Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Στους αγρούς για χαμομήλι


Ένα από τα δώρα της μάνας Γης που βρίσκουμε εύκολα σε όλη την Ελληνική επικράτεια είναι το χαμομήλι, ένα βότανο με τόσο πολλές ευεργετικές δράσεις. Το βρίσκουμε σχεδόν παντού και το ακόμα θετικότερο είναι πως το αναγνωρίζουμε πάρα πολύ εύκολα γιατί συνήθως μαθαίνουμε την εικόνα του από την παιδική μας ηλικία.




Πως αποξηραίνω το χαμομήλι;
Η αποξήρανση του χαμομηλιού είναι πολύ εύκολη. Απλώστε το σε ένα ταψί που θα σκεπάσετε με τούλι ή κάτι παρόμοιο και αφήστε το μερικές ημέρες μέχρι να στεγνώσει. Στη συνέχεια αποθηκεύστε το και χρησιμοποιήστε το κατα τη διάρκεια του έτους.



Οι ευεργετικές δράσεις του χαμομηλιού
Δεν υπάρχει περισσότερο χαλαρωτικό ρόφημα από ένα αψέφημα χαμομηλιού μετά από μια κουρασμένη ημέρα. Κι αν είστε από αυτούς που στριφογυρνάνε για ώρες στο κρεββάτι χωρίς να τους πιάνει ο ύπνος και καταριέστε την αϋπνία σας, ήρθε η ώρα να βάλετε το αψέφημα του χαμομηλιού στη ζωή σας.
Το χαμομήλι είναι γνωστό για την καταπραϋντική του δράση σε ερεθισμένες επιδερμίδες ή σε σημεία με εκζέματα καθώς και για την ανακούφιση που προσφέρει όταν χρησιμοποιείται ως κομπρέσα στα μάτια.
Φυσικά ας μη ξεχνάμε και τη φαρμακευτική, αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη του δράση. Ειδικά αν είστε γυναίκα θα σας το έχει συστήσει σίγουρα ο γυναικολόγος σας για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων. Αν όχι αλλάξτε γυναικολόγο άμεσα.
Όσο για την καλλυντική του δράση μια βόλτα στο σουπερ μάρκετ για ανάγνωση συσκευασιών καλλυντικών, σαμπουάν, αρωμάτων κλπ είναι αρκετή για να σας πείσει σχετικά με την ευρεία χρήση του.

Χαμομήλι σε γλάστρα
Το χαμομήλι (Matricaria recutita) είναι ένα από τα πιο όμορφα αρωματικά φυτά της ελληνικής γης. Από τη στιγμή που φυτρώνει παντού από μόνο του είναι σίγουρο πως θα μπορούσε να φυτρώσει και στις γλάστρες σας αν σπέρνατε λίγο σπόρο. Είναι από τα μεσογειακά φυτά που δεν απαιτούν πολύ νερό αλλά σίγουρα χρειάζονται αρκετό ήλιο για να αναπτυχθούν.

Ανθίζει από νωρίς τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο οπότε θεωρείται φυτό της άνοιξης.

Το χαμομήλι σας θα πρέπει να το σπείρετε αργά το φθινόπωρο όταν αρχίζουν να πέφτουν οι θερμοκρασίες και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου το αργότερο. Αν όλα πάνε καλά την άνοιξη θα μπορείτε ναι χαίρεστε τα πανέμορφα άνθη του στις γλάστρες σας και φυσικά να μαζέψετε το δικό σας χαμομήλι.



 fytokomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου