Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

10 συνήθειες που κλέβουν την ευτυχία σας


Είμαστε ότι κάνουμε. Αν οι συνήθειές σας δεν είναι χρήσιμες, τότε απλώς σας κρατούν πίσω. Η ευτυχία δεν εξαρτάται από ένα γεγονός αλλά από πολλά μικρά πράγματα τα οποία συνθέτουν μια μεγάλη εικόνα, τη ζωή σας.




1. Επικεντρώνεστε στις ζωές των άλλων.
Μην αισθάνεστε ικανοποιημένοι για τις επιτυχίες των άλλων ή για την ζωή τους, σε σημείο που να ξεχνάτε την δική σας. Ξεδιπλώστε την δική σας ιστορία και δώστε της ζωή. Έχετε ακριβώς ότι χρειάζεστε για να κατακτήσετε όλες σας τις δυνατότητες. Οι μεγαλύτερες αλλαγές στην ζωή του κάθε ανθρώπου έρχονται την στιγμή που αποφασίζει να πάρει τον έλεγχό της στα χέρια του. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να καταναλώνετε λιγότερο και να δημιουργείτε περισσότερο. Σημαίνει, πως δεν πρέπει να αφήνετε τους άλλους να σκέφτονται, μιλούν και να αποφασίζουν για σας. Σημαίνει, πως πρέπει να μάθετε να σέβεστε και να χρησιμοποιείτε τις ιδέες και τα ένστικτά σας για να γράψετε την προσωπική σας ιστορία. Εάν θέλετε η ζωή σας να ανέβει σε νέα επίπεδα, τότε πρέπει να δημιουργήσετε για εκείνη ένα μονοπάτι, να μειώσετε ό,τι σας τραβάει προς τα κάτω και να καταπιαστείτε με ό,τι μπορεί να σας δώσει φτερά. Επικεντρωθείτε στους στόχους και τις επιθυμίες σας και αφιερώστε τους χρόνο κάθε μέρα. Εάν πραγματικά νοιάζεστε για ότι κάνετε και αφιερώνετε χρόνο σε αυτό, τότε δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείτε να καταφέρετε.

2. Περιμένετε την τέλεια στιγμή.
Μην πέφτετε στην παγίδα της τέλειας στιγμής. Οι στιγμές δεν μπορούν να είναι τέλειες, οι στιγμές είναι όπως ακριβώς τις φτιάχνετε εσείς. Πολλοί άνθρωποι περιμένουν την σωστή μέρα ή την κατάλληλη στιγμή ή την τέλεια ευκαιρία για να κάνουν αυτό που επιθυμούν. Ξυπνήστε! Αυτές οι καταστάσεις τελειότητας είναι ένας μύθος, δεν υπάρχουν. Η ικανότητά σας να φτάσετε την κορυφή, συνδέεται άμεσα με την προθυμία σας να αποδεχτείτε τον ατελή εαυτό σας. Θα επιτύχετε όταν καταφέρετε να χρησιμοποιήσετε όλες τις ατέλειες τις ζωής σας εποικοδομητικά, και όχι βρίσκοντας την περιβόητη τέλεια στιγμή.

3. Εργάζεστε με μόνο σκοπό την πληρωμή.
Όταν εργάζεστε χωρίς να έχετε κανένα ενδιαφέρον για την εργασία αυτή, τότε απλώς φυλακίζετε τον εαυτό σας οικειοθελώς. Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε πλήρως παθιασμένοι με την δουλειά σας, υπάρχει σίγουρα ένα κομμάτι του εαυτού σας που τουλάχιστον ενδιαφέρεται για αυτήν. Όταν η ζωή σας είναι δομημένη έτσι ώστε η εργασία σας αποτελεί ένα «αναγκαίο κακό» για να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας, καταλήγετε να ξοδεύετε τη ζωή σας ονειρευόμενοι τη ζωή κάποιου άλλου. Σκεφτείτε το. Πρόκειται για την ζωή σας, και η δουλειά σας θα καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της. Αγνοήστε την προπαγάνδα, ειδικά από ανθρώπους που χρησιμοποιούν την πρόταση « Μην αφήνετε την δουλειά σας να σας καθορίζει». Αλλάξτε την πρόταση αυτή και διαλογιστείτε μαζί της, πείτε « Θα κάνω μια δουλειά που θα με καθορίζει . Ακόμα και αν ένα κομμάτι του εαυτού σας βρίσκει ουσία στην εργασία σας, τότε αυτή θα σας χαρίζει ικανοποίηση. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως όταν ενδιαφέρεστε για την δουλειά σας αυτόματα προστίθεται ποιότητα στη ζωή σας και ευτυχία στην καρδιά σας. Μην επαναπαύεστε σε έναν καλό μισθό. Ψάξτε να βρείτε μια δουλειά που σας ενδιαφέρει και σας γεμίζει. Και πάνω απ’ όλα μην επιτρέπετε στα ΜΜΕ να σας πείσουν ότι αν έχετε έναν πενιχρό μισθό για να επιβιώνετε, θα πρέπει να είστε και ευγνώμονες μιας και η ανεργία έχει φτάσει το 30%. Αγωνιστείτε για τις ιδέες σας και τη ζωή σας και “αφήστε τους νεκρούς να θάβουν τους νεκρούς τους”.

4. Γίνεστε υποχείριο του μίσους.
Όπως δήλωσε ο Martin Luther King Jr. «Το σκοτάδι δε μπορεί να νικήσει τον εαυτό του, μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να νικήσει τον εαυτό του, μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό». Η αλήθεια είναι, πως όταν τρέφουμε αισθήματα μίσους, τότε τα αισθήματα αυτά απορροφούν τα καλύτερά μας στοιχεία, παίρνουν τον έλεγχο του εαυτού μας. Στο τέλος, ξεχνάμε γιατί μισούμε, τι μισούμε και ποιους μισούμε – μισούμε για χάρη του μίσους και μόνο. Κάποια στιγμή, φυσικά, καταλήγουμε να μισούμε και τον εαυτό μας. Οι άνθρωποι ή τα πράγματα που μισείτε, καταλαμβάνουν μόνιμο χώρο στη καρδιά και το μυαλό σας. Εάν θέλετε, λοιπόν, να βγάλετε κάποιον από το μυαλό σας, σταματήστε να τον μισείτε. Αντ ‘αυτού, απομακρυνθείτε και προχωρήστε μπροστά χωρίς να κοιτάξετε πίσω.

5. Ανησυχείτε και φοβάστε διαρκώς.
Εάν κάποια μέρα κοιτάξετε πίσω στη ζωή σας, θα παρατηρήσετε πως η συντριπτική πλειοψηφία των φόβων και των ανησυχιών σας δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ και ήταν πλήρως αβάσιμοι. Γιατί όμως να μην το συνειδητοποιήσετε τώρα; Κοιτάζοντας πίσω στα προηγούμενα χρόνια, πόσες ευκαιρίες ευτυχίας καταστρέψατε απλώς επειδή ανησυχούσατε; Αν και πλέον δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να ξανακερδίσετε τις χαμένες αυτές ευκαιρίες, μπορείτε σίγουρα να εξασφαλίσετε ότι δεν θα καταστρέψετε τις ευκαιρίες που θα έρθουν. Θα δείτε πως είναι σημαντικό να αφήνετε στο παρελθόν ότι σας βαραίνει ή σας στεναχωρεί. Είναι εξαιρετικά εύκολο να απολαύσετε τη ζωή σας στο παρόν ακόμα και αν οι συνθήκες δεν είναι ενθαρρυντικές. Είναι απλώς θέμα άφεσης. Αφήστε τους φόβους και τις ανησυχίες, τον θυμό και την ζήλεια, την αλαζονεία και το πείσμα. Κάτω από όλα αυτά υπάρχει ένας άλλος εαυτός, ένας χαρούμενος και παραγωγικός εαυτός, και όταν αποκαλυφθεί η ζωή θα γίνει θαυμάσια.

6. Γκρινιάζετε διαρκώς
Μια άσχημη μέρα, είναι απλώς μια άσχημη μέρα. Επιλέξτε να μην υπερβάλλετε. Οι δύσκολοι καιροί έρχονται και φεύγουν, και όταν έρθουν να είστε σίγουροι πως θα επηρεάσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες ζείτε ή εργάζεστε – δεν πρέπει ποτέ όμως να τους αφήσετε να αλλάξουν εσάς! Παρατηρήστε τις συνθήκες και προσαρμοστείτε αλλά μην τις αφήνετε να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή σας από ότι πραγματικά αξίζουν. Κάθε καινούρια μέρα, φέρνει μαζί της νέα μαθήματα και νέες δυνατότητες. Πάντα θα υπάρχει ένα μονοπάτι για να κάνετε το επόμενο βήμα και να προχωρήσετε μπροστά. Τα πράγματα στη ζωή σας μπορεί να μην είναι καλά και ίσως μερικές φορές αναπόφευκτα, πάντα όμως θα υπάρχει η επιλογή – αν όχι για το πότε, τότε σίγουρα θα υπάρχει για το πώς – μπορείτε να αντέξετε τα πάντα και να προχωρήσετε εμπρός.

7. Αναζητάτε την φευγαλέα ικανοποίηση.
Στη ζωή, υπάρχουν δύο είδη ικανοποίησης – η φευγαλέα και η πραγματική. Η φευγαλέα προέρχεται από σκόρπιες στιγμές υλικής άνεσης, ενώ η πραγματική πηγάζει από την σταδιακή ανάπτυξη του νου και του πνεύματος. Κανείς δε μπορεί να ξεχωρίσει το ένα από το άλλο, με μία μόνο ματιά, καθώς όμως περνάει ο χρόνος γίνεται σαφές ποιο από τα δύο είδη υπερισχύει. Η διαρκής και πραγματική ικανοποίηση διατηρείται ανεξαρτήτως των εφήμερων συνθηκών – αφού οι συνθήκες αυτές, καλές ή κακές, είναι οι μόνες που μπορούν να κρατήσουν το ανθρώπινο μυαλό σε ισορροπία. Από την άλλη πλευρά, όταν και  οι διαρκής αλλαγές στη ζωή οδηγήσουν το μυαλό σας σε έναν ανεξέλεγκτο παροξυσμό, τότε ούτε οι πιο περίτεχνες υλικές ανέσεις δεν θα μπορέσουν να σας κάνουν, έστω και για λίγο ευτυχισμένους.

8. Προσπαθείτε να αλλάξετε τα πάντα μονομιάς.
Εάν θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο, ξεκινήστε αλλάζοντας τον εαυτό σας και έπειτα τον κόσμο γύρω σας. Δεν μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο μονομιάς, και αν προσπαθήσετε θα δείτε πως και μόνο η προσπάθεια μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αγχωτική. Δείτε πόσο δύσκολο είναι να αλλάξετε τον εαυτό σας για να κατανοήσετε πόσο αδύνατο είναι να αλλάξετε κάποιον άλλον. Ωστόσο, εάν το θέλετε, μπορείτε να προκαλέσετε αλλαγές στις ζωές μερικών ανθρώπων. Πρώτα αναρωτηθείτε όμως γιατί θα θέλατε να τους αλλάξετε. Εάν το πρόβλημα είναι ότι δεν τους αποδέχεστε, τότε καλύτερα αλλάξετε εσείς κι αποδεχτείτε τους. Αν απλά και ειλικρινά θέλετε να βοηθήσετε, μπορείτε να αρχίσετε αλλάζοντας απλά τη διάθεση ενός ανθρώπου. Για παράδειγμα, εάν καταφέρετε να κάνετε κάποιον να χαμογελάσει, ίσως το χαμόγελό του να προκαλέσει κι άλλα. Με αυτόν τον επιδέξιο τρόπο, μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο χωρίς να εξουθενώνετε τον εαυτό σας.

9. Παραμένετε με ανθρώπους που σας πληγώνουν.
Μερικές φορές, πρέπει να αφήνετε κάποιους ανθρώπους να φύγουν, όχι επειδή δεν νοιάζεστε αλλά επειδή δεν νοιάζονται αυτοί. Όταν κάποιος σας πληγώνει ξανά και ξανά, πρέπει να αποδεχτείτε πως δεν νοιάζονται για σας. Είναι μια δύσκολη, αλλά απαραίτητη διαδικασία. Μην προσπαθείτε να τους εντυπωσιάσετε για να τους κρατήσετε. Μην σπαταλήσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο περισσότερο προσπαθώντας να τους αποδείξετε την αξία σας σε αυτούς. Δεν έχετε να αποδείξετε τίποτα απολύτως, προσπαθήστε να τους αποβάλλετε πλήρως από την ζωή σας.

10. Δίνετε υπερβολική σημασία στην εξωτερική εμφάνιση.
Το να συσχετιστείτε με κάποιον με μόνο κριτήριο την εξωτερική του εμφάνιση, είναι σαν επιλέγετε ένα βιβλίο με βάση το χρώμα του εξωφύλλου. Δεν έχει κανένα νόημα. Είναι τα εσωτερικά, αόρατα, μη μετρήσιμα χαρακτηριστικά που θα κάνουν μια σχέση να κρατήσει. Όπως για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι έλκονται από την μυρωδιά της μέντας, ενώ άλλοι προτιμούν το άρωμα της κανέλλας – υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη και μαγνητική έλξη που μας τραβάει σε μερικά χαρακτηριστικά ανθρώπων, πραγμάτων ή τοποθεσιών. Μερικές φορές, οι άνθρωποι, έλκονται ακόμα και από το γεγονός ότι έχουν τα ίδια ψυχικά τραύματα με κάποιον άλλον – αυτά και πολλά άλλα  κριτήρια είναι που δημιουργούν την προϋπόθεση για μια μακροχρόνια και καλή σχέση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου