Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Στο μέλλον θα τρώμε κρέας του... σωλήνα


Πολλοί όταν οραματίζονται το μέλλον «βλέπουν» τεράστιους ουρανοξύστες, αυτοκίνητα που πετάνε, ακόμη πιο εξελιγμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.ά.




Ο Ολλανδός φιλόσοφος Cor van der Weele και ο βιοτεχνολόγος Johannes Tramper έχουν ένα κάπως διαφορετικό όραμα για το μέλλον: το κρέας του σωλήνα!

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Wageningen, χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως «μέτριους κρεατοφάγους» και εκφράζουν ανησυχίες για το τι προκαλεί η σύγχρονη παραγωγή και κατανάλωση κρέατος στον πλανήτη και φυσικά στα ίδια τα ζώα.

Σύμφωνα με μια μελέτη τους, που θα περιληφθεί στο τεύχος Ιουνίου του επιστημονικού περιοδικού «Trendsin Biotechnology», οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος θα μπορούσε να «κατασκευάσει» κρέας από βλαστικά κύτταρα σε γιγαντιαίους «βιοαντιδραστήρες», σαν αυτούς που υπάρχουν ήδη στα σύγχρονα φαρμακευτικά εργοστάσια.

Οι ειδικοί –όπως υποστηρίζουν οι Ολλανδοί ερευνητές- θα μπορούν να παίρνουν βλαστικά κύτταρα από κάποιο ευτυχισμένο γουρουνάκι, το οποίο θα ζει σε κάποια φάρμα κοντά στο εργοστάσιο κάθε περιοχής, και θα δημιουργούν… «κρέας σωλήνα».

Αντί να μεγαλώνουν οι άνθρωποι γουρούνια και να τα σκοτώνουν στα σφαγεία, τα ζώα θα λειτουργούν ως «ζωντανές τράπεζες κυττάρων». Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρείται τόσο η επαφή τους με τον άνθρωπο, αλλά θα εξακολουθούν να λειτουργούν και ως πηγή τροφής.

Κινήματα για την αλλαγή της παραγωγής του κρέατος
Με την παγκόσμια ζήτηση για κρέας να αυξάνεται συνεχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το κρέας είναι μη βιώσιμο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο παράγεται σήμερα.

Ο Bill Gates, σύμφωνα με δημοσίευμα του National Geographic, έχει επενδύσει στη start-up εταιρεία Beyond Meat, που εδρεύει στο Μισούρι, η οποία κατάφερε να φτιάξει τόσο καλό «ψεύτικο κοτόπουλο» που ξεγέλασε τον συντάκτη της στήλης φαγητού των New York Times, Mark Bittman.

Το «ψεύτικο κοτόπουλο» φτιάχνεται από σόγια και αμάραντο, με μια μυστική διαδικασία επεξεργασίας της υφής, η οποία προσδίδει στο τελικό προϊόν την αίσθηση των ινών, που έχει το στήθος κοτόπουλου.

Μία άλλη start-up εταιρεία, η Modern Meadow, έχει ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες να δημιουργήσει συνθετικό κρέας από μυϊκά ζωικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας τεχνικές που αρχικά είχαν αναπτυχθεί για την αναγέννηση ανθρώπινων κυττάρων.

Ο Mark Post από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ δημιούργησε την προηγούμενη χρονιά το πρώτο συνθετικό χάμπουργκερ. Ο ίδιος δηλώνει πως πρέπει να βρει έναν τρόπο για να προσθέσει και το απαραίτητο λίπος στο μπέργκερ.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες απόψεις, όπως αυτή που εκφράζει η ακτιβίστρια Danielle Nierenberg η οποία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει απλά να γυρίσουν στις συνήθειες του παρελθόντος: να τρώνε λιγότερο κρέας και να το παράγουν με λιγότερο εντατικό τρόπο, σε εκτροφεία και όχι τεράστιες μονάδες παραγωγής.

«Ξαφνικά παρουσιάζεται μπροστά μας ένας κόσμος, στον οποίο μπορούμε να τα έχουμε όλα: κρέας, το τέλος της ταλαιπωρίας των ζώων και εταιρείες ζώων με απλή τεχνολογία κοντά στα σπίτια μας» ισχυρίζεται ο van der Weele. Βέβαια, με τις παρούσες τιμές η καλλιέργεια κρέατος θα στοίχιζε περίπου 240 δολάρια το μισό κιλό, πρόσθεσε ο Tramper.

«Η οικονομική σκοπιμότητα, μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η ιδέα του καλλιεργημένου κρέατος» καταλήγουν οι ερευνητές


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου