Σάββατο 31 Μαΐου 2014

φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των φλεγμονών των αρθρώσεων


Η φλεγμονή στις αρθρώσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα πλήθους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, της ουρικής αρθρίτιδας και της στένωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η φλεγμονή αποτελεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά μπορεί να αποτελέσει και η ίδια πρόβλημα όταν εμφανίζεται σε συνεχή βάση. 




Μαζί με τη φλεγμονή μπορεί να συνυπάρχει ερυθρότητα, πόνος, πρήξιμο και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας. Παρακάτω περιγράφονται οι 5 καλύτερες θεραπείες που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι σας, συμπεριλαμβανομένων και αλλαγών στον τρόπο ζωής σας και οι οποίες θα σας βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των δυσάρεστων συμπτωμάτων της χωρίς χρήση φαρμάκων.
1. Προσθέστε στη διατροφή σας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Ίσως έχετε ήδη ακούσει για τα σημαντικά οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ένα από αυτά είναι ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα. Μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας ψάρια κρύου νερού, όπως ο τόνος, η πέστροφα λίμνης, ο οξύρρυγχος και ο σολομός. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα με υψηλότερα τα επίπεδα των λιπαρών οξέων ωμέγα-3. Υψηλό ποσοστό Αμερικανών καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων χωρίς να λαμβάνουν αρκετά ωμέγα-3, πράγμα το οποίο συμβάλλει στην εμφάνιση της φλεγμονής. Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά καταναλώνοντας τρόφιμα όπως κρέας, αυγά και έλαια, όπως ηλιέλαιο, σογιέλαιο, καρδαμέλαιο, καλαμποκέλαιο και βαμβακέλαιο. Αυτά περιλαμβάνονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και τηγανητά και υπάρχουν σε αφθονία στην κλασσική αμερικανική διατροφή.
2. Περιορίστε την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών
Ο οργανισμός σας παράγει φυσιολογικά ουρικό οξύ με τη βοήθεια των πουρινών στο ήπαρ. Σε γενικές γραμμές, το ουρικό οξύ αποβάλλεται μέσω των ούρων ενώ τα εντερικά βακτήρια διασπούν το υπόλοιπο ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα. Ωστόσο, όταν η συγκέντρωση του ουρικού οξέος στον οργανισμό είναι μεγάλη, μπορεί να δημιουργηθούν κρύσταλλοι άλατος, γνωστοί ως ουρικό μονονάτριο, το οποίο εναποτίθεται στις αρθρώσεις και προκαλεί φλεγμονή. Η μείωση των πουρινών μέσω της διατροφής σας μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή αυτής της κατάστασης και στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις σας. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να ελαττώσετε ή και να σταματήσετε εντελώς να καταναλώνετε κρέατα όπως βοδινό, αρνί, χοιρινό και εντόσθια. Το ίδιο πρέπει να κάνετε με το αλκοόλ, τα ψάρια που είναι πλούσια σε πουρίνες (σαρδέλες, τόνος κτλ), τον χυμό φρούτων και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.
3. Ασκηθείτε προκειμένου να μειώσετε τη φλεγμονή στις αρθρώσεις
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Current Pharmaceutical Design» έδειξε ότι η τακτική άσκηση μειώνει τη φλεγμονή. Οι ερευνητές δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τον τρόπο που η άσκηση επηρεάζει τη φλεγμονή, αλλά ένας από τους λόγους είναι ότι ενισχύει τον οργανισμό να παράγει περισσότερες αντιφλεγμονώδεις πρωτεΐνες, οι οποίες ονομάζονται κυτοκίνες και χημειοκίνες. Επιπλέον, η άσκηση σας βοηθά να διατηρήσετε το βάρος σας, γεγονός που καθιστά το ποσοστό ουρικού οξέος υπό έλεγχο.
4. Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή
Όταν αρχίσετε να αλλάζετε τη διατροφή σας και να καταναλώνετε υγιεινές τροφές ενώ ταυτόχρονα μειώνετε ή και εξαλείφετε εντελώς τις ανθυγιεινές, μπορείτε να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή ευκολότερα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς και άλλες τροφές φυτικής προέλευσης καθώς και ψάρια και πουλερικά πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ωφέλιμες είναι επίσης οι τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένες από αυτές, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα, ενδέχεται να πυροδοτήσουν την εμφάνιση άλλου είδους φλεγμονών, οπότε θα πρέπει να γνωρίζετε ποιές τροφές μπορεί να είναι ακατάλληλες για τον δικό σας οργανισμό. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να καταναλώνετε πολύ περισσότερες τροφές τέτοιου είδους σε σχέση με τις άλλες που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένα λίπη, συμπεριλαμβανομένων των φαστ φουντ και των επεξεργασμένων τροφών που συμβάλλουν στην εμφάνιση φλεγμονής. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την άσκηση, η υγιεινή διατροφή θα σας βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε το βάρος σας και κατ’ επέκταση να μειώσετε τη φλεγμονή.
5. Καταναλώστε συγκεκριμένες τροφές για να αποβάλλετε το ουρικό οξύ από το σώμα σας
Ορισμένες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε ένα ποσοστό ουρικού οξέος προλαμβάνοντας ή ελαττώνοντας έτσι τη φλεγμονή στις αρθρώσεις σας. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε λαμβάνοντας θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C και φυλλικό οξύ με φυσικό τρόπο μέσω της διατροφής σας. Η βιταμίνη C δεν βρίσκεται μόνο στα εσπεριδοειδή. Υπάρχει επίσης σε φρούτα και λαχανικά όπως το ακτινίδιο, το πεπόνι, το κόκκινο λάχανο, το μπρόκολο, οι πιπεριές και άλλα. Το φυλλικό οξύ (σύμπλεγμα βιταμινών Β) βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια. Τέλος, αν πίνετε πολύ νερό βοηθάτε τον οργανισμό σας να αποβάλλει ένα ποσοστό ουρικού οξέος.

Πηγές


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου