Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Αυτές είναι οι 8 επικίνδυνες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να δώσετε στο κατοικίδιο σας


Μπορεί το κατοικίδιό σας να ικετεύει για μια μπουκιά από το πιάτο σας, αλλά δεν είναι όλες οι τροφές αθώες για το σκυλί ή τη γάτα! 




Η καφεΐνη, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, οι σταφίδες κ.α. είναι ικανά να δηλητηριάσουν ή ακόμα και να αφήσουν λιπόθυμο το κατοικίδιό σας. Για αυτό, όπως γράφει το flowmagazine.gr, εάν δεν θέλετε να τρέχετε πανικοβλημένοι στον κτηνίατρο, μην του δώσετε ποτέ τις παρακάτω 8 τροφές...
Καφεΐνη και σοκολάτα
Η καφεΐνη περιέχει μεθυλοξανθίνη, μια χημική ουσία που βρίσκεται και στο τσάι, την coca cola ή τα ενεργειακά ποτά. Εάν το κατοικίδιό σας καταπιεί μια σεβαστή ποσότητα από τον καφέ σας, τότε ίσως του προκληθεί εμετός, υπερκινητικότητα, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό κ.α. Από την άλλη, η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, ένα δυνητικά τοξικό στοιχείο που μπορεί να του δημιουργήσει ανησυχία, εμετούς και μυϊκούς σπασμούς. Άλλωστε, μόλις 120 γρ. σοκολάτα γάλακτος είναι ικανά να προκαλέσουν το θάνατο ενός μικρού σκυλιού.


Σταφύλια και σταφίδες
Μπορεί τα σταφύλια και οι σταφίδες να είναι θρεπτικά για τον άνθρωπο, αλλά είναι καταστροφικά για το σκύλο ή τη γάτα σας, καθώς διαθέτουν μια ουσία που οδηγεί προς τους εμετούς, τη νεφρική ανεπάρκεια ή ακόμα και το θάνατο. Το ίδιο ισχύει και για τις φρουτοσαλάτες, τα δημητριακά, το μπαρ με μούσλι και τα μπισκότα σταφίδας.
Σκόρδο και κρεμμύδι
Το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι ικανά να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σωλήνα του κατοικίδιου σας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στα ερυθρά αιμοσφαίρια ή το ήπαρ. Τα συμπτώματα, πάντως, της δηλητηρίασης δεν είναι άλλα από: έμετο, διάρροια, αποχρωματισμένα ούρα και λήθαργο. Ωστόσο, δεν έχει σημασία, εάν είναι ωμά ή μαγειρεμένα, καθώς οι ζημιές θα είναι σχεδόν οι ίδιες.
Αλκοόλ
Δεν υπάρχει κατοικίδιο που να μην έχει βαριές επιπτώσεις μετά την κατάποση μπύρας, κρασιού ή άλλου ποτού. Μετά από λίγα λεπτά, πιθανό είναι να παρουσιάσει εμετό, διάρροια, λήθαργο, έλλειψη συντονισμού, δυσκολία στην αναπνοή, σπασμούς και αποπροσανατολισμό. Σε περίπτωση που πιει αρκετή ποσότητα αλκοόλ και το βάρος του είναι μικρό, τότε θα μπορούσε να πέσει ακόμα και σε κώμα...
Αβοκάντο
Στα περισσότερα είδη πτηνών, αλόγων και τρωκτικών, το αβοκάντο βλάπτει τον καρδιακό μυ. Σίγουρα, δεν πρέπει να δώσετε το γνωστό και ως guacamole στο κατοικίδιό σας, αφού διαθέτει την τοξική ουσία Persin που βρίσκεται στους σπόρους και το φλοιό του φρούτου. Σε αντίθετη περίπτωση, το ζωάκι κινδυνεύει με συσσώρευση υγρού γύρω από την καρδιά, διάρροιες και δυσκολία στην αναπνοή. Για αυτό κρατήστε το μακριά τους!
Καρύδια, αμύγδαλα και ξηροί καρποί
Ειδικά στους σκύλους, οι ξηροί καρποί δημιουργούν θέματα στο νευρικό σύστημα, είτε αυτοί είναι ψημένοι, είτε ωμοί. Εάν έχετε ένα μπολ με καρύδια ή αμύγδαλα, κρατήστε το κλειστό και μακριά από το κατοικίδιό σας. Τα συμπτώματα των ξηρών καρπών δεν θα είναι άλλα από τρέμουλο, εμετό και κατάθλιψη, τα οποία και θα εμφανιστούν μισή μέρα μετά την κατάποση. Συνήθως, τα συμπτώματα διαρκούν από 12 έως 48 ώρες.
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Η πλειοψηφία έχει γεμίσει το πιατάκι της γάτας με γάλα, αλλά στην πραγματικότητα οι μεγάλες ποσότητες λακτάσης θα την οδηγήσουν σε κίνδυνο. Αυτό ισχύει και με τα σκυλιά, καθώς το πεπτικό τους σύστημα δεν μπορεί να διασπάσει εύκολα τη λακτόζη. Έτσι, ακόμα και το παγωτό ή το γιαούρτι στη διατροφή τους θα προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροια.
Ωμό κρέας και κόκαλα
Το κόκαλο ειδικά στα κουτάβια μπορεί να τα πνίξει ή να κάνει ζημιά στο πεπτικό τους σύστημα. Εάν το σκυλί αντιμετωπίζει προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα του, καλό είναι να προμηθευτείτε ειδικά κόκαλα από τα pet shops. Επίσης, αποφύγετε σίγουρα το ωμό κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, καθώς μπορούν να μεταφέρουν βακτηρίδια, όπως είναι η E. Coli στο κατοικίδιό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου