Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Κίνδυνος για τη ζωή χιλιάδων ανυποψίαστων Ελλήνων από επικίνδυνο βακτήριο


Επικίνδυνη για την υγεία, ακόμα και για τη ζωή του ανθρώπου χαρακτηρίζεται η λοίμωξη από το βακτήριο Clostridium difficile, το οποίο προσβάλλει το εσωτερικό του παχέος εντέρου και προκαλεί διάρροια.




Η ανάπτυξη της λοίμωξης προκαλείται μετά τη χρήση αντιβιοτικών ευρέος φάσματος, που διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, επιτρέποντας τα βακτήρια C. difficile να αναπτυχθούν. Πρόκειται για την κύρια αιτία εκδήλωσης ενδονοσοκομειακής διάρροιας στις ανεπτυγμένες χώρες, με τον κίνδυνο λοίμωξης και υποτροπής να είναι ιδιαίτερα υψηλός σε ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω.

Καθημερινά, κατά μέσο όρο, 109 περιπτώσεις λοίμωξης από το βακτήριο Clostridium difficile δεν διαγιγνώσκονται, λόγω έλλειψης κλινικής υποψίας ή ανεπαρκών εργαστηριακών εξετάσεων, σύμφωνα με τα ευρήματα της μεγαλύτερης μελέτης επιπολασμού στην Ευρώπη για τη λοίμωξη από το συγκεκριμένο βακτήριο, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 24ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (ECCMID). Ο αριθμός αγγίζει δυνητικά τις 39.000 μη διαγνωσμένες περιπτώσεις στην Ευρώπη κάθε χρόνο, είτε λόγω έλλειψης κλινικής υποψίας για το συγκεκριμένο βακτήριο, είτε λόγω ελλιπών εξετάσεων.

Τα δεδομένα από 482 νοσοκομεία 20 Ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στη μελέτη έδειξαν επίσης ότι η συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από Clostridium difficile στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σε σύγκριση με προηγούμενες μελέτες, ενώ οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά δοκιμασιών για λοίμωξη από C. Difficile είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά επιδημίας από το στέλεχος C. difficile.

Η μελέτη EUCLID συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο του Leeds, στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Mark Wilcox και επιχορηγήθηκε από την Astellas Pharma Europe Ltd.

«Οι κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν στα νοσοκομεία να πραγματοποιούν εργαστηριακό έλεγχο για λοίμωξη από C. Difficile σε όλες τις περιπτώσεις διάρροιας, όταν η αιτία δεν είναι σαφής. Ωστόσο, εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε ένα κενό τόσο ως προς την έλλειψη κλινικής υποψίας όσο και ως προς και την έλλειψη εργαστηριακού ελέγχου για λοίμωξη από C. Difficile», σχολίασε ο καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Leeds και στο Πανεπιστήμιο του Leeds, Mark Wilcox.

Από τη χώρα μας συμμετείχαν στην έρευνα 21 νοσοκομεία και εξετάστηκαν 5.500 ασθενείς. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Παθολογίας κ. Χαράλαμπος Γώγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής και Τμήματος Λοιμώξεων νοσοκομείου Ρίο «η κατάχρηση αντιβιοτικών ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση του προβλήματος», προσθέτοντας ότι «οι άρρωστοι που έχουν το συγκεκριμένο μικρόβιο πρέπει να απομονώνονται ώστε να μην το διασπείρουν ενδονοσοκομειακά».


 briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου