Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Γεωπολιτικό θρίλερ


Γράφει ο  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Το παρελθόν πάντοτε μας επηρεάζει καθοριστικά για το πώς σκεπτόμαστε το μέλλον, και η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται από την κρίση στην Ουκρανία: 




Ολοι όσοι μιλούν για κίνδυνο επιστροφής στον Ψυχρό Πόλεμο έχουν κατά νου τη συντεταγμένη σύγκρουση δύο μπλοκ, δύο ιδεολογιών και δύο μοντέλων που κυριάρχησε στη διεθνή σκηνή από το 1947 μέχρι το 1989-91.
Η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή, για να μην πούμε εφιαλτική: Στη σκιά μιας παρατεταμένης ψυχροπολεμικής σύγκρουσης Δύσης-Ρωσίας θα υπάρξει πολλαπλασιασμός της αστάθειας και της αβεβαιότητας αλλά και των ασύμμετρων απειλών σε παγκόσμια κλίμακα.
Πρώτον θα υπάρξει ιδανικό πεδίο ενίσχυσης της κάθε είδους θρησκευτικής και εθνικιστικής τρομοκρατίας από τον Καύκασο μέχρι την ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς η σημερινή συνεργασία Ουάσιγκτον-Μόσχας για τη Συρία και το Ιράν θα διακοπεί.
Σε όλες τις εστίες αστάθειας του πλανήτη θα αναπαραχθεί η λογική της διπολικής αντιπαράθεσης, με τους τοπικούς πρωταγωνιστές να συμμαχούν είτε με τη Δύση είτε με τη Ρωσία. Τα όσα καταγράφηκαν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου με την επέκταση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-ΕΣΣΔ στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια στην Αφρική μάς προειδοποιούν για το τι μπορεί να επακολουθήσει.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι επιπτώσεις θα γίνουν άμεσα αισθητές καθώς μια από τις πρώτες περιοχές που θα πληγούν από μια νέα αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Μόσχας θα είναι τα Βαλκάνια:
• Στη Βοσνία και στο Κόσοβο, σερβικοί εθνικιστικοί κύκλοι θα αναζητήσουν ρωσική υποστήριξη και θα ενισχύσουν για τις ΗΠΑ την αξία του αλβανικού παράγοντα.
• Η Ρουμανία θα καταστεί χώρα πρώτης γραμμής στην πολιτική των ΗΠΑ για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής.
• Η Βουλγαρία θα πιεσθεί από ΗΠΑ, Ρωσία αλλά και από την Τουρκία, που θα επιχειρήσει να εξαργυρώσει τη μέσω τουρκικής μειονότητας εκεί επιρροή της στις ισορροπίες που θα επιχειρήσει να κρατήσει ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.
Τέλος, ένα νέο κύμα προσφύγων-λαθρομεταναστών από την Ουκρανία και τη Μολδαβία θα φέρει σε οριακό σημείο τη δυνατότητα των χωρών-μελών της ΕΕ να αντιμετωπίσουν συντεταγμένα την πρόκληση.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου