Τα όσα αποκάλυψε στην «Espresso της Κυριακής» ο Γιώργος Κορμάς, συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», είναι γροθιά στο στομάχι. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012, διαπιστώθηκε ότι ένα στα δύο παιδιά ηλικίας από 14 έως 16 ετών έχει προφίλ στο Facebook και συνομιλεί με αγνώστους!
«Πριν από μερικά χρόνια η ηλικία ένταξης των παιδιών στον εικονικό κόσμο του Facebook εντοπιζόταν στην Ε’ και τη ΣΤ’ Δημοτικού. Τώρα, όμως, βλέπουμε πως τα ελληνόπουλα εντρυφούν μαζικά ήδη από τη Δ’ Δημοτικού στον συγκεκριμένο κόμβο κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη κι αν η χρήση του απαγορεύεται σε ανηλίκους κάτω των 13 ετών».
Τα μικρά παιδιά, εξηγεί ο κ. Κορμάς, μπαίνουν στο Facebook συχνά με την παρότρυνση μεγαλύτερων φίλων ή αδελφών τους, αλλά και των ίδιων των γονέων τους, οι οποίοι τους επιτρέπουν να μπαίνουν από τα δικά τους προφίλ. Κατακτώντας αυτό τον κόσμο, αποκομίζουν την αίσθηση πως μεγαλώνουν και κάνουν κάτι που το κάνουν μόνο οι μεγάλοι. Σήμερα περισσότερα από 1.300.000 ελληνόπουλα ηλικίας από 13 έως 18 ετών έχουν πρόσβαση στο Facebook!
«Δυστυχώς, όμως, παιδιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία μπορεί να πέσουν εύκολα θύματα παρενόχλησης και να υποστούν διάφορα. Είναι πολύ μικρά για να διαχειριστούν σωστά τα προσωπικά τους δεδομένα και της οικογένειάς τους για να προστατευτούν από παιδόφιλους» προειδοποιεί ο κ. Κορμάς.
Η μεταμφίεση και τα μοιραία λάθη
Συνήθως τα παιδιά αναρτούν πολλά προσωπικά στοιχεία τους στη σελίδα τους στο Facebook, όπως φωτογραφίες, προσωπικά δεδομένα, ψυχολογική και οικογενειακή κατάσταση. Αυτό τα μετατρέπει αυτόματα σε εύκολους στόχους.
«Οι παιδόφιλοι που καραδοκούν ψάχνουν για ευάλωτα παιδιά. Μόλις τα εντοπίσουν, δημιουργούν ψεύτικο προφίλ στο Facebook, τους στέλνουν αίτημα φιλίας και παρουσιάζονται σαν συνομήλικοι, σαν οικογενειακοί φίλοι ή γνωστοί κάποιου μακρινού συγγενή και περνούν κατευθείαν στο διά ταύτα» εξηγεί ο κ. Κορμάς και προσθέτει: «Τα παιδιά που “σερφάρουν” χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα επιπόλαια, τα οποία συνήθως είναι αγόρια που στο πλαίσιο της πλάκας για ποδοσφαιρικές ομάδες δέχονται μηνύματα από αγνώστους και απαντούν. Αφού ο δράστης κερδίσει την εμπιστοσύνη του, καταφέρνει να “ψαρέψει”, να παρασύρει το παιδί λέγοντάς του να συναντηθούν για να του δώσει -δήθεν- εισιτήρια για αγώνα. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα συνεσταλμένα παιδιά, κυρίως κορίτσια. Παιδιά που νιώθουν μοναξιά, που αναζητούν παρέα, που έχουν κενό οικογενειακό ή ψυχολογικό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το 13χρονο κορίτσι που εξαφανίστηκε από τα Σπάτα».
Αυτά τα παιδιά οι δράστες τα προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ευκολία. Στην αρχή ρωτάνε σε ποιο μέρος του σπιτιού είναι ο υπολογιστής, για να τσεκάρουν αν μπορούν να συνομιλούν ανενόχλητα και για αρκετή ώρα. «Επειτα θέλουν να μάθουν πώς τα πάνε με την οικογένεια. Αν υπάρχουν γονείς, αν είναι χωρισμένοι, αν έχουν προβλήματα. Σιγά-σιγά προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και εμφανίζονται ως σωτήρες. Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει από έξι μήνες έως και ένα ή δύο χρόνια! Αφού εκτιμήσουν ότι έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, στέλνουν το εξής μήνυμα: “Μπορείς να κρατήσεις μυστικό;” Η συνέχεια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τραγική. Αφού τα παιδιά τούς εκμυστηρευτούν κάτι, τους στείλουν φωτογραφίες (συνήθως ημίγυμνες), μετά δέχονται εκβιασμούς. Αυτοί οι άνθρωποι βιάζουν τα παιδιά πρώτα συναισθηματικά και έπειτα σωματικά…» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κορμάς.
Ρεπορτάζ: ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ
ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK
Η περίπτωση της 13χρονης Χριστίνας η οποία «κλέφτηκε» με τον κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερό της Αλβανό που γνώρισε στο Facebook δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία αρπαγής ή αποπλάνησης ανηλίκου που γίνεται μέσω της συγκεκριμένης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης.
Απανωτά κρούσματα οργανωμένων κυκλωμάτων έχουν μετατρέψει την εν λόγω σελίδα σε ναρκοπέδιο. Αλλά δεν είναι μόνο οι παιδόφιλοι που «ψαρεύουν» ανήλικα θύματα με στόχο να τα αποπλανήσουν ή και να τα απαγάγουν… Ακόμη και ενήλικοι μοναχικοί και ευάλωτοι άνθρωποι που καταφεύγουν στο Facebook πέφτουν στα δίχτυα κακοποιών, κι αυτό συχνά κοστίζει ακόμη και τη ζωή τους!
Η πρόσφατη υπόθεση της Νίκαιας με την 24χρονη γυναίκα-«αράχνη» η οποία κατάφερε να παγιδεύσει στον ιστό της τον άτυχο Γιώργο Κολτσίδη και τον δολοφόνησε μαζί με τον 20χρονο συνεργό της για να τον ληστέψει είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Η 24χρονη γνώρισε μέσω Facebook τον 30χρονο και έθεσε σε εφαρμογή το σατανικό της σχέδιο, όταν της αποκάλυψε πως ο πατέρας του διατηρούσε ενεχυροδανειστήριο. Στο ραντεβού που έδωσαν στο διαμέρισμά του η αδίστακτη γυναίκα εμφανίστηκε μαζί με τρεις συνεργούς της, που έδεσαν, φίμωσαν και χτύπησαν τον άτυχο άνδρα με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία. Αρπαξαν 150.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν, αλλά το ζευγάρι έπεσε στα χέρια της αστυνομίας.
Συγκλονιστική ήταν η υπόθεση της 22χρονης «δασκάλας του έρωτα» από το Ρέθυμνο που προσέγγιζε μέσω Facebook ανήλικα αγόρια ηλικίας από 10 έως 15 ετών και προφασιζόμενη ότι θα τα βοηθούσε στα μαθήματά τους, αποκτούσε φιλικές σχέσεις και όταν τα συναντούσε προχωρούσε σε ερωτικές πράξεις μαζί τους. Η δράση της αποκαλύφθηκε όταν ένας 15χρονος μαθητής Γυμνασίου αποκάλυψε στους γονείς του ότι είχε πέσει θύμα των σεξουαλικών της ορέξεων.
Ενας 26χρονος από τη Δράμα «ψάρευε» ανήλικα κορίτσια στο Facebook και επικοινωνούσε μαζί τους ζητώντας τους να φωτογραφηθούν για γνωστό περιοδικό. Ολα ήρθαν στο φως όταν μια 15χρονη αποκάλυψε στη μητέρα της πως είχε στείλει φωτογραφίες στο mail του δράστη, ο οποίος την απειλούσε ότι θα της δημοσιοποιήσει, αν δεν ενδώσει σε άσεμνες πράξεις κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους μέσω κάμερας!
Ρεπορτάζ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
ΟΔΗΓΙΕΣ
«Αν οι γονείς διαπιστώσουν πως το ανήλικο παιδί τους είναι στο Facebook, καλό θα είναι να “σερφάρουν” μαζί του για να ελέγξουν τους φίλους του, να του εξηγήσουν πως οι φίλοι των φίλων του δεν είναι απαραίτητα και δικοί του φίλοι, να του δώσουν να καταλάβει πως δεν πρέπει να απαντά σε μηνύματα από άγνωστα άτομα και να το πείσουν να ενημερώνει σε περίπτωση που υποστεί παρενόχληση», συνιστά ο Γιώργος Κορμάς
. Οπως λέει ίδιος, «οι γονείς δεν πρέπει να είναι φοβικοί. Eνα στα πέντε παιδιά θα ενοχληθούν κάποια στιγμή. Αν τα αποκλείσει από το Iντερνετ, αυτά θα βρουν τρόπο να μπουν. Πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά και να τους δείχνουν εμπιστοσύνη. Ετσι και τα παιδιά θα τους λένε τα μυστικά τους».
«Τα μικρότερα των 12 ετών παιδιά απαγορεύεται ρητά να μπαίνουν στο Διαδίκτυο. Σε αυτή την ηλικία είναι εύκολο να παρασυρθούν. Εφόσον όμως “σερφάρουν”, τότε οι γονείς θα πρέπει να μπουν στις ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook και να μπλοκάρουν τη διαδικασία υποδοχής μηνυμάτων από αγνώστους, τα αιτήματα φιλίας, καθώς και να μη βγαίνει το προφίλ στις μηχανές αναζήτησης. Το πιο βασικό είναι να καθίσει ο γονιός μαζί με το παιδί και να του πει ποιοι είναι οι φίλοι του».
Η ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Διαδικτυακές «περιπολίες» καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου πραγματοποιούν καθημερινά τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. στο Facebook αναζητώντας επικίνδυνους τύπους που «ψαρεύουν» ανήλικα παιδιά στα θολά νερά του Ιντερνετ. Ανθρωποι με περίεργα γούστα, τύποι που αρέσκονται σε φάρσες δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ, κυρίως επωνύμων, αλλά και σοβαρές περιπτώσεις παιδόφιλων με ανατριχιαστικά σύνδρομα και φετίχ ευδοκιμούν στον παγκόσμιο «κήπο» που λέγεται Facebook και φιλοξενεί «κάθε καρυδιάς καρύδι».
Για τον λόγο αυτό τα «λαγωνικά» της Δίωξης είναι σε άμεση επαφή με την εταιρεία διαχείρισης του Facebook. Σε κάθε αίτημα για χορήγηση ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων που έχουν ζητήσει οι cybercops της ΕΛ.ΑΣ. η μητρική εταιρεία ανταποκρίνεται άμεσα στέλνοντάς τους όλα τα στοιχεία που έχει αποθηκευμένα στα αρχεία της για την ταυτότητα των χρηστών της ιστοσελίδας.
Ομως, οι αστυνομικοί στήνουν και διαδικτυακές «παγίδες» σε παιδεραστές και παιδόφιλους τους οποίους παγιδεύουν με το ίδιο modus operandi. Δηλαδή, δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ στα οποία εμφανίζονται ως ανήλικοι που αναζητούν φίλους και φίλες!
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός αστυνομικού της Δίωξης οποίος δημιούργησε πριν από δύο χρόνια ψεύτικο προφίλ με το οποίο εμφανιζόταν ως 13χρονος που αναζητά φίλους μέσω του Facebook. Το «δόλωμα» που έριξε στα σκοτάδια του Διαδικτύου «έπιασε» έναν Γάλλο που εμφανίστηκε αρχικά ως έφηβος και άρχισε να συνομιλεί στα αγγλικά με τον δήθεν ανήλικο. Αφού η… γνωριμία προχώρησε, αποκάλυψε στον «13χρονο» την πραγματική του ηλικία και εξέφρασε την επιθυμία να έλθει στην Ελλάδα ώστε να συναντηθούν.
Τον Ιούλιο του 2011 ο 40χρονος Γάλλος ήρθε στην Αθήνα και αμέσως τέθηκε υπό τη διακριτική του παρακολούθηση. Στο ραντεβού που έκλεισε ο Γάλλος με τον «ανήλικο» εκείνος δεν εμφανίστηκε. Αλλωστε, οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν, καθώς δεν είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα στην Ελλάδα. Οι αστυνομικοί τον φωτογράφησαν και διαβίβασαν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν στην Ιντερπόλ και τη γαλλική Αστυνομία. Μόλις ο 40χρονος επέστρεψε στο Παρίσι, προσήχθη και διαπιστώθηκε πως ταξίδευε συχνά στην Ταϊλάνδη, όπου είχε παιδοφιλική δραστηριότητα.


πηγή  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου