Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Η κότα έκανε το αυγό και το αυγό διηγείται!


Ενώ παραμένει αναπάντητο το ερώτημα περί αυγού, κότας και δημιουργίας, το αυγό κερδίζει διαρκώς έδαφος ως ιδιαίτερα θρεπτική τροφή! 




Εύπεπτο, περιέχει πολύτιμες βιταμίνες και Ω3 λιπαρά, έχει συμπυκνωμένη διατροφική δύναμη, πολυάριθμες μαγειρικές παραλλαγές, ενώ ταυτόχρονα είναι οικονομικό και τα οργανικά υπολείμματά του μπορούν να κομποστοποιηθούν! Εν αρχή ην η δημιουργία! Μια κότα χρειάζεται περίπου 24-26 ώρες για να παράγει ένα αυγό. Το κέλυφος του αυγού αποτελείται κατά 98% από ανθρακικό ασβέστιο, υλικό πορώδες στερεό που αν και δεν ξεπερνά τα 2 χιλιοστά συγκρατεί και προστατεύει αποτελεσματικά το ευαίσθητο περιεχόμενό του. Αν εστιάσουμε στο γνωστό σε όλους ασπράδι, θα δούμε ότι είναι μια διάφανη ουσία που αποτελεί το 58% του βάρους του αυγού και περιέχει περισσότερη από τη μισή της συνολικής ποσότητας πρωτεΐνης του αυγού χωρίς να περιέχει λιπαρά!
Το γεγονός ότι αποτελείται κυρίως από νερό και πρωτεΐνη το καθιστά ιδιαίτερα αγαπητό σε αθλητές, ενώ αποτελεί το βασικό συστατικό σε πολλές φυτικές μάσκες ομορφιάς! Ο κρόκος από την άλλη καταλαμβάνει μόλις το 31% του βάρους του αυγού και η σύσταση του είναι θρεπτικότατη: νερό, λίπος, πρωτεΐνη, βιταμίνες Α, D, E και μεταλλικά στοιχεία. Καλά όλα αυτά, αλλά… τι γίνεται με τη χοληστερίνη;
Παρότι συχνά το αυγό κατηγορείται ότι ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό, την ίδια στιγμή περιέχει λεκιθίνη, μία ουσία με αντί-χοληστερολική δράση. Η χοληστερόλη μάλιστα που περιέχει ένα αυγό έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ χαμηλή και δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Συγκεκριμένα, παρότι η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες καρδιοπάθειας, η χοληστερόλη που υπάρχει στο σώμα μας και προέρχεται από την τροφή μας αποτελεί λιγότερο από το ένα τέταρτο του. Μάλιστα, η κατανάλωση 4 αυγών εβδομαδιαίως επιτρέπει μία ισορροπημένη διατροφή όταν πρόκειται για υγιή άτομα.
Πες μου την σφραγίδα του να σου πω τι είναι!
Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι πλέον το κάθε αυγό φέρει πάνω του μία σφραγίδα με ενδεχομένως «ακατανόητους» αριθμούς και γράμματα, όπως για παράδειγμα το «1EU 98756 13.5.2014»! Για να μη χάνεστε στη μετάφραση, την επόμενη φορά που θα κρατάτε ανά χείρας ένα αυγό θυμηθείτε ότι το πρώτο νούμερο υποδεικνύει τη μέθοδο παραγωγής του. Με άλλα λόγια, το 0 υποδεικνύει ότι τα αυγά είναι βιολογικά, το 1 ότι είναι ελευθέρας βοσκής, το 2 ότι πρόκειται για αυγά αχυρώνα και το 3 ότι είναι αυγά κλωβοστοιχίας, δηλαδή από κότες που βρίσκονται μέσα σε κλουβιά. Το EU καταδεικνύει τη χώρα προέλευσης. Για ελληνικά αυγά θα υπάρχει το ακρώνυμο EL. Το αμέσως επόμενο νούμερο σηματοδοτεί τον κωδικό ταυτοποίησης για κάθε ίδρυμα/φάρμα που είναι καταγεγραμμένη και αναγνωρισμένη από τον Εθνικό Κτηνιατρικό οργανισμό. Τέλος, υπάρχει η ημερομηνία λήξης του αυγού και υποδεικνύει τη διάρκεια αντοχής του τροφίμου.
Σημειώστε εδώ ότι η τάση για κατάργηση της εντατικής εκτροφής πουλερικών σε κλουβιά είναι διεθνής. Πέρα από την ευαισθησία για την ευζωία των πτηνών (που δε θέλουμε να ζουν φυλακισμένα και ακίνητα στο κλουβί), ο καταναλωτής έχει την πεποίθηση ότι το αυγό από κότα ελευθέρας βοσκής είναι καλύτερης ποιότητας προϊόν. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το ότι η κότα κινείται φυσιολογικά (είτε στον κλειστό αχυρώνα είτε έξω),συμβάλλει στην καλύτερη υγεία της καθώς κάτι τέτοιο οδηγεί σε αυξημένη περιεκτικότητα του αβγού σε ω-3 λιπαρά.
Επίλογος με μερικά μαγειρικά τρικ!
Όπως μας ενημερώνει η επίσημη ιστοσελίδα του look@theegg, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και τη Βουλγαρία, τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι το ασπράδι να είναι εντελώς σταθερό και ο κρόκος να έχει αρχίσει να πήζει. Για να δούμε μάλιστα πόσο φρέσκο είναι ένα αυγό χρειάζεται μόνο να το βυθίσουμε σε κρύο νερό – Αν φτάσει στον πάτο τότε είναι φρέσκο. Αντίθετα, αν επιπλέει είναι μπαγιάτικο ( εξαιτίας του πολύ κυτταρικού αέρα που δημιουργείται στη βάση του.) Βραστά, ομελέτα, χτυπητά ή «μάτια», είναι ώρα να δούμε τα αυγά με άλλο μάτι λοιπόν! Βρείτε εύκολα πληθώρα συνταγών και βάλτε τα στη διατροφή σας άφοβα (αλλά με μέτρο) και γιατί όχι, αξιοποιήστε τις βιταμινούχες ιδιότητες τους σε καλλυντικά και μάσκες ομορφιάς!


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου