Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ώρα μηδέν για τον χημικό εφιάλτη - Απαγορεύτηκε η αλιεία στη Μεσόγειο


Δυστυχώς, επαληθεύονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οι χειρότεροι φόβοι των Κρητικών και οι πληροφορίες που από την Τρίτη δημοσίευσε το ekriti, για την επικίνδυνη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κάπου κοντά στο νησί, και ακούει στο όνομα: "καταστροφή των χημικών του Ασαντ" (άραγε να είναι μόνο αυτά;) εν πλω.  Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο ekriti.gr, ο καθηγητής και μέλος της πρωτοβουλίας 




«Ένα καράβι για τη Γάζα» Βαγγέλης Πισσίας, η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο, εξέδωσε ανακοίνωση για απαγόρευση της αλιείας από  τις 24 Μαίου έως τις 15 Ιουλίου, σε συγκεκριμένες περιοχές της Μεσογείου - νοτιοδυτικά της Κρήτης, νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων! Πρόκειται για την επίμαχη περιοχή, όπου αναμένεται να ξεκινήσει, αν δεν έχει ξεκινήσει ήδη, η υδρόλυση των χημικών της Συρίας!

Η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο είναι μια Περιφερειακή Οργάνωση Διαχείρισης της Αλιείας του FAO, που προωθεί τη διατήρηση των θαλάσσιων πόρων και τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και στη συνεδρίαση, όπως διαβάζουμε, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 20 Μαίου, συμμετείχε και η Ελληνίδα Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων της ΕΕ, Μαρία Δαμανάκη.

Ο κ. Πισσίας σημείωσε ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για… διπλωματικές κινήσεις, και όλη η δυναμική της αντίδρασης πρέπει να φανεί στη θάλασσα, δίπλα στο Cape Ray. Υπόθεση καθόλου εύκολη, αν αναλογιστούμε ότι γύρω από το πλοίο των χημικών, θα πλέουν περί τα 20 πολεμικά πλοία της διεθνούς δύναμης που προστατεύει το εγχείρημα (Κινέζοι, Αμερικάνοι, Ρώσοι,Ευρωπαίοι) ενώ θα συνδράμουν και ελικόπτερα. 

Ερωτηθείς για το πόσο ρεαλιστικό είναι ένα τέτοιο σενάριο ο κ. Πισσίας υπογράμμισε ότι πρώτοι από όλους πρέπει να κινητοποιηθούν οι ίδιοι οι αλιείς, τα συμφέροντα των οποίων, θίγονται άμεσα, και συμπλήρωσε ότι όλες οι διαδικασίες, όπως συναυλίες και εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων πρέπει να γίνουν μέσα στο επόμενο 15νθήμερο. 

Ο καθηγητής τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για την υδρόλυση, είναι ο καλός καιρός, με χαμηλά μποφόρ, και έτσι δεν αποκλείεται το cape ray να παραμένει στην περιοχή μέχρι το φθινόπωρο. "Μαζί με τους Κρητικούς, θα συνδράμουν οι κάτοικοι του Γυθείου, και των Κυθήρων, ενώ ευελπιστούμε, ότι θα ξυπνήσει επιτέλους και η Αθήνα, η οποία είχε πέσει στη ραστώνη των εκλογών, την ώρα που ένα έγκλημα που απειλεί τις ζωές μας λαμβάνει χώρα δίπλα μας"...


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ekriti έχουν ήδη γίνει δύο δοκιμές εν πλω του συστήματος υδρόλυσης με χρήση υποκατάστατων αντί για χημικές ουσίες, προκειμένου να διαπιστώσουν οι ερευνητές κι οι χημικοί που βρίσκονται πάνω στο πλοίο πως αντιδρά το σύστημα βαλβίδων και σωληνώσεων. 

Το αξιοσημείωτο για την διεθνή επιστημονική κοινότητα που έχει το βλέμμα της στραμμένο στο "πείραμα της Μεσογείου" είναι ότι οι χημικοί παράγοντες και οι πρόδρομες ουσίες ενδέχεται να κρυσταλλώνουν μέσα στο δίκτυο των σωληνώσεων, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου