Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Πανελλήνιες 2014: Αυτά είναι τα SOS θέματα – Τι θα κρίνει τις βάσεις



Βρισκόμαστε αισίως μία ημέρα πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων – «Στο κόκκινο» η αγωνία για μαθητές και γονείς



Περίπου 100.000 υποψήφιοι θα κληθούν να διαγωνιστούν στις Πανελλήνιες 2014, καθώς φέτος καταργήθηκε ο πρόσθετος αριθμός θέσεων για τις κατηγορίες ειδικών κριτηρίων, όπως τρίτεκνοι και πολύτεκνοι.
Που θα κριθούν οι βάσεις
Τρεις είναι οι παράγοντες, που θα καθορίσουν το που θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής:
Οι προτιμήσεις των υποψηφίων έτσι όπως θα αποτυπωθούν στα μηχανογραφικά δελτία, ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων και οι επιδόσεις των ειδικών κατηγοριών.
Η λίστα με τα SOS μαθήματα
Στη θετική κατεύθυνση το παραδοσιακό «αγκάθι» είναι τα Μαθηματικά. Πέρσι μόλις το 9,37% των υποψηφίων κατόρθωσε να γράψει πάνω από 18. Δυσκολία υπήρξε και στη Βιολογία με το ποσοστό των αριστούχων να φτάνει στο 32,16%, το χαμηλότερο της τριετίας. Ο υποψήφιος που θα γράψει καλά σε Μαθηματικά και Βιολογία είναι αυτός που θα έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να «χτυπήσει» μια καλή σχολή μετά τις Πανελλήνιες 2014.
Τον σκόπελο της θεωρητικής κατεύθυνσης αποτελούν τα Αρχαία Ελληνικά. Κάθε χρονιά ένα ποσοστό της τάξεως του 10%, ίσως και λιγότερο, των υποψηφίων καταφέρνει να αριστεύσει.
Μάθημα- κλειδί, όμως, παραμένει η Νεοελληνική Λογοτεχνία που, μαζί με τα Αρχαία, καθορίζουν τις βάσεις των θεωρητικών σχολών στις Πανελλήνιες 2014. Τα θέματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας διαχρονικά δημιουργούν προβλήματα στους υποψηφίους και πλήθος αυτών γράφει κάτω από τη βάση.
Όπως εκτιμάται στις θεωρητικές σχολές θα ανέβουν κι άλλο οι βάσεις.
Αυτό θα οφείλεται και στο γεγονός ότι οι εισακτέοι από το 1ο επιστημονικό πεδίο, που κατά κύριο λόγο δηλώνει η θεωρητική κατεύθυνση, μειώθηκαν κι άλλο φέτος κατά 465 θέσεις στα πανεπιστήμια, ενώ στα ΤΕΙ έμειναν σταθεροί.
Τέλος στην τεχνολογική κατεύθυνση μαθηματικά και φυσική θα κρίνουν την εισαγωγή ή μη των παιδιών των υποψηφίων στα ανώτατα ιδρύματα.
Τα Μαθηματικά αποτελούν το μάθημα-νάρκη, με το ποσοστό αποτυχίας κάθε χρόνο να κυμαίνεται από 60-80%.
Αμέσως μετά ακολουθεί η Φυσική, ενώ μακρά παράδοση χαμηλών επιδόσεων έχει και η Ανάπτυξη Εφαρμογών, με έναν στους δύο να γράφει κάτω από τη βάση.
Όπως και αν έχει με την απαραίτητη μελέτη, την ορθή οργάνωση της ύλης σας και την αναγκαία τύχη, όλα θα κυλήσουν ομαλά και η εισαγωγή στη σχολή προτίμησή σας θα φαντάζει πιθανό σενάριο...


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου