Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Άλλοι καρκίνοι πλήττουν τους πλούσιους και άλλοι τους φτωχούς - καλά μαντέψατε πιο θανατηφόροι των φτωχών‏!


Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες ενδείξεις ότι ορισμένα είδη καρκίνου εμφανίζονται συχνότερα σε περιοχές με μεγάλη φτώχεια και άλλα είδη εκδηλώνονται πιο συχνά σε πλούσιες περιοχές.




Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φράνσις Μπόσκοου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας «Cancer», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν τρία εκατ. περιστατικά της νόσου σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ (συνολικά το 42% του αμερικανικού πληθυσμού). Η μελέτη συσχέτισε το εισοδηματικό επίπεδο κάθε ασθενούς κατά την εποχή της διάγνωσης της πάθησής του (με βάση τη διαμονή του σε φτωχή ή πλούσια περιοχή) με το συγκεκριμένο είδος καρκίνου.

Η ανάλυση έδειξε ότι η πλειονότητα των μορφών καρκίνου (οι 32 στις 39) εμφανίζουν μια κοινωνικο-οικονομική διάσταση. Συγκεκριμένα, 14 καρκίνοι σχετίζονται θετικά με τη φτώχεια και 18 αρνητικά.

Έτσι, καρκίνοι όπως το σάρκωμα Καπόζι, του λάρυγγα, του τραχήλου της μήτρας, του πέους και του ήπατος είναι πιθανότερο να εμφανιστούν σε ανθρώπους που ζούν σε φτωχογειτονιές και γενικότερα σε περιοχές με χαμηλότερο μέσο εισόδημα. Από την άλλη, καρκίνοι όπως του δέρματος (μελάνωμα κ.α.), του θυροειδούς και των όρχεων είναι πολύ συχνότεροι στις ευκατάστατες περιοχές

«Εκ πρώτης όψεως τα αποτελέσματα φαίνεται να εξισορροπούνται. Όμως οι καρκίνοι που σχετίζονται με τη φτώχεια, είναι πιο αραιοί και πιο θανατηφόροι, ενώ οι καρκίνοι που σχετίζονται με τον πλούτο, είναι πιο συχνοί και λιγότερο θανατηφόροι. Έτσι,στην περίπτωση του καρκίνου, οι φτωχοί είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο, ενώ οι πλούσιοι να πεθάνουν με τη νόσο», δήλωσε ο Μπόσκοου.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου