Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

Η υπόθεση έκλεισε: Το Νέο Εμβόλιο της Γρίπης είναι Άχρηστο


Μια αναδημοσίευση από τον Dr. Brownstein

Ως γιατρός , λαμβάνω μηνύματα από το  Medscape . Το  Medscape παρέχει πληροφορίες και ερευνητικά άρθρα για τους γιατρούς . Αυτά τα μηνύματα περιέχουν ειδήσεις σχετικά με τα φάρμακα, τις ιατρικές διαδικασίες  και τους εμβολιασμούς . Στις 3 Ιανουαρίου του 2014 έλαβα ένα e-mail με τίτλο , “High Dose Flu Vaccine:  The Evidence Is In.”  ("Εμβόλιο Γρίπης Υψηλής δόσης : 
 Η απόδειξη είναι μέσα " Αυτό το κείμενο με ενδιέφερε , επειδή έχω κάνει εκτεταμένη έρευνα για το εμβόλιο της γρίπης και γνωρίζω ότι δεν είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της γρίπης , ειδικά στους  ηλικιωμένους.

Όταν πάτησα στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο οδηγήθηκα σε ένα video όπου μιλούσε μια  πολύ γνωστή  γιατρός. Άκουσα το δίλεπτο μήνυμα και σοκαρίστηκα με αυτά που έλεγε η γιατρός, Δήλωσε:  “ Το Δεκέμβριο του 2009, το υψηλής δόσης εμβόλιο για την εποχιακή γρίπη, που απευθύνεται στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών  (Fluzone®), έλαβε έγκριση από το FDA των ΗΠΑ, μετά από διαδικασία επίσπευσης. Το  Fluzone® είναι τέσσερεις φορές πιο ισχυρό από τι συνηθισμένο εμβόλιο γρίπης.


Περιγράφοντας τα αποτελέσματα της μελέτης η γιατρός είπε, “Τα αποτελέσματα: η υπόθεση έκλεισε.  Το εμβόλιο υψηλής δόσης ήταν πιο αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους.  Ήταν 24% καλύτερο στην πρόληψη της γρίπης απ’ ότι το καινό εμβόλιο της γρίπης.”

Η υπόθεση έκλεισε; Ηρέμησε καρδιά μου! Έχω γράψει σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν τα εμβόλια της γρίπης σε προηγούμενα  blog posts  καθώς και στα ενημερωτικά μου δελτία, Dr. Brownstein’s Natural Way to Health. Δεν έχουν υπάρξει καλές μελέτες που να δείχνουν ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους.

Η υπόθεση έκλεισε;  Αποφάσισα να ενδιατρίψω πιο λεπτομερώς στη μελέτη. Ιδού τα αποτελέσματα.
Στη δοκιμή συμμετείχαν 32,000 ενήλικες 65 ετών και άνω στις ΗΠΑ και στον Καναδά.  Πραγματοποιήθηκε κατά το 2011-2012 και το 2012-2013 στην εποχή της γρίπης. Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα λάμβανε το κανονικό εμβόλιο της γρίπης (Fluzone®) και η άλλη ομάδα το εμβόλιο υψηλότερης δόσης (Fluzone High-Dose®).  Το ποσοστό της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης στα άτομα που λάμβαναν το εμβόλιο υψηλής δόσης ήταν 1.43% σε σύγκριση με 1.89% στα άτομα που λάμβαναν το κανονικό εμβόλιο της γρίπης.

Όταν είδα τους αριθμούς, η πρώτη μου σκέψη ήταν «Πλάκα μου κάνεις!» Η βελτίωση 24% με το εμβόλιο υψηλής δόσης ήταν ακριβής —1.43/1.89 ισοδυναμεί με  24% βελτίωση.  Ωστόσο όπως διδάσκω σε άλλους γιατρούς και φοιτητές της ιατρικής, αυτή είναι η σχετική διαφορά κινδύνου. Αυτό το νούμερο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τον υπολογισμό του κατά πόσον μια συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει έναν ασθενή.  Ο πιο ακριβής αριθμός είναι αυτός που υπολογίζει την απόλυτη μείωση του κινδύνου. Η απόλυτη μείωση του κινδύνου ανάμεσα στα δύο εμβόλια ήταν 0,46% (1.89%-1.43%).  Ο τίτλος της έρευνας θα έπρεπε να είναι  “Το νέο Εμβόλιο της Γρίπης είναι  0.46% πιο δραστικό.”  Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα θα πρέπει να εμβολιάσουμε 217 ηλικιωμένα άτομα για να προληφθεί ένα περιστατικό γρίπης. Αυτός είναι ο αριθμός που πρέπει να τύχει χειρισμού με βάση αυτή τη μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι οι 216 από τους 217 ηλικιωμένους έλαβαν το εμβόλιο για το τίποτα—δεν τους βοήθησε να προλάβουν τη γρίπη.  Πλήρωσαν διπλάσια τιμή για το εμβόλιο και επιπλέον εκτέθηκαν σε πιθανές παρενέργειες.

Η υπόθεση έκλεισε; Ναι, συμφωνώ. Η υπόθεση έκλεισε. Αυτό το νέο εμβόλιο της γρίπης είναι άχρηστο και πολύ ακριβό.— έχει τη διπλάσια τιμή από το συνηθισμένο εμβόλιο, το οποίο είναι επίσης άχρηστο.
 

Βιβλιογραφία:
http://blog.drbrownstein.com/case-closed-new-flu-vaccine-worthless/


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου